Ana Sayfa İlaç Yeni Antibiyotik Clovibactin Direnç Sorununa Çare Olabilecek mi?

Yeni Antibiyotik Clovibactin Direnç Sorununa Çare Olabilecek mi?

Kültürlenemeyen bakterilerden izole edilen yeni bir antibiyotik, zararlı bakterilerle ve hatta çoklu dirençli “süper mikroplarla” mücadele edebilecek gibi görünüyor. Yeni ilaç Clovibactin, ilaca dirençli Gram-pozitif bakteriyel patojenleri etkili bir şekilde öldürdü. Ayrıca bakterilerde tespit edilebilir bir direnç gelişmedi.

Bu araştırma Cell dergisinde yayınlandı:

An antibiotic from an uncultured bacterium binds to an immutable target

Araştırmacılardan Bonn Üniversitesi Profesörü Tanja Schneider liderliğindeki bir grup ise Clovibactin’in alışılmışın dışında bir yok etme mekanizmasına sahip olduğunu ve hücre duvarı oluşumunda gerekli 3 farklı molekülü hedef aldığını keşfetti.

Ekip, Clovibactin’in incelenmesi sırasında nükleer manyetik rezonans (NMR) adı verilen özel bir teknik kullandı.

Utrecht Üniversitesi kimya bölümünden doçent Markus Weingarth, “Klinik olarak kullanılan çoğu antibiyotiğe karşı giderek daha dirençli hale gelen bakterilerle savaşmak için acilen yeni antibiyotiklere ihtiyacımız var” dedi.

Son yıllarda kliniğe çok az sayıda yeni antibiyotik girmiştir ve bunlar genellikle daha eski, zaten bilinen antibiyotiklere benzemektedir.

Weingarth, “Clovibaktin farklıdır” dedi. “Clovibaktin daha önce üretilemeyen bakterilerden izole edildiği için patojen bakteriler daha önce böyle bir antibiyotiği görmemiş ve direnç geliştirmeye zamanları olmamıştı.”

Clovibaktin, NovoBiotic Pharmaceuticals ve Northeastern Üniversitesi’nde profesör olan mikrobiyolog Kim Lewis (PhD) tarafından keşfedildi. Daha önce kültüre edilemeyen bakterilerin büyümesine izin veren bir cihaz geliştirdiler. Bakterilerin çoğunluğu (%99) kültüre alınamıyor ve daha önce laboratuvarlarda yetiştirilemiyordu veya yeni antibiyotikler elde edilemiyordu. ABD’li araştırmacılar, iCHip adı verilen cihazı kullanarak, Kuzey Carolina’daki kumlu bir topraktan izole edilen bir bakteride Clovibactin’i keşfetti: E. terrae ssp. Carolina.

Araştırmacılar, Clovibactin’in geniş bir yelpazedeki bakteriyel patojenlere başarıyla saldırdığını ve Staphylococcus aureus ile enfekte olmuş fareleri başarıyla tedavi ettiğini gösterdi .