Ana Sayfa Manşet Yeni mutasyon “Omicron” alarmı

Yeni mutasyon “Omicron” alarmı

Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika’da ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde dünyaya yayılan yeni corona virüsü varyantını “endişe verici”, “daha bulaşıcı” olarak tanımladı ve yeni B.1.1.529 varyantına “Omicron” ismini verdi.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar B.1.1.529 mutasyonu taşıyan 100’den az vakanın rapor edildiği ifade edildi. Vakaların çoğunlukla Güney Afrika’da doğrulandığını belirten DSÖ, yeni mutasyonun Hong Kong, İsrail, Botsvana ve Belçika’da da tespit edildiğine dikkat çekti.

Classification of Omicron (B.1.1.529): SARS-CoV-2 Variant of Concern

DSÖ açıklamasında; B.1.1.529 varyantı ilk olarak 24 Kasım 2021’de Güney Afrika’dan DSÖ’ye rapor edilmiştir. Güney Afrika’daki epidemiyolojik durum, bildirilen vakalarda en sonuncusu ağırlıklı olarak Delta varyantı olan üç farklı tepe noktası ile karakterize edilmiştir. Son haftalarda enfeksiyonlar, B.1.1.529 varyantının saptanmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde keskin bir şekilde arttı. Bilinen ilk doğrulanmış B.1.1.529 enfeksiyonu, 9 Kasım 2021’de toplanan bir örnekten idi.

The Secretary of State for Health and Social Care has given a statement to Parliament on a new variant under investigation and action government is taking 

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Güney Afrika’da tespit edilen “B.1.1.529” varyantının “uluslararası büyük bir endişe kaynağı” olduğunu belirterek mecliste özel sunum yaptı.

Javid, varyantın “olağandışı derecede yüksek sayıda mutasyona” sahip olması nedeniyle “halk sağlığı için önemli risk oluşturabileceğinden” endişe duyduğunu söyledi.

AB’de seyahat kısıtlamasına gidiyor!

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu ülkelerden ve varyanttan etkilenen diğer ülkelerden Avrupa Birliği’ne hava yolculuğunun askıya alınması çağrısında bulundu.

KLİMİK’ten yeni mutasyon uyarısı: Aşıdan büyük oranda kaçabiliyor

Güney Afrika’da ortaya çıkan Covid-19’un B.1.1.529 isimli yeni varyantı hakkında açıklama yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), “Bilinen tüm varyantlardan farklı bir mutasyon profiline sahip” değerlendirmesini yaptı ve delta varyantından daha bulaşıcı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Salgının kontrol altında tutulmasında, gerekli önlemlerin zamanında alınmasının kritik önem taşıdığı açıkça görülmüştür. Bu nedenle, yukarıda açıklanmış olan, başta aşıdan ve antikor tedavilerinden büyük oranda kaçabilmek gibi oldukça tehlikeli durumlara yol açma potansiyeli bulunan B.1.1.529 varyantının ülkemize girişinin ve girmesi halinde yayılmasının önlenmesi için gereken önlemlerin hızla uygulamaya konulması gereklidir.

Bu bağlamda, son iki hafta içerisinde Güney Afrika ve komşu ülkelerinden ya da bu ülkelerle bağlantılı uçuşlar aracılığı ile ülkemize giriş yapan kişilerin tespit/test edilmesi ve karantina altına alınması doğru bir yaklaşım olacaktır.

tüm içeriklerin tamamına ulaşmak için başlıklara tıklayarak kaynaklarına gidiniz.