Ana Sayfa GETAT Vitamin A (retinoik asit), Alzheimer, ALS ve Parkinson hastalığında

Vitamin A (retinoik asit), Alzheimer, ALS ve Parkinson hastalığında

Profesör Peter McCaffery başkanlığındaki Aberdeen Üniversitesi’ndeki ekip, son iki yıldır Durham Üniversitesi ile birlikte, lahanayı da içeren bir dizi sebzede bulunan bir madde olan Vitamin A’nın temelde güçlendirilmiş kapları olan sentetik bir ilaç üzerinde çalışıyor.

Vücuttaki A vitamini, beyindeki spesifik reseptörlerle etkileşime giren ve sinirler oluşturan ve insandaki merkezi sinir sisteminin gelişiminde rol oynayan retinoik aside dönüştürülür.

Retinoik asidin rahimde insanların göz ve beyninin oluşumda önemli etkisi olduğu belirtildi. Retinoik asidin büyüme, duyular, hareketler ve beyin aktivitesinde önemli rolü olan sinirlerin oluşmasında etkisinin devam ettiği belirtildi.

ALZHEIMER VE PARKINSON İÇİN UMUT OLACAK

Alzheimer ve Parkinson’a benzer durumların bu sinirlerin bozulması tarafından tetiklendiği, beyin etkinliğini azalttığı, kasların kontrolsüz hareketine yol açtığı ve ölümcül olabildiği belirtildi.

Araştırmacılar, vücutta retinoik asit oranının yüksek olmasının sinir hücresinin bozulmasını önleyeceğini ve hücre artışını sağlayacağını umduklarını söyledi.