Ana Sayfa Manşet Türkiye’nin ilk interaktif Biofarmasötik Üretim Çalıştayı

Türkiye’nin ilk interaktif Biofarmasötik Üretim Çalıştayı

Milli İlaç ve Yerelleşme politikaları kapsamında sağlık sektörünün en önemli konularından olan Biyoteknolojik İlaçlar ve bu ilaçların üretimi konularında Türkiye’de ilk defa interaktif olarak düzenlenecek olan ve dünyaca ünlü uzmanların konuşmacı olarak katıldığı ““Biopharmaceutical Production Workshop: You Ask, Experts Answer” (BPW-2018) çalıştayı hakkında Florabio. Tek. Ve San A.Ş. Genel Müdürü Sn. Cem Erdem den, bilgi aldık.

W- Cem Bey ülkemiz için son derece stratejik öneme sahip bir alanda çalışma yapmaktasınız, bu alanda know-how haricinde yetişmiş nitelikli insan kaynağı sıkıntımız   ilgililerce sürekli ifade edilmekte. Florabio Teknoloji nedir ve önemini nasıl anlamalıyız?

C.E.- Çok haklısınız. Günümüzde sadece Türkiye değil bütün dünyanın en büyük problemi insan gücü ve tecrübeli insan kaynağının olmayışı. Daha önce belirttiğimiz gibi Biofarmasötik ürünlerin üretiminde cihaz ve alt yapıdan daha fazla önemi insan ve çalışan oluşturuyor ve gerçek anlamda tecrübeli insanların yetişmesi en az 10-15 yıl alıyor.

Florabio olarak özellikle bu konuda farklı bir misyonumuz ve sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Dünyada tecrübe seviyesi ortalaması 30 yılın üzerinde olan sayılı firmalardan birisiyiz. Bu sektörde hizmet verdiğimiz, ürün geliştirdiğimiz veya servis sağladığımız bütün müşterilerimize ve aynı zamanda Florabio Akedemi firmamız aracılığı ile eğitimlerimize katılan değerli yetkililere bu tecrübeyi aktarmaya çalışıyoruz. Tamda bu sebeple çalıştayın bütün konuşmacıları Florabio ve Florabio Akademi içinden özenle seçildi.

W- Cem Bey, öncelikli olarak bizlere organizasyon ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

C.E.- Türk İlaç Endüstrisinin son 5 yıldır en büyük yatırımları yaptığı, devletin ise birçok farklı kanaldan yüksek meblağlar ile desteklediği biyoteknolojik ilaç üretim yatırımlarını hepimiz takip ediyoruz. Kanser ilaçlarından aşılara, diyabet ilaçlarından daha birçok alana biyoteknolojik ilaçlara endüstrinin ilgisi günden güne artmakta ve bu alanda yatırımlarda çoğalmakta. Ancak biyoteknolojik ilaçlara yapılması gereken yatırımın en büyüğü ve en önemlisi iş gücüne ve daha da önemlisi eğitime yapılmalı. Zira, biyoteknolojik ilaçları üretebilmek aslında alınan cihazdan çok bu cihazları tanıyan ve kullanabilen kişilerin yapabildiği bir iş.

Bu konuda ilk olarak Florabio olarak 2018 başında “Florabio ACADEMY” firmasını hayata geçirdik ve bu firma bünyesinde 7 üst düzey uzman aracılığı ile Türkiye’de dünya çağında ve seviyesinde eğitimler düzenlemeye başladık. Haziran ayında ise küçük gruplar halinde gerçekleştirdiğimiz bu eğitimleri daha büyük kitlelere taşıyabilmek amacı ile IYTE Biyomühendislik bölümü ve Teknopark İzmir ile bu çalıştayı düzenleme kararı aldık.

Bu çalıştayda kendi alanlarında ilgililerin tanıdığı ve yakından takip ettiği 4 uzman hem kısa sunumlar yapacak, hemde asıl amacımız olan interaktif şekilde katılımcıların sorularını yanıtlayacaklar.

W- Biofarmasötik Üretim Çalıştayı Türkiye’de ilk defa mı yapılmakta?

C.E.- Hayır, aksine bu tür organizasyonlar veya çalıştaylar farklı şehirlerde ve farklı üniversitelerde yılda en az 2-3 defa gerçekleştiriliyor. Ancak bu çalıştayın İLK olmasının sebebi, bugüne kadar yapılan çalıştayların aksine bu çalıştayda gerçekten hayatında biyofarmasötik ürün geliştirmiş ve üretmiş konuşmacılar sahnede olacak ve çalıştayımız interaktif olacak.

W- Çalıştayı neden interaktif yapmayı planladınız? İnteraktif olmasındaki amacınız nedir?

C.E.- Benzeri organizasyonlara katılan okuyucularınız bilecektir, bu tür organizasyonlarda konuşmalar birbirine benzeyen ve pek katılımcıların çalıştay içine katılmasına izin vermeyen yapıda planlanır.

Türkiye kültüründe konu üzerinde söz sahibi bütün konuşmacıların davet edilme zorunluluğu nedeni ile çoğu zamanda sunumlardan finalde soru sormaya zaman kalmaz.

Biz ise bu alışkanlığı kırmak, değerli yerli veya yabancı konuşmacılardan çok katılımcıların çalıştay içine dahil olmalarını ve çalıştayı soruları ile yönlendirmelerini hedefliyoruz.

Bu çalıştay konuşmacıların anlatmak istediğini anlatacağı bir çalıştay değil, katılımcıların istedikleri cevapları almaya çalışacakları bir çalıştay olacaktır.

W- Katılım ücretlerine baktığımızda Türkiye standartlarına göre biraz yüksek gibi gözükse de Avrupa’daki benzer organizasyonlara kıyasla çok uygun fiyatlar olduğunu görüyoruz, bu konuda ki açıklamanızı alabilir miyiz ?

C.E.- Çok haklısınız. Sadece 1,5 ay önce Almanya’da benzer bir başlık ile gerçekleştirilen bir kongreye katılım ücreti 2.250,00 € idi. Aynı zamanda konuşmacılar tamamen kendi konularından uzak konularda sunum yaptılar. Biz ise neredeyse dünya standardının 7’de biri kadar ücretlendirme yapmaya karar verdik.

Nedeni ise öncelikle IYTE, Teknopark İzmir ve Florabio’nun amacı bu organizasyondan bir kazanç elde etmek değil. Yani kar odaklı bir organizasyon olması için yola çıkmadık.

İkinci sebebi ve belki de en önemlisi ise ekonomik açıdan zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde bu çalıştayın sektördeki bütün ilgililere, yatırımcılara, müdürlere ve uzmanlara, start-uplara, akademisyenlere ulaşmasını istedik. Bu ekosistem nasıl birbirinden ayrılamaz ise bu çalıştayın sadece belli bir kesime yönelik olması da uygun olmazdı.

W- Şu ana kadar çalıştay organizasyonu beklediğiniz veya umduğunuz ilgiyi gördü mi?

C.E.- Kesinlikle evet. Çok kısa bir zamanda 3 sponsorluk talebi aldık. Bu talepler, birçok firmanın kemer sıktığı, tasarruf önemleri aldığı bu dönemde yaptığımız işin doğru olduğunu anlamamızı sağladı.

Şu anda yurt dışından 5 farklı ve büyük İlaç firmalarından katılımcı kayıtlarını aldık. Herhangi bir özel çalışma yapmadığımız halde çalıştayımız şimdiden uluslararası öneme sahip olduğunu kanıtlamış oldu.

W- Kamu kurumlarının ilgisi nasıl?

C.E.- Çok güzel. Şu anda TİTCK ve TÜSEB’den katılım için onaylar alındı. Tabi ki diğer kamu kurumlarını da ağırlamaktan şeref duyacağız.

W- Bu çalıştaydan beklentileriniz ve sonraki planlarınız nedir?

C.E.- Bu çalıştaydan başlıca beklentimiz kaç kişi olursa olsun, paylaşım odaklı bir ortam yaratarak uluslararası düzeyde bilgi paylaşımını sağlamak olacaktır. Yüksek maliyetler ile yurt dışında katıldığımız bu tür bir organizasyonu Türkiye’ye kazandırmak, Türkiye’yi bu konuda bir cazibe merkezi haline getirmektir.

Gelecek ile ilgili amacımız bu organizasyonu ister aynı isim ile isterse farklı bir başlıkla her yıl tekrarlamak olacaktır. Adı ve konusu ne olursa olsun, organizasyonlarımız interaktif yapıya sahip olacaktır.

W. Verdiğiniz bu kıymetli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz.

çalıştay bilgileri: http://biopharmaworkshop.iyte.edu.tr