Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji 2040 sonrası doktorumuz Aİ

2040 sonrası doktorumuz Aİ

İngiltere’nin en büyük sağlık teknolojisi topluluğu haline gelen ‘Health 2.0 Londra Bölümü’nü kuran Maneesh Juneja, geçen hafta konuşma yapmak için NAOS Ailesi’nin davetlisi olarak İstanbul’daydı. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Juneja, “Türkiye, sağlık sektöründe son 20-25 yıldır iyi reformlar yaptı. Böylece dünyanın sayılı sağlık sektörleri arasına giren bir ülke oluştu. Bundan tatmin olup mevcut yerde durmamak gerek. Türkiye, sağlık sektörünü, önümüzdeki 25 yılda nasıl hazırlaması gerektiğine kafa yormalı” dedi.

– Doktorluk mesleği gelecekte tehlikede mi olacak?

Şimdiden tehlikeye düştüğünü söyleyebilirim. Bugün, çoğu insan semptomlarıyla ilgili internette araştırma yapıyor. Hastalar, doktorun söylediklerinin yanı sıra yaptıkları araştırmalara göre de hareket ediyorlar. Bir yandan da tıp dünyasındaki bazı doktorlar yapay zeka olarak örnek verebileceğimiz yeni teknolojileri kullanıyor. Yapay zeka ile taranmış görüntülerde kanser hücresi olup olmadığını ortaya koymaya çalışıyorlar. Önemli olan bu sistemi sürdürebilir kılmak. Bana göre 2040’lara geldiğimizde makinelerin tıp alanında çok fazla yere sahip olduğunu göreceğiz. Doktorluk ve hemşirelerin rolleri bugünden farklı olacak ve önemi biraz daha geri planda kalacak. Günümüzde uzun vadeli kalp hastalıkları, diyabet ve alzheimer gibi hastalıklardan muzdarip çok sayıda hasta var. Bu yoğunluk, sağlık sisteminin de yeni bir formata dönüşmesini gerektiriyor. Bu durumun, daha fazla hastane açılarak ve daha fazla doktor yetiştirilerek çözülmesi maalesef zor.

– Türkiye özelinde önerileriniz neler?

Ülkeler yeni teknolojileri kendi ülkelerinde kullanmak ve geliştirmek istiyor. Türkiye, başka ülkelerden teknoloji ithal etmenin ötesinde, dijital sağlıkta yerli yatırımlara yönelmeli.

– Dijital sağlık sektöründe hayata geçirilmiş en iyi inovasyon sizce hangisi?

Uzaktan takip sistemleri ve giyilebilir teknoloji ürünleri diyebilirim. Bu inovasyonlar sayesinde sağlık durumunuzu takip edebiliyorsunuz. Hastaneye gitmeden doktorunuz uzaktan tansiyonunuzu ölçüp, kalp atışlarınızı bile izleyebiliyor.

– 2040 sonrası bizi şaşırtacak gelişmeler neler olacak?

Mesela bir grup diyabet hastasına aynı tavsiyeler verilip, aynı ilaç uygulaması yapılarak, aynı tedaviler uygulanıyor. 25 yıl sonra tamamen farklı bir tablo söz konusu olacak. 2040’lardaki ikinci değişim ise, kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları olacak. Hepsi vücudunuza, genlerinize, ilaca gösterdiğiniz tepkilere uygun hale getirilecek.

 

fotoğraf: Maneeshjuneja.com