Ana Sayfa Tıp&Sağlık 42 Yıllık Araştırmaya Göre, Yavaş Yürüyenler Hızlı Yaşlanıyor

42 Yıllık Araştırmaya Göre, Yavaş Yürüyenler Hızlı Yaşlanıyor

Yaklaşık 50 yıllık bilimsel bir araştırmadan çıkan sonuçlar şaşırtı. Yavaş yürüme fiziksel ve kognitif sağlığın bozulmasına dair önemli bir semptom olabilir. 1970’lerden beri 900’ü aşkın, Yeni Zelandalı üzerinde yapılan bu uzun soluklu çalışmada; yavaş yürüyen kişilerde biyolojik yaşlanmanın arttığı ve beyin bütünlüğünün daha hızlı bozulduğu gözlendi.

Oğuz Çetin/Gerçek Bilim

Duke Üniversitesi’nden biyomedikal araştırmacı Line J.H. Rasmussen ve meslektaşları Dunedin Araştırmasını incelediler. Bu araştırma neredeyse 50 yıl öncesine gidiyor. Araştırma başladığında 3 yaşlarında olan katılımcılar, şimdi 45 yaşındalar.

Yeni çalışmada 45 yaşında 904 katılımcının sağlığı değerlendirildi. “Bu araştırma okul öncesi dönemden, orta yaşlara kadar olan bir süreci kapsıyor.Yavaş yürümenin sağlık problemine işaret ettiği bulundu, “diyor Duke Üniversitesi’nden psikolog ve nörobilimci Terrie E. Moffitt.

Araştırmada 45 yaşındaki katılımcıların yürüme hızı ölçülerek günlük vücut fonksiyonları değerlendirildi. Ayrıca hızlı yaşlanmaya dair kan basıncından, diş sağlığına kadar 19 farklı biyo işaret de incelendi. Beyinler ise MRI(emar) ile tarandı. Ayrıca uzun soluklu çalışmada, çocukluktan beri kaydedilen nörobilişsel yetenekler gibi veriler de hesaba katıldı. Orta Yaşta Yavaş Yürüme Sağlık Problemlerine İşaret Edebilir Sonuçlar ise gerçekten ilginç; 40 yaşlarının ortaların yavaş yürüme hızına sahip olanlar zayıf fiziksel fonksiyon ve hızlı yaşlanmayla ilişkilendirildi. Ayrıca bu çoklu organ sistemlerinde kötüleşmeye işaret ederken, katılımcılar görsel analiziyle yüz yaşları da karşılaştırıldı. Bununla beraber orta yaşlarda yavaş yürüme, zayıflayan nörokognitif fonksiyonla ilişkilendirildi. “Çalışmamızda yürüme hızının sadece yetişkinlikte değil, çocuklukta da nörokognitif fonksiyonla kesiştiği gösterildi,” diyor araştırmada. Aynı zamanda Dunedin araştırmasında beyin taramaları yapılmadan önce de, yavaş yürüyenlerin beyin hacminde ve kortikal kalınlığında ortalama bir düşüş olduğu gösterildi. Her ne kadar geçmişte yürüyüş hızı ölçümü olmamasına ve beyin tarama verilerinde eksiklikler olmasına rağmen, halen çocukluk nörokognitif fonksiyonu ve orta yaştaki yürüme hızına ilişkin incelenecek çok şey olduğu belirtiliyor. “Üç yaş çocukların zayıf nörokognitif sonuçlar alması, ömür boyu problem yaşayacağı anlamına gelmiyor. Fakat geniş açıdan bakarak, bu zayıf performansa katkıda bulunabilecek etmenleri iyileştirebilecek stratejiler izlenebilir,” diyor araştırmada yer almayan Pittsburgh Üniversitesi’nden geriatrik tıp araştırmacısı Stephanie Studenski. Araştırmacılar bu araştırmada geçen sosyal etmenlerin incelenerek, nörokognitif fonksiyonları ve biyolojik ömrü arttırabilecek pozitif sosyal faktörler olabileceğini belirtiyor. Halen çözülmesi gereken büyük problemler olsa da, orta yaşta yavaş yürüme hızı alt edilebilirse , çözümün önemli bir kısmını gerçekleştirebiliriz. “İnsan beyni dinamiktir, yeni maruziyet ve tecrübelere göre kendini organize edebilir,” diyor Studenski. Araştırma JAMA Network Open ‘da yayınlandı.

Kaynak: https://www.sciencealert.com/there-s-a-strange-lifelong-link-between-being-a-slow-walker-and-ageing-faster

www.gercekbilim.com/42-yillik-arastirmaya-gore-yavas-yuruyenler-hizli-yaslaniyor/ .