Ana Sayfa GETAT Uyuz da ilaç sıkıntısı ve bitkisel çözüm önerisi

Uyuz da ilaç sıkıntısı ve bitkisel çözüm önerisi

Sağlık Bakanlığı da uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde uyarı yaptı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ise birdenbire artan vakalar nedeniyle ilaç firmalarının yoğun talebe hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı,, resmi twitter hesabından, uyuz belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiği yönünde bir uyarı paylaşımında bulundu. Bakanlık Twitter’da yaptığı uyarıda, “Uyuz belirtisi taşıyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. Hekimin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmayı, korunma ve tedavi önerilerini uygulamayı ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.

​’Uyuz salgını nedeniyle piyasada ilaçlar tükendi’ iddialarına yönelik resmi rakamları da açıklayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde toplam 368 bin kutu, İstanbul’da ise 90 bin kutu ilaç stoku olduğunu belirtti.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ise birdenbire artan vakalar nedeniyle ilaç firmalarının yoğun talebe hazırlıksız yakalandığını söyledi. Sarıalioğlu, “Tedavide kullanılan krem, losyon ve şampuanların çoğu yerli firmalara ait. Fiyatları da 10-15 TL civarında. Yani, pahalı, ulaşılamaz ilaçlar değil bunlar. Bu hafta itibariyle İstanbul genelindeki depolarda yaklaşık 3 bin kutu ilaç olduğu bildirildi. Firmalar gerekli önlemleri aldıklarını ve kısa süre içinde depolara ilaç girişi yapılacağını açıkladı” dedi.

‘İlaç temininde sıkıntı yaşıyoruz’

Eczacılar ise 20-25 gündür ilaç temininde sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Salih Gürel, bu yıl vakalarda artış olduğunu ama hastaların ilaç bulunamadığı için tedavi edilememesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyerek, “Gerçek anlamda bir ilaç sıkıntısı ve hastalarda da buna bağlı bir artıştan bahsedemeyiz. Ayrıca bazen geleneksel, yapma ilaçlarla da tedavi sağlayabiliyoruz” dedi.

‘Tam tedavi için tüm aileye yazıyoruz’

Prof. Dr. Gürel, “Bu yıl uyuz hastalığında çok artış gözlemliyoruz. Sonbahar ve kış aylarında sıklığı artan bir hastalık. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde de artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Biz teşhis koyduğumuzda tüm aileye ilaç yazıyoruz. Çünkü bir evde hastalığı taşıyan biri varsa herkesin tedavi görmesi gerekiyor. Bazen evde kişi sayısı kadar ilaç yazdığımız oluyor. Son dönemlerde ilaç tüketiminde çok fazla bir artış var. Bu nedenle bazen eczanelerin bu taleplere yetişemediğini görebiliyoruz. Ama gerçek anlamda bir ilaç sıkıntısı ve hasta sayısının buna bağlı artışından bahsedemeyiz. Çünkü geleneksel, yapma ilaçlarımızı da kullanabiliyoruz bazı özellikli hastalarda” dedi.

Bitkisel uyuz ilacı tarifi

 Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, artan uyuz vakalarına karşı eczanelerde ilaç bulmayanlara tamamen bitkisel bir uyuz ilacı tarifi verdi

İstanbul’da baş gösteren uyuz salgınının gerekli önlemler alınmaması halinde çok hızlı yayılacağı uyarısında bulunan Dr. Buyrukçu, “Zira son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Sağlık Bakanlığı da uyuz belirtilerine karşı gerekli uyarılarda bulunup tedavinin geciktirilmemesini istedi. Ancak eczanelerde uyuz ilacı teminiyle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Halbuki tedaviye olabildiğince erken başlanmalı, ilaçlar düzenli kullanılmalı. Piyasada yeterince ilaç bulunamaması salgın artışının önünü açarken mutlaka alternatif çözümler bulunmalı” dedi.

“1 yemek kaşığı çay ağacı yağını ve 1 tatlı kaşığı palmorosso yağını karıştırıp bir pamuk ile kaşınan yerlere sürebilirsiniz. Uyuza bağlı kaşıntıdan yaralar oluştuysa yara olan yere ozon yağı ve sarı kantaron yağını bire bir oranında karıştırıp sürebilirsiniz. Tedavinin etkisini artırmak için de 1 çorba kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı çörek otunu 4 çorba kaşığı bal ile karıştırıp yiyebilirsiniz.”

http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/eczanede-ilac-bulamayanlar-evde-yapsin-bitkisel-uyuz-ilaci-tarifi-6102737/6