Ana Sayfa Paylaşımlar Uzaktan Eğitimde Verimliliği ve Başarıyı Artırmanın Yolları

Uzaktan Eğitimde Verimliliği ve Başarıyı Artırmanın Yolları

Pandeminin Dünya’da ve Ülkemizde etkisini yeniden artırdığı bu günlerde en çok konuşulan konuların başında eğitimin geleceği ve uzaktan eğitimin sakıncaları konusu gelmekte.

Özellikle ilk ve ortaöğretimde öğrencilerin uzaktan eğitime uyum sağlaması ve buradan bilgiye erişmesi beklendiği düzeyde gerçekleşmemekte. Toplumun tüm kesimlerinin, benzer altyapı ve bilgi teknolojisine sahip olmaması, sosyo-ekonomik sorunlar ve gelir adaletsizliği uzaktan eğitimde yaşanan problemleri daha da derinleştirdi.

Yüz yüze eğitimde öğrencilerin tamamı fiziksel ve ergonomik şartlar dışında eşit olmasa da, benzer seviyede eğitime erişebiliyorlardı. Tek öğretmenin görev yaptığı bir köy okulunda da, ulusal çapta ki bir özel eğitim kurumu veya merkezde ki bir devlet okulunda da öğrenciler öğretmenleriyle birlikte ders işlemekte ve temel imkanlar bakımından eşit / benzer imkanlara sahiplerdi. Okulun fiziksel şartları, spor salonu, laboratuvar, kütüphane ve müzik aletleri gibi entelektüel fırsatları temel olanakların ötesinde sunulan farklar ve imkanlardı.

Uzaktan eğitimde ise sunulan hizmete erişme kısmında önemli sorunlar yaşanıyor. İnternet altyapısının olmaması, uzaktan eğitime katılmak için kullanılacak bilgisayar / tablet eksikliği, online eğitime katılmak için ekstra ekonomik maliyet gibi nedenler her öğrencinin uzaktan eğitimden, eşit şekilde faydalanmasını engelliyor.

Şekil: : https://webrazzi.com/2020/03/24/zoom-toplantilarindan-sikilanlar-icin-yeni-cozum-loop-videolar/

Buna rağmen uzaktan eğitime ulaşan öğrencilerin bu alanı doğru kullandığını da söyleyemiyoruz. Online ders işleme konusuna uyum sağlamada, özellikle üniversite öğrencilerinde önemli bir direnç gelişmiş durumda. Uzaktan eğitim, yaşadığımız pandemi nedeniyle zorunlu olduğumuz bir uygulama. Eğitim yöneticileri, bürokrasi ve devlet yönetimi de yüz yüze eğitimi en az bizler kadar istiyor. Öncelikle uzaktan eğitimin bir zorunluluk olduğunu, etki alanımızın dışında olması nedeniyle değiştirilmesi konusunda ısrar etmenin anlamsız olduğunu kabul etmemiz ve bu yöntemden en iyi şekilde faydalanmaya çalışmamız hepimizin yararına olacaktır. Uzaktan eğitime erişebilen öğrencilerin de, bu imkanı doğru değerlendirmesi ve elde edeceği faydayı artırması mümkün.

Uzaktan eğitimde nerelerde hata yapıldığını bilmek ve alınacak aksiyonlar ile verimlilik ve başarıyı artırmak öğrenciler ve eğitmenler olarak hepimizin sorumluluğunda. Başarılı bir online derse öncülük etmenin anahtarı ve verimliliğin ipuçlarını maddeler halinde değerlendirecek olursak;

  1. Dersin Konusunu ve İçeriğini Öncesinde Öğrencilerle Paylaşın:

Ders öncesi işlenecek konunun önceden öğrencilerle paylaşılması fayda sağlayacaktır. Konuyu önceden bilmek,  ilgili kısımları çalışmış olmak öğrencilerin derse katılımı ve dersin interaktif bir biçimde işlenmesini sağlayabilir.

Öğrencilerin katıldıkları dersin konusunu bilmeleri, öncesinde paylaşılan ders hakkındaki ilgi  çekici mesajlar, mailler ve demo video kayıtlar öğrenci için ders hakkında hazırlık ve katılım motivasyonu yaratacaktır.

  1. Teknik Sorunları Giderin:

Online derslerde sıklıkla teknik problemler yaşanabilir. Kullandığımız teknolojik alet, internet altyapısı ve cihazdan kaynaklanan teknik problemler derslerde önemli zaman kaybına ve verimlilik düşüşüne sebep oluyor.

İster ilk ister milyonuncu çevrimiçi toplantınız olsun, teknolojinizin nasıl kullanıldığını bildiğinizden emin olun. Bağlanma işlemini, kamera ve hoparlörlerinizin çalıştığını onaylayın. Konferansınıza ya da (toplantıyla ilgili) e-posta veya notlarınıza erişmek için İnternet gerekiyorsa Wi-Fi’ı kontrol edin. İlk sıkıntılar çoğunlukla tek bir kişinin konferans hattına erişmek için bir dakika fazla beklemesiyle ortaya çıkar. Böyle bir duruma neden olmayın, konferans odanıza erkenden ulaşın ve bağlanın. (https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/business-insights-ideas/resources/6-ways-to-make-virtual-meetings-more-efficient)

Özellikle online eğitimlerde internet bağlantısı problemi gibi problemler çok can sıkıcı olabiliyor. Görüntülü eğitimlerde yaşanan bu problemlerin oluşmaması için hem eğitmenin hem de öğrencinin iyi bir internet altyapısına sahip olması gerekir. İnternet bağlantısı dışındaki diğer teknik problemler de eğitimin aksamasına sebep olabilir. Bu yüzden bir uzaktan eğitim platformunun bakım, güncelleme, barındırma, yedekleme maliyetleri sıradan bir web sitesinin bakım, güncelleme, barındırma, yedekleme maliyetinden daha yüksek olur. (https://binbiriz.com/blog/uzaktan-egitim-platformlarinin-avantajlari-ve-dezavantajlari)

Şekil: (https://medium.com/@asumanserdemsah/online-e%C4%9Fitim-nedir-az-ki%C5%9Finin-bildi%C4%9Fi-gelecek-onli%CC%87ne-e%C4%9Fi%CC%87ti%CC%87mi%CC%87n-en-%C3%B6nemli%CC%87-faydalari-nelerdi%CC%87r-4f258e74dd4f)

 

  1. Kamera ve Mikrofonu Doğru Kullanın:

Online derslerde, görüşmelerde ve toplantılarda yaşanan temel problemlerin başında kamera / mikrofon kullanımında yaşanan hatalar gelmektedir. Kalabalık katılımlı bir derste düzen ve sessizliğin sağlanması zor ve zaman kaybettiren bir süreçtir. İnteraktif ders işlenmesi birçok kişinin söz almasına, karmaşaya ve iletişim problemlerine yol açmakta. Bu nedenle öğrencilerin söz almadan önce mesaj kısmında fikirlerini belirtmesi veya söz almak için eğitmenden izin isteyerek konuşmaları fayda sağlayabilir.

Ayrıca görüntülü görüşmelerde katılımcıların dikkatini dağıtmayacak pozisyonları tercih edin. Konuşmadığınız anlarda mikrofonunuzu kapatın. Kamera açısını iyi ayarlayın, ışığın yanlardan gelmesini sağlayarak görünür olun.

Eğer online toplantıya katılacaksınız; söz hakkı sizde olmadığı anlarda mikrofonu sessize almanız doğru bir davranış olacaktır. Çünkü; konuşmamanıza ve sessiz olduğunuzu düşünmenize rağmen mikrofonda öksürük, hapşırma veya yazma gibi küçük arka plan sesleri rahatlıkla duyulabilir. Bu sesler, diğer video konferans katılımcılarının dikkatini kolayca dağıtabilir ve hatta rahatsızlık yaratabilir.( https://www.hisglobal.com.tr/blog/goruntulu-gorusmenin-11-etik-kurali)

Bir online toplantıda katılımcı sayısı birkaç kişi olabileceği gibi 10 kişi hatta onlarca kişi de olabilir. Online toplantı imkânı sunan araçlar arasında kalabalık sayıları destekleyenler mevcut ve bu güzel haber. Fakat katılımcı sayısı kalabalıklaştıkça aynı anda yapılan konuşmalar kakofoni yaratarak rahatsız edici bir hal de alabilmekte. Bunu toplantının yöneticisi de yapabilir ama yine de aklınızda bulunması gereken detay kendi mikrofonunuzu kontrol edebilecek olmanız. Toplantı boyunca mikrofonu kapalı tutmanız ve sıra size geldiğinde açmanız en uygun davranış biçimi olacaktır.( https://kulturveyasam.com/is-toplantilarini-internet-araciligi-ile-yapanlara-oneriler/)

  1. Ders İçeriklerini Zenginleştirin, Katılımı Motive Edin:

Yüz yüze derslerde kişisel iletişim ve görünürlük önemli bir avantajdır. Online ders sırasında ekranda ki küçük bir kısımdan temsiliyet ve iletişim yüz yüze olmaktan çok geridedir. Bu nedenle online dersler sırasında yazı / metin ağırlıklı sunumlar yerine videolar, sesler, görseller paylaşılması öğrencilerin dikkatini ve ilgisini çekecektir.

Yalnızca metine dayalı sunumların takibi güç ve sıkıcıdır. Ancak ilgi çekici, hikayeleştirilmiş içerikler, oyunlaştırılmış anlatım ve dikkat çeken görsel mesajlar öğrencilerde odaklanmayı artıran faktörlerdendir.

Özellikle hangi kademede olursa olsun eğitime yeni başlayan öğrencilerin birbirlerini tanıması için imkanlar yaratılmalıdır. Örneğin; her derste, öğrencilerin sayıya göre sırayla kendini tanıtması veya belirli konularda sosyal ve kültürel konuların konuşulması öğrencilerin birbirlerine yakınlaşmasını ve ortak paydalarda buluşmalarını sağlayacaktır.

  1. Zaman Yönetimi Yapın / Ders Sonuna Ek Bir Zaman Dilimi Ekleyin:

Derslerin çok uzun sürmesi öğrencileri sıkacak ve derse katılma motivasyonlarını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ders süreleri ve molalar doğru belirlenmelidir. Çok uzun olmayan, öğrencilerin odağının dağılmadığı ders süreleri verimliliği artıracaktır.

Toplantının önceden planlanması, toplantının zaman yönetimi konusunda da fayda sağlayacaktır. Spontane bir şekilde ilerlemekten ziyade, belirli bir toplantı çizelgesi hazırlanması ve bu çizelgede hangi konulara ne kadar zaman ayrılacağının belli hatlarla belirlenmesi toplantıda zaman yönetimi konusunda herkese avantaj sağlayacaktır. Bu da daha kısa bir sürede daha verimli bir toplantı geçirmenize yardımcı olacaktır. (https://www.workland.com.tr/verimli-bir-toplanti-nasil-yapilir/?gclid=CjwKCAjw2Jb7BRBHEiwAXTR4jbRn7L4mHr1l9czScRBRNZmNU5CFwO80-tJIpTbzEp21cY1wCTG_bBoCxPYQAvD_BwE)

Sonuç olarak online eğitim son yıllarda büyük bir ivme kat etmiş ve pandemi sonrası bu ivmenin devam etmesi beklenmektedir. Hem teknik hem de eğitim açısından iyi tasarlanmış bir online eğitim programının öğrenciler için çok verimli olacağı açıktır. Her yeni teknolojik gelişme toplumsal yaşamımızın her alanında birçok değişiklik meydana getirmektedir. Doğal olarak eğitim de bu değişikliklerden etkilenmektedir. Elbette artan nüfus ve eğitim düzeyindeki artışın ise buna etken olabileceğini düşünebilirsek, uzaktan eğitim zaman içerisinde kaçınılmaz olacaktır. Gelmiş olduğumuz bu noktada, gelecekte online eğitimlerin yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olacağını söylemek pek de yanlış olmaz. Bizlerin eğitmenler ve öğrenciler olarak online eğitimden elde edeceğimiz faydaya odaklanmamız ve bu faydayı artırma yollarını aramamız en doğru yaklaşımdır. Geleceğin dünyasını kucaklayan ve değişimi yöneten bireyler olmak elimizde. Online eğitimden, yüz yüze eğitime her alanda başarı ve verimlilik doğru planlama, içerik kalitesi ve sunumun farklılığıyla mümkündür. Sağlıklı, mutlu ve yüz yüze derslerde görüşmek üzere.

KAYNAKLAR

  1. https://webrazzi.com/2020/03/24/zoom-toplantilarindan-sikilanlar-icin-yeni-cozum-loop-videolar/
  2. https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/business-insights-ideas/resources/6-ways-to-make-virtual-meetings-more-efficient
  3. https://binbiriz.com/blog/uzaktan-egitim-platformlarinin-avantajlari-ve-dezavantajlari
  4. https://medium.com/@asumanserdemsah/online-e%C4%9Fitim-nedir-az-ki%C5%9Finin-bildi%C4%9Fi-gelecek-onli%CC%87ne-e%C4%9Fi%CC%87ti%CC%87mi%CC%87n-en-%C3%B6nemli%CC%87-faydalari-nelerdi%CC%87r-4f258e74dd4f
  5. https://www.hisglobal.com.tr/blog/goruntulu-gorusmenin-11-etik-kurali
  6. https://kulturveyasam.com/is-toplantilarini-internet-araciligi-ile-yapanlara-oneriler/
  7. https://www.workland.com.tr/verimli-bir-toplanti-nasil-yapilir/?gclid=CjwKCAjw2Jb7BRBHEiwAXTR4jbRn7L4mHr1l9czScRBRNZmNU5CFwO80-tJIpTbzEp21cY1wCTG_bBoCxPYQAvD_BwE

 

Öğr. Gör. Menşure Canpolat ,

Şişli MYO Elektronörofizyoloji Bölümü

[email protected]