Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji 2.3 milyon yeni iş, 2,9 trilyon dolar iş değeri !

2.3 milyon yeni iş, 2,9 trilyon dolar iş değeri !

‘Yapay zeka 2020 yılı itibarıyla 2.3 milyon yeni iş yaratacak’

Yapay zeka denince insanların biraz çekindiğini ve ‘robotlar mı gelecek, acaba başımıza neler gelecek?’ diye düşündüklerini belirten Akbank Teknoloji ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Dr. İlker Altıntaş, bu korkunun yersiz olduğunu ve 2020 yıl için yapılan öngörülere göre, yapay zekanın global ölçekte ekonomilerde net iş kazancı getireceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Altıntaş, istatistiklere göre, 2020 yılı itibarıyla yapay zekanın 2.3 milyon yeni iş yaratacağını, buna karşın da 1.8 milyon katma değeri düşük işi yok edeceğini vurguladı. Yapay zekanın globalde 500 bin net yeni iş yaratacağının altın çizen Altıntaş, “Burada bir ama var. Bu işler eski işler değil, yeni işler. Dolayısıyla farklı nitelikte işler. 2020 için bir başka tahmini söyleyeyim Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 İş Raporu’na göre, 2020 ve sonrasında ihtiyaç duyacağımız iş niteliklerine baktığımız zaman, yaratıcılık, karmaşık problem çözümü, eleştirel düşünme, bilişsel esneklik, duygusal zeka gibi bugün daha az kullanılan alanları daha çok kullanmamız gerekecek.İşte yapay zekanın oluşturacağı yeni iş ve mesleklerde bu yetkinlikleri daha çok kullandığımız işler olacak” diye konuştu.

https://www.bloomberght.com/finansal-teknoloji/haber/2165296-yapay-zeka-2020-yili-itibariyla-23-milyon-yeni-is-yaratacak

Rakamlarla yapay zekâ

Yapılan araştırmalara göre yapay zeka teknolojisinin 2030 yılına kadar global ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkıda bulunarak ülke ekonomilerini yüzde 26 oranında büyütmesi bekleniyor. Ayrıca 2021’e kadar 2,9 trilyon dolar iş değeri oluşturup üretkenliği artırarak 6,2 milyar iş tasarrufu sağlayacak. Yapay zekâ hayatımızın bir parçası haline gelirken insanın yerini almaktan çok, yeteneklerini artırarak yeni istihdam alanları oluşturacak. 2,3 milyarlık yeni istihdam yaratacak olan yapay zekâ, gelecek 5 yıl içinde kurumlar ve son kullanıcıların yüzde 50’sinin kullanacağı ürün ve servislere karar verirken göz önünde bulunduracağı bir teknoloji haline gelecek.

Yapay zekâyı demokratikleştirmek ve herkes için erişilebilir kılmak için çalışan Microsoft, yayımladığı infografikle yapay zekânın haritasını çıkardı.

Microsoft’tan yapay zekâ rehberi

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/microsofttan-yapay-zeka-rehberi-40987353

Prof.dr. Hüseyin Şeker, “Büyük Veri ve Yapay Zeka Gelecek 5-10 Seneye Hükmedecek”

Konferansta konuşan Northumbrian Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Hüseyin Şeker, yaklaşık 20 yıldır İngiltere’de bulunduğunu bilgisayar, yapay zeka ve veri analizleri gibi alanlarında çalıştığını ve edindiği bilgileri konferansa katılan öğrencilere aktarmak istediğini belirterek, “Bugünkü konuşmamda olaya hem İngiltere hem de dünya perspektifinden baktım. Dünyadaki gelişmeleri anlatmaya çalıştım ve aynı zamanda kendi yaptığım çalışmalardan da bahsetmeye çalıştım. Özellikle son 2-3 senedir çalıştığım endüstri projelerinden bahsettim. Mesela General Electrics ile yaptığımız petrol ve gaz boru hatlarının akıllı bir şekilde analiz edilmesi ve daha önceden haberimiz oluğunda nasıl sızıntı ve korozyon olmasını engelleyebiliriz. Bu konuda toplanmış 30 senelik veri var. Yaklaşık bir milyon kilometrelik boru hatlarından elde edilmiş veriler var. Biz bunları akılla hale getirdik. Senelik yaklaşık 1000 saatlik insan gücünden tasarruf etmiş oluyoruz. Bunun maddi karşılığı da yaklaşık 100 bin dolarına tekabül ediyor. Bu konuda GE ile beraber çalışıyoruz. Bu proje hem İngiliz hükümeti tarafından hem de GE tarafından desteklenmiş durumda. Bunların haricinde gençler için bir takım örnekler vermeye çalıştık” dedi.

https://www.haberler.com/prof-dr-huseyin-seker-buyuk-veri-ve-yapay-zeka-11346939-haberi/

Yapay zekâ fakültesi

Önder ÖNDEŞ
Önder ÖNDEŞ 

[email protected]

DÜNYANIN lider üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), 1 milyar dolar yatırımla yapay zekâ fakültesi kuruyor.

Fakültenin en büyük bağışçısı ise 350 milyon dolarla ABD’li işadamı Stephen Schwarzman. Bu nedenle fakülteye yaklaşık 14 milyar dolar servete sahip Schwarzman’ın adı verilecek.Üniversitenin resmi haber sitesinde yer alan bilgilere göre, yeni fakültede özellikle yapay zekâ ve programlama alanlarında çalışmalar yürütülecek. 50 yeni akademisyen daha fakülteye alınacak. Böylelikle üniversitede yapay zekâ ve programlama alanında çalışan bilim insanlarının sayısı neredeyse ikiye katlanmış olacak. Rektör L. Rafael Reif, üniversitenin haber sitesine yaptığı açıklamada, yeni fakültenin yapay zekâ konusunda dünya çapında bir eğitim ve araştırma merkezi olacağını söylüyor:

“MIT’yi yeniden şekillendiriyoruz. Yeni fakülte hem programlama, araştırma ve eğitimlerde global bir merkez, hem de güçlü yeni yapay zekâ uygulamaları için entelektüel bir dökümhane olacak. Ayrıca her disiplinden öğrenci ve araştırmacıyı yapay zekâ konularında donatarak, kendi disiplinlerini de geliştirmelerini sağlayacak.”