Ana Sayfa Tıp&Sağlık Vegan Beslenme Kemiklerde Zayıflığa Neden Olabilir

Vegan Beslenme Kemiklerde Zayıflığa Neden Olabilir

Son yıllarda vegan beslenme oldukça moda oldu. Fakat vegan beslenmenin sağlığı nasıl etkilediğine dair pek fazla bilimsel çalışma yok. Alman Eyalet Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) tarafından yapılan yeni araştırmada vegan beslenmenin kemik sağlığına olan etkisi belirlendi. 36’sı vegan, 36’sı karma beslenen insan üzerinde yapılan testte, vegan beslenen kişilerin, normal beslenen kişilere göre topuk kemiği ultrason ölçümlerinin daha zayıf olduğu gözlendi. Bu da veganlarda kemik sağlığının daha zayıf olduğuna dikkat çekiyor.

Oğuz Sezgin/Gerçek bilim

Ayrıca yapılan çalışmada kan ve idrardaki biyomarkerlere (biyo-işaretler) de bakıldı. Bu sayede beslenme ve kemik sağlığına bağlı besinlerin tanımlanması amaçlandı. Bu 28 parametreden, 20’si besin değerleri ve kemik metabolizmasına bağlı olarak güçlü bir şekilde kemik sağlığıyla ilişkilendiriliyor. Örneğin; lizin aminoasiti ,A vitamin ve B6 gibi. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, çoğu vakada ilişkili biyomarker kombinasyonlarının veganlarda daha düşük çıktığı belirlendi. Bu zayıf kemik sağlığına bir açıklama getirebilir. “Vegan beslenme sıklıkla sağlık bilinci olarak düşünülür. Buna rağmen bilimsel bulgularımız vegan beslenmenin kemik sağlığını etkilediğini gösteriyor,” diyor Alman Eyalet Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Andreas Hensel.

Kemik Sağlığına İlişkin Biyomarkerler Düşük Çıktı

Beslenme kemik sağlığında önemli bir rol oynuyor. Bu BfR’nin kesitsel “Vegan beslenmenin Riskleri ve Yararları” çalışmasında yakından incelendi. Çalışmada 72 kadın ve erkek yer aldı. Katılımcıların kemik sağlığı topuk kemiği ultrasonuyla ölçüldü. Yaş, sigara, alkol, eğitim, vücut kitle endeksi, fiziksel aktivite verileri de toplandı. İstatiksel model kullanılarak, kemik sağlığında önemli göre alan 20 biyomarker tanımlandı. Sonuç olarak A ve B6 vitamini,lizin ve lösin, omega 3 yağ asitleri,selenoprotein P,iyot,TSH ,kalsiyum,magnezyum ve alfa klotho proteinin kemik sağlığıyla pozitif olarak ilişkilendirildiği gösterildi. Aksine, bu modelde daha yüksek ultrason seviyelerinde FGF23 hormonunun daha düşük konsantrasyonlarda gözlenmiştir.

İşte bu bilimsel çalışmayı dikkate alırsak, elde edilen sonuçlar veganların, beslenme şekli nedeniyle, daha çok hayvanlarda bulunan iskelet besinlerini daha az aldığını gösteriyor. Yine de, bu sonuçları netleştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerekebilir.

Araştırma linki https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/685/htm Vegan Diet and Bone Health—Results from the Cross-Sectional RBVD Study

Haber kaynağı: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/bfif-dav030421.php

https://www.gercekbilim.com/vegan-beslenme-kemiklerde-zayifliga-neden-olabilir/ .