Ana Sayfa Manşet 2040 projeksiyonu; tip 1 diyabetin küresel insidansı, prevalansı ve mortalitesi

2040 projeksiyonu; tip 1 diyabetin küresel insidansı, prevalansı ve mortalitesi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, bulaşıcı olmadığı halde salgın hastalık özellikleri göstermekte!

2040’a kadar vaka sayısı ikiye katlanabilir!
Araştırmacılar, 2021 yılı için 201 ülkede tip 1 diyabetin farklı yönlerini anlayabilmek için yeni bir model geliştirdi. BBC

LANCET/ Global incidence, prevalence, and mortality of type 1 diabetes in 2021 with projection to 2040: a modelling study

Tip 1 diyabetin en yaygın şekilde görüldüğü ülkeler

Bu modelde belirli bir zaman diliminde bir popülasyondaki toplam vaka sayısı, o zaman çerçevesinde gelişen vakalar, hastalıkla ilişkili ölüm oranları ve yaşam beklentisi inceleniyor.

Bu çalışmanın sonucunda 2040 yılına kadar diyabet hastalarının sayısının iki katına çıkarak 17,4 milyona ulaşması öngörülüyor.

Çalışmaya göre şu anda diyabetin en yaygın görüldüğü 10 ülke sırasıyla ABD, Hindistan, Brezilya, Çin, Almanya, İngiltere, Rusya, Kanada, Suudi Arabistan ve İspanya.

Veriler, 14 yaş altındaki çocuklarda tip 1 diyabet vakalarının Finlandiya ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde, ve Kuveyt ve Katar da dahil olmak üzere bazı Orta Doğu ülkelerinde çarpıcı düzeyde yüksek olduğunu gösteriyor.

Çocuklarda tip 1 diyabet

Bu yeni model ayrıca dünya genelinde kişi başına diyabet hastalığı yüzünden kaybedilen “sağlıklı yaşam yıllarını” da tespit ediyor.

Ancak diyabet özellikle daha yoksul ülkeleri etkilediği için bu oranlar dünya genelinde büyük ölçüde farklılık gösteriyor.

Örneğin, Sri Lanka’da kişi başına kaybedilen sağlıklı yaşam yıllarının sayısı 48.

Bu, Güney Asya bölgesindeki en yüksek oran.

Benzeri görülmemiş bir ekonomik ve siyasi kriz ile mücadele eden Sri Lanka’da tip 1 diyabeti olan 14 binden fazla kişi olduğu düşünülüyor. tamamı için kaynağa bknz