Ana Sayfa İlaç Uluslararası Bilgisayar-Destekli İlaç Tasarımı Sempozyumu İstanbul’da

Uluslararası Bilgisayar-Destekli İlaç Tasarımı Sempozyumu İstanbul’da

Yeni, etkili, güvenli ilaçların keşfi, tasarımı ve optimizasyonu çok basamaklı ve uzun zaman almasına rağmen birçok alandaki bilim insanının ilgisini çekmektedir. İlaç keşfi süreçlerinde hem maddi külfeti düşürme hem de zamandan kazanmaya yönelik atılan adımlar, araştırmacıları farklı teknikler geliştirmeye yöneltmiş, hesaplama tekniklerindeki ve bilgisayar donanımlarındaki gelişmeler in siliko (bilgisayar ortamında uygulanan) metotlara olanak sağlamıştır. İlaç keşfinde bu metotların katkısı artık tartışılmaz haldedir. Günümüzde dünyanın önde gelen birçok ilaç şirketi tarafından ilaç araştırma ve geliştirmede kullanılan bilgisayar destekli ilaç tasarımı, artık modern teknolojinin bir parçasını oluşturmaktadır. Captopril, Dorzolamide, Saquinavir, Zanamivir, Oseltamivir, Aliskiren ve daha birçok ilaçların keşfi ve geliştirilmesi bilgisayar destekli ilaç tasarım metodlarının kullanımı sayesinde olmuştur.

Bilim insanları ve Ar-Ge çalışanlarının ekonomik olarak da yüklerini azaltacak moleküler tasarımdaki modern yaklaşımlardan haberdar olması ve bu çalışmaların öğrenilmesi gerektiğinden yola çıkarak düzenlenen, bu alandaki uzman araştırmacıların bir araya gelip bilgi alışverişi yapabilecekleri bilimsel organizasyonlar büyük önem taşımaktadır.

Dünyanın ilk 50 üniversitesi arasında giren Trinity College Dublin’in daveti üzerine orada iki yıl üst üste ödül alan ve Bilgisayar Destekli İlaç Tasarımı konusu üzerine ders verip Trinity College Dublin ile beraber sempozyum düzenleyen Doç. Dr. Abdulilah Ece, bu uluslararası sempozyumun ikincisini 11-12 Mayıs’ta İstanbul’da Biruni Üniversitesi’nde düzenleyecektir.

İrlanda’dan katılacak davetli konuşmacıların yanında, insülinin yapısını ilk defa çözen ekipte bulunan, şuan kullanılan iki ilacın ve klinik aşamalarda olan 5’ten fazla ilaç adayının keşfinde katkıları olan Cambridge’ ten Sir Tom Blundell ve sağlık alanında NIH’ten sonra dünyanın en iyi sağlık enstitüsü olan Fransa INSERM’e bağlı The Marseille Cancer Research Center’dan Pedro Ballester de yer almaktadır.

İngiltere’de aldığı birçok görevin haricinde İrlanda hükümetine de bilimsel danışmanlık yapan Prof. Dr. Sir Tom Blundell, akademi ve endüstri iş birliği ile bu ilaç keşif hikayelerini ve Bilgisayar Destekli Tasarımın kanser ve mikobakteriyel enfeksiyonlardaki kullanımından bahsedecektir.

NPJ Precision Oncology ve Oxford Üniversitesi yayınlarına ait Briefings in Bioinformatics gibi dergilerin editorial kurullarında yer alan Dr. Pedro Ballester, yapı-bazlı sanal taramalarda makine öğrenmesi gelişmelerinden bahsedecektir.

Sempozyumun ikinci günü Doç. Dr. Abdulilah Ece ile beraber uygulamalı çalıştay yapacak olan Dr. Mila Krämer (Schrödinger GmbH, Almanya), Schrödinger yazılımlarının ilaç keşfindeki sanal zekâ uygulamalarına değinecektir.

İlaç keşfinde hesaplamalı bilimlerin öneminin anlatılacağı, sanal zekâ, makina öğrenmesi, derin öğrenme gibi son teknolojilerin konuşulacağı uluslararası sempozyumunun detaylarına şu web adresinden ulaşabilirsiniz: http://www.caddsymposium.org/