Ana Sayfa Manşet 3,5 milyon astım hastası var

3,5 milyon astım hastası var

Astım tedavi edilebilen bir hastalıktır. En iyi tedavi, astım yapan faktörlerin iyi belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının iyi bilinmesidir.  

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 3,5 milyon astım hastası vardır. Dünya Astım Günü (Mayıs ayının ilk Salı günü) etkinlikleri kapsamında, ülkemizde Türk Toraks Derneği olarak her yıl, Astım Allerji Çalışma Grubumuz ve şubelerimiz tarafından düzenlenen toplum ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık toplantıları ile konuya dikkatleri çekmekteyiz. Bu yıl da 7 Mayıs 2019 tarihinde ülkemizde Dünya Astım Günü kapsamında çeşitli etkinlikler yapacağız.” dedi.

Türk Toraks Derneği Astım Alerji Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Ömür Aydın ise, “Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi sonucu daralmaya neden olan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır.” diyerek hastalığın tanısına yönelik bir bilgilendirme yaptı. Aydın ayrıca, “Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınmasıdır. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ile astım belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Bu ilaçlar özel cihazlar ile verildiğinden tedaviye başlanırken cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara anlatılmalıdır. Tedavi uyumsuzluğunun en önemli nedeni bu cihazları doğru kullanamamaktır.” şeklinde tedaviye yönelik uyarılarda bulundu.

Aydın, astım hastalarının dikkat etmeleri gereken konulara da değinerek, şu bilgileri paylaştı:

“Diğer bütün kronik hastalıklar gibi astım da düzenli hekim kontrolü gerektirir. Bu kontroller hastanın yeterli ve uygun ilaçlarla tedavisini devam ettirmesini, ilaçların yan etkilerinden hastaların korunmasını da sağlar. Astım hastaları düzenli kullanılan ilaç tedavisiyle iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Ancak günlük yaşam esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Sigara, hava kirliliği, enfeksiyonlar ve bazı alerjenlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca aşırı kilolu hastaların kilo vermesi, sağlıklı beslenilmesi ve fiziksel aktivite yapılması yakınmaların kontrolü için önem taşımaktadır. Astımlı hastalar düzenli tedavi altında spor ve aktiviteleri kısıtlamadan yapabilirler.”

Prof. Dr. Hasan Bayram, 7 Mayıs Dünya Astım Günü hakkında, “Türk Toraks Derneği akciğer sağlığını koruma ve geliştirme hedefini gerçekleştirirken bu özel günlerde toplumun ve hekimlerin eğitimi, farkındalığının artmasına yönelik çok sayıda etkinliği, çalışma gruplarının önderliğinde ve ülkemizin bütünü kapsayan şube yapılanması aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Astım tedavi edilebilen bir hastalıktır. En iyi tedavi, astım yapan faktörlerin iyi belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının iyi bilinmesidir. Bu nedenle, konuya dikkatleri çekmek ve erken tanı-tedavi şansını yakalayabilmeleri için kamuoyunu bilgilendirmek istedik.” dedi.