Ana Sayfa Manşet Türk Bilim İnsanı Meme Kanserini Erken Teşhis Edecek Giyilebilir Ultrason Cihazı Geliştirdi

Türk Bilim İnsanı Meme Kanserini Erken Teşhis Edecek Giyilebilir Ultrason Cihazı Geliştirdi

Türk bilim insanı Doçent Canan Dağdeviren’in başını çektiği araştırma ekibi giyilebilir ultrasonlu tarayıcı içeren elektronik sütyen ile meme kanserini erken teşhis edecek bir cihaz geliştirdi.

6 yıldır cihaz üzerinde çalıştıklarını söyleyen Dağdeviren, cihazın herhangi bir operatöre gerek duymaksızın kendi başına tüm memenin ultrasonunu birkaç saniye içinde çekebildiğini belirtiyor.

Erken teşhis edildiği takdirde meme kanserinden kurtulma şansı yüzde 100 olarak görülüyor. Ancak tümörler daha geç evrelerde fark edilirse bu şans yüzde 25’e kadar düşüyor.

Massachussets Institute of Technology’de (MIT) görevli Dağdeviren ve ekibi, meme kanserinden kurtulma ortalamasını daha da yüksek seviyelere çekmek için böyle bir cihaz geliştirdi.

Riski bulunduğu için rutin şekilde mamogram çektiren kadınların bu kontroller arasında ultrason tarayıcısı ile devamlı şekilde takip edilmesi mümkün olacak.

Esnek bir bez parçası gibi görünen cihaz meme dokusunun farklı açılardan incelenmesini sağlıyor.

Cihazın sağladığı görüntü çözünürlüğünün de hastanelerdeki büyük cihazlar kadar iyi olduğu belirtildi.

Gerçek zamanlı veri elde edilmesini sağlayan bu giyilebilir cihaz için Dağdeviren ile birlikte Wenya Du, Lin Zhang, Emma Suh ve Dabin Lin de cihazın geliştirilmesine katkı veren bilim insanları oldular. tamamı için kaynağa blknz