Ana Sayfa Ekonomi 2023 yılı hedefi; 1,5 milyon sağlık turistine Türkiye’de sağlık hizmeti sunmak

2023 yılı hedefi; 1,5 milyon sağlık turistine Türkiye’de sağlık hizmeti sunmak

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında düzenlenen “Sağlık ve Spor Turizmi” başlıklı panele katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İle Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu sunum yaptı. Ayrıca, Bakanlar büyükelçilerin sağlık turizmi ve diplomasisi konularındaki sorularını cevapladı.

“Türkiye’nin Sağlık Hizmetlerinde Küresel Hedefleri” başlıklı sunumunda, ülkede son dönemde sağlık sistemindeki gelişmelere herkesin şahit olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Bakanlık olarak son 17 yılda sağlıklı bir toplum olma hedefimize yönelik çok önemli adımlar attık. Bu amaçla insan odaklı, herkes için erişilebilir ve hakkaniyete dayalı bir sağlık sistemini hayata geçirmek için reformlar dizisi uyguladık. Bu sayede Birleşmiş Milletler’in sağlıkla ilgili bin yılın hedeflerini gerçekleştirebilen nadir ülkelerden biri olmayı başardık. Sağlık hizmeti maliyetlerinde önemli bir artış olmaksızın toplam sağlık harcaması Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da yüzde 4,5 seviyesinde tutuldu. Hasta memnuniyeti iki kat artarak yüzde 72 seviyesine ulaştı” diye konuştu.

Türkiye’de sağlık reformu gerçekleştirdiklerini anımsatan Bakan Koca, “Özel hastanelerimizi sisteme dahil edip rekabeti teşvik ederken, kamu hastanelerimizi hızla modernize ettik. Son olarak Entegre Sağlık Kampüsleri, diğer adıyla Şehir Hastaneleri ile kamu hastaneciliğinde örnek olacak modeller oluşturduk, birçok ülkeye “know-how” ihraç etme potansiyeline ulaştık. Acil sağlık hizmetleri için tüm ülkeyi kapsayan yaygın bir ambulans ağı oluşturduk” şeklinde konuştu.

Oluşturulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile deprem, tsunami gibi afetlerde dünyanın en uzak köşelerindeki mağdurların yardımına koştuklarını ifade eden Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Güvenlik risklerine aldırmadan, sıcak çatışma bölgeleri dahil, birçok kardeş topluma acil sağlık hizmetleri götürdük. Bu çerçevede Nijer’de, Somali-Mogadişu’da, Sudan-Kalakla ve Nyala, Bangladeş-Cox Bazar ve Suriye’de Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyon bölgelerinde ülkemizin açtığı hastaneler hizmet vermektedir. Filistin-Gazze, Libya-Missurata ve Kırgızistan-Bişkek’teki hastanelerimizin açılma çalışmaları sürmektedir. Bakanlığımızın 78 ülke ile ikili iş birliği anlaşması bulunmaktadır.”

Bakan Koca, sağlık turizminde 2023 yılı hedeflerinin 1,5 milyon sağlık turistine Türkiye’de sağlık hizmeti sunmak ve medikal turizm gelirini 5 katına çıkarmak olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketinin (USHAŞ), yurt dışına sunulan her türlü sağlık hizmetinin ardında güvence veren bir kamu gücü olarak hizmet göreceğini anımsatan Bakan Koca, şöyle konuştu:

“Yeni kurduğumuz Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi, Türkiye’yi sağlık turizminde dünyanın en başarılı markası haline getirmeyi; ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme konularında stratejik çözüm ortağı olmayı hedefleyen bir kamu şirketidir. Sağlık hizmetleri ihracatında, kamu-özel sektör koordinasyonunda, ülke içinde lider pozisyonu üstlenecektir. Türkiye’nin sağlık kapasitesinin, imkanlarının ve potansiyelinin yurtdışında etkin bir şekilde tanıtılmasını sağlayacaktır. Yurt dışına sunduğumuz sağlık hizmetlerinin kalite ve standardının artırılması için stratejiler geliştirecektir. Sağlık sistemine ilişkin kapasite ve ürün alışverişinde destekleyici rol üstlenecektir.

USHAŞ, uluslararası hastalar ve hasta yakınları için “sağlık vizesi” uygulamasının kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılmasını da sağlayacaktır. Yabancı öğrencilerin ülkemizde sağlık meslekleri eğitimi almalarına aracılık edecek olan USHAŞ ile ayrıca, hava limanları, gümrük kapıları gibi yerlerde ‘Karşılama ve Uluslararası Sağlık Danışma Birimleri’nin oluşturulması planlanmaktadır. Ülkemizin ikili anlaşmalar içinde olduğu ve sağlık hizmetlerimizden yararlanacak potansiyel ülkelerde “Sağlık Ataşesi” görevlendirmeyi planlıyoruz. Ülkelerde İleri Tanı Merkezleri oluşturup hastalara kendi ülkelerinde tanı amaçlı hizmet verebilmek amaçlarımız arasındadır.”

Türkiye’deki sağlık tesislerinin dünyaya açılması ve sağlık turizminde markalaşma hedefine ulaşmada sanal bir kapı rolü üstleneceğine inandıkları “Sağlık Turizmi Web Portalı”nın hayata geçirildiğini söyleyen Bakan Koca, “Portal, sağlık turizmi hizmeti vermek için yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşların, uluslararası platformda tanıtımını yaparak, kolay iletişimin yolunu açacak ve hizmetin yaygınlaşmasını sağlayacaktır. Ziyaretçilere Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 4 farklı dilde hizmet verilmektedir. Ayrıca, 6 farklı dille 7/24 online yazılı görüşme desteği verilmektedir. Uluslararası Hasta Destek Birimi ve Çağrı Merkezimiz kamu-özel-üniversite sağlık kurum ve kuruluşlarının yanı sıra eczanelere, 112 komuta merkezlerine ve 184 SABİM çağrı merkezine telekonferans yöntemiyle kesintisiz olarak hizmet vermektedir” dedi.