Ana Sayfa Tıp&Sağlık Uzun Süre Trafikte Kalmak Tansiyon Yükselmesine Neden Oluyor

Uzun Süre Trafikte Kalmak Tansiyon Yükselmesine Neden Oluyor

Trafik yoğunluğunda tampon tampona  ilerlemek herkesin kan basıncını (KB) yükseltmek için yeterlidir. Ancak araştırmacılar kan basıncının yükselmesinin trafik stresinden değil de çevredeki trafikten araca giren zayıf havadan kaynaklanabileceğini buldu.

Washington Üniversitesi (UW) araştırmacıları rastgele bir çapraz deneme gerçekleştirdiler. Trafikte oturmanın ve filtrelenmemiş havayı solumanın kan basıncında yaklaşık 60 dakika maruziyette zirveye ulaşan ancak 60 dakikaya kadar devam eden 4,5 mm Hg’lik bir artışla bağlantılı olduğunu gördüklerinde şaşırdılar.

Araştırmada, trafik kirliliğinin kan basıncı üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla yaşları 22-45 arasında değişen 16 katılımcı trafiğin yoğun olduğu saatlerde üç gün boyunca yolcu olarak katıldı. İki gün boyunca, çoğumuzun sürüş tarzını yansıtacak şekilde hava araca normal şekilde aktı ve başka bir gün araca, partikül kirliliğinin yüzde 86’sını engelleyen yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi takıldı.

Yolcu olan katılımcıların sürüşten bir gün önce, sürüş sırasında ve sonrasında kan basıncı ölçümleri alındı ve 14 adet üç dakikalık test toplandı. Görüntüye dayalı santral retinal arteriyoler eşdeğerler (CRAE’ler) de öncesinde ve sonrasında ölçüldü. Brakiyal arter çapı ve gen ekspresyonu da alındı.

Başlangıçtan 4,5 mm Hg daha yüksek olan ortalama düzeltilmiş sistolik kan basıncı değeri, yüksek sodyumlu bir diyetin etkisi ile karşılaştırılabilir.

Sürüşten bir gün önce, sürüş sırasında ve sonrasında kan basıncı ölçümleri alındı ve 14 adet üç dakikalık test toplandı. Görüntüye dayalı santral retinal arteriyoler eşdeğerler (CRAE’ler) de öncesinde ve sonrasında ölçüldü. Brakiyal arter çapı ve gen ekspresyonu da alındı.

Başlangıçtan 4,5 mm Hg daha yüksek olan ortalama düzeltilmiş sistolik kan basıncı değeri, yüksek sodyumlu bir diyetin etkisi ile karşılaştırılabilir.

Araştırmacılar, “Nüfus düzeyinde kan basıncındaki bu gibi ılımlı artışların, kardiyovasküler hastalıklarda önemli bir artışla ilişkili olduğunu biliyoruz. Hava kirliliğinin kalp sorunlarına katkıda bulunduğuna dair giderek artan bir anlayış var. Karayolundaki hava kirliliğinin nispeten düşük seviyelerde kan basıncını bu kadar etkileyebileceği fikri, çözmeye çalıştığımız bulmacanın önemli bir parçası.”