Ana Sayfa Vitrin Türk Bilim İnsanları Bakterilerin Bile Tutunamayıp Kaydığı Bir Yüzey Kaplaması Geliştirdi

Türk Bilim İnsanları Bakterilerin Bile Tutunamayıp Kaydığı Bir Yüzey Kaplaması Geliştirdi

Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses ve ekibi tarafından geliştirilen yeni nesil hidrofobik polimerler sayesinde klozetler gibi seramik yüzeyler süper hidrofobik hale getirilebiliyor. Bu yüzeyler o kadar su itici(hidrofobik) hale geliyor ki, mikroplar bile tutunamayıp kayıyor.

Su damlacıklarının kolayca kaymasını sağlamak, örneğin sis veya bakteri filmlerinin gelişmesini önlemek için cam ve porselene kaplamalar uygulanabilir. Bu su itici özelliği yüzeylere eklemek için, bilim adamları genellikle yüzey ile su damlacıkları arasında hava veya yağları hapsetmek amacıyla kuş tüylerindeki küçük dikenler ve kancalar gibi mikroskobik yapılar tasarlarlar. Ancak bu yaklaşım genellikle emek yoğundur ve yüzeyin görünümünü değiştirebilir. Diğer bir yaklaşım ise kaygan polimer zincirlerini bir yüzeye aşılamaktır ve bu polimerler kalıcı bir yağ tabakası gibi davranır. Ancak bu teknik sert kimyasallar içerebilir ve günlük eşyalarda kullanılması uygun değildir.

Prof. Dr. Mustafa Serdar Önses ve arkadaşları bu problemi aşmak için silikon yağı  olarak da bilinen hidrofobik maddeyi 1 saat boyunda bilyalı değirmende işledi.

Tüm bu süre boyunca polimer yağı, yüksek hızlarda hareket eden minik tungsten karbür bilyalar tarafından bombardımana tutuldu. İşte bu işlem esnasında bazı kimyasal bağlar parçalanarak yeni moleküller oluştu. Öğütülmüş PDMS daha sonra oda sıcaklığında sterilize edilmiş bir klozetin bir tarafına uygulandığında, bir saatten daha kısa bir sürede seramik yüzey üzerine yerleşerek “dayanıklı, yağlı bir katman” oluşturdu.

Araştırmacılar, E. coli ve S. aureus bakterileri ile birlikte steril insan idrarını tuvalete dökerek kaplamayı test etmeye başladılar. Klozetin işlem görmüş tarafında sıvının çok daha fazla itilmesinin yanı sıra, her iki taraf da temizlendiğinde, kaplanmış tarafın, işlem görmemiş tarafa kıyasla bakteri üremesini yüzde 99,99 oranında engellediği bulundu.

Ayrıca işlenmiş PDMS kaplaması berrak ve renksizdir . Ayrıca toksik solventler gerektirmez, ve üretimi de oldukça ucuza mal olacak. Araştırma Tübitak Fonuyla desteklenmektedir. Serdar Hocamız ve arkadaşlarını başarılarının devamını dileriz.

Türk Bilim İnsanları Bakterilerin Bile Tutunamayıp Kaydığı Bir Yüzey Kaplaması Geliştirdi