Ana Sayfa Manşet 2022 Nobel Tıp Ödülü’nü İsveçli bilim insanı Svante Paabo kazandı

2022 Nobel Tıp Ödülü’nü İsveçli bilim insanı Svante Paabo kazandı

Svante Pääbo

Nobel Tıp Ödülü’nü insan evrimi üzerine yaptığı keşifler nedeniyle İsveçli bilim insanı Svante Paabo kazandı. /euronews

Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, pazartesi günü İsveç’in Stockholm kentindeki Karolinska Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada, jürinin 67 yaşındaki biyolog Paabo’yu “Neandertal genomunu dizilemesi ve paleogenomiği kurması nedeniyle” prestijli ödüle layık gördüğünü ifade etti.

Press release: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2022

İnsanlık her zaman kökenleriyle ilgilendi. Biz nereden geliyoruz ve bizden öncekilerle nasıl bir ilişkimiz var? Bizi Homo sapiens’i diğer homininlerden farklı kılan nedir  ?

Öncü araştırması sayesinde Svante Pääbo, görünüşte imkansız görünen bir şeyi başardı: günümüz insanının soyu tükenmiş bir akrabası olan Neandertal’in genomunu sıralamak. Ayrıca daha önce bilinmeyen bir hominin olan Denisova’nın sansasyonel keşfini yaptı.  Daha da önemlisi, Pääbo , yaklaşık 70.000 yıl önce Afrika’dan göçün ardından, şimdi soyu tükenmiş bu homininlerden Homo sapiens’e gen aktarımının gerçekleştiğini de keşfetti  . Günümüz insanlarına giden bu eski gen akışı, örneğin bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğini etkilemek gibi, günümüzde fizyolojik bir öneme sahiptir.

Pääbo’nun ufuk açıcı araştırması, tamamen yeni bir bilimsel disiplinin doğmasına yol açtı; paleogenomik . Keşifleri, tüm yaşayan insanları soyu tükenmiş homininlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, bizi benzersiz şekilde insan yapan şeyin araştırılması için temel sağlar.

Paleogenomik nesli tükenmiş genomik bilginin yeniden inşası ve analizine dayanan bir bilim alanı olarak tanımlanıyor.

Jüri tarafından yapılan açıklama, “Yaşayan tüm insanları soyu tükenmiş hominidlerden ayıran genetik farklılıkları ortaya çıkararak, buluşları biz insanları bu kadar eşsiz kılan şeyin keşfedilmesi için temel oluşturdu” ifadeleri kullanıldı.

Paabo, Asturias Ödülleri kapsamında Bilimsel ve Teknik Araştırma Ödülü’nü de 2018’de kazanmıştı.

Tıp ve Fizyoloji, hafta boyunca açıklanacak Nobel Ödülleri’nin ilk kategorisi olma özelliğine sahip.

Sırasıyla salı günü fizik, çarşamba kimya ve perşembe edebiyat ödülünün sahipleri duyurulacak. 2022 Nobel Barış Ödülü cuma günü ekonomi ödülü ise 10 Ekim’de açıklanacak.

Explorer of ancient DNA wins Nobel medicine prize

Swedish geneticist Svante Paabo won the 2022 Nobel Prize in Physiology or Medicine on Monday for discoveries that underpin our understanding of how modern day humans evolved from extinct ancestors.