Mersin’in Erdemli ilçesinde bir eczane çalışanının darp edilmesi, meslek camiamızı derinden üzmüştür.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan yaptığı açıklamada: “Bu saldırı yalnızca bir eczane çalışanına değil, halk sağlığına yönelik bir tehdittir. Eczacılık camiasının tamamına yapılmıştır” ifadelerini kullandı.
Eczaneler 7/24 Hizmet Veren Sağlık Noktalarıdır
Saydan, eczanelerin Türkiye’nin dört bir yanında, haftanın 7 günü 24 saat, en uzak köylerden şehir merkezlerine kadar kesintisiz hizmet sunduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Hiçbir gerekçe, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti mazur gösteremez. Eczaneler, vatandaşların güvenle başvurduğu sağlık danışma merkezleridir. Bu güven ortamını tehdit eden her saldırı, sadece bireysel değil; toplum sağlığını da tehdit eder.”
Vatandaşlarımızdan Anlayış Ve Dayanışma Bekliyoruz
Ecz. Saydan açıklamasına şöyle devam etti:
“Eczanelerimize gelen her hastamıza, büyük bir anlayış ve özveriyle hizmet sunuyoruz. Eczacılar olarak, kapımızdan giren herkesin bir sağlık sorunuyla geldiğini biliyor, buna göre yaklaşıyoruz.
Ancak bizlerin de çözümleyemediği, elimizde olmayan sorunlar var. Özellikle son dönemde yaşanan ilaç teminindeki sıkıntılar nedeniyle birçok reçeteyi karşılayamıyoruz. Bu durum, doğrudan bizden değil; ilaç tedarik zincirindeki sistemsel sorunlardan kaynaklanmaktadır.”
Reçete Geçerlilik Süresi: 4 İş Günü
Reçetelerin eczaneye sunulma süresine de dikkat çeken Saydan, “SGK mevzuatına göre, reçetelerin yazıldığı tarihten itibaren 4 iş günü içinde eczaneye başvurulması gerekir. Aksi halde hasta tekrar doktora gitmek zorunda kalır. Bu süre sınırı tamamen SGK düzenlemesidir.” şeklinde bilgi verdi.
Reçete Bedellerindeki Değişiklikler Eczaneden Kaynaklanmaz
Reçete bedellerindeki farklara da değinen TEİS Başkanı Saydan, “Vatandaşlarımız zaman zaman sürekli kullandıkları ilaçlara daha önce ödemedikleri farklar çıktığını belirtmektedir. Bu farklar eczacılardan değil, SGK’nın belirlediği kamu fiyatları ve eşdeğer ilaç uygulamalarından kaynaklanmaktadır.”
Eczacılara Yönelik Şiddet Kabul Edilemez
Son olarak vatandaşlara çağrıda bulunan Saydan, “Eczacılar olarak her gün birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Ancak görevimizi aksatmadan sürdürüyoruz. Yasal mevzuatlar nedeniyle veremediğimiz hizmetler için lütfen bizi değil, sistemsel sorunları sorgulayın.
Unutmayalım ki şiddet, çözüm değil, sorunun ta kendisidir.” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.
TEİS BASIN BÜROSU



















