Ana Sayfa Manşet ‘Yüksek Risk Grubu’ Uyarısı

‘Yüksek Risk Grubu’ Uyarısı

Maymun Çiçeği için ‘Yüksek Risk Grubu’ Uyarısı / VOA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeğinin dünya çapında “sürekli bulaşıyor olmasının” virüsün hamile kadınlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ve çocuklar gibi yüksek riskli grupları etkileyebileceğini bildirdi.

WHO bugün yaptığı açıklamada, İngiltere’deki iki vaka dahil enfekte olan çocuklarla ilgili raporları incelediğini, İspanya ve Fransa’da bildirilen vakaları da takip ettiğini söyledi. Çocuklarda görülen vakaların hiçbirinin ağır olmadığı kaydedildi.

Maymun çiçeği virüsü, Afrika’da endemik olduğu ülkeler dışında 50’den fazla yeni ülkede tespit edildi. WHO, bu ülkelerde de vakaların yükseldiğini belirterek testlerin arttırılması çağrısında bulundu.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus bugün Cenevre’den yaptığı çevrimiçi brifingde, “Sürekli bulaşmadan endişe duyuyorum çünkü bu virüsün yerleşmekte olduğunu ve çocuklar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve hamile kadınlar gibi yüksek risk gruplarına geçebileceğini gösteriyor” dedi.tamamı için başlığı tıklayınız

BMJ / DSÖ Şaşırttı!

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, maymun çiçeğinin küresel yayılmasının henüz salgını uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) ilan etmeyi hak etmediğini söylediler. 1

25 Haziran’da açıklanan karar, bir DSÖ acil durum komitesinin ardından iki günlük müzakereden sonra alındı.

WHO’ya göre, Mayıs ayının başından bu yana 50’den fazla ülkede yaklaşık 3000 maymun çiçeği vakası tespit edildi. Viral hastalığın yayılması alarma neden oldu çünkü bu ülkelerin çoğu bu yıla kadar sürekli olarak maymun çiçeği bulaşmasını görmemişti.

DSÖ’nün genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün maymun çiçeğini PHEIC olarak ilan etmemeye karar vermesine rağmen – örgütün yapabileceği en yüksek uyarı seviyesi – “komitenin kendisinin toplanmasının maymun çiçeğinin uluslararası yayılması hakkında artan endişeyi yansıttığını kabul etti” dedi. Örgütün, salgının küresel erişim veya ciddiyet açısından büyümesi durumunda kararı gözden geçireceğini de sözlerine ekledi.

Salgını sınıflandırmayı reddeden bir PHEIC, DSÖ’nün son raporunda maymun çiçeği hastalığına yakalandığı sonucuna vardığını söyleyen bazı küresel sağlık uzmanlarını şaşırttı.

BMJ / Monkeypox: What’s behind WHO’s decision not to declare a public health emergency?