Ana Sayfa Manşet “Tüp bebek uygulamalarına ulaşımda hastaların yaşadığı zorluklar ve diğer sorunlar”

“Tüp bebek uygulamalarına ulaşımda hastaların yaşadığı zorluklar ve diğer sorunlar”

Tüp Bebek Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kubilay Vicdan

TÜP BEBEK UYGULAMALARINDA TEDAVİYE ULAŞIM ZORLAŞIYOR

Tüp Bebek Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kubilay Vicdan: “Maliyetlerde oluşan artış ve ücretlerde görülen düşüşün tüp bebek merkezlerinin sürdürülebilirliği ve kaliteli sağlık hizmeti sunumu açısından sorun yaratacağı ve gelecekte ilaç bulma konusunda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle tüp bebek tedavilerinde aksaklıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Vicdan, çocuk sahibi olamayan çiftlerin tedavisinde giderek artan oranda kullanılan tüp bebek tedavisinin, tartışmasız olarak tıbbın en önemli gelişmelerinden birisi olduğunu belirterek, “Tüp bebek tedavisi, üreme problemi yaşayan birçok çiftin çocuk sahibi olmasını sağlamaktadır. Ancak gerek tedavide kullanılan ilaçlar, gerek tedavi maliyetinin yüksek olması gibi nedenlerle birçok çiftin bu tedaviye ulaşabilmesi mümkün olamamaktadır. Ayrıca başarının sınırlı olması nedeniyle tekrarlayan denemelere ihtiyaç duyulması tüp bebek tedavilerinde maliyeti artırmaktadır.” dedi.

ARTAN MALİYETLER VE DÜŞÜK ÜCRET, KALİTE VE BAŞARI ORANLARINI ETKİLER

Tüp bebek tedavisinin günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 10-15 bin dolar düzeyinde iken bu oran çeşitli Avrupa ülkelerinde 3-5 bin Euro düzeyinde bir ücretle yapıldığına dikkat çeken Vicdan, şöyle devam etti:

“Ülkemizde 1990’lı yılların başında 4-5 bin dolar seviyesinde olan tüp bebek tedavisi ücretleri, günümüzde ilaçlarla birlikte yaklaşık 1200-1500 dolar seviyesine kadar gerilemiştir. Bunda artan merkez sayısının yarattığı rekabet, döviz artışı ile gelen alım gücünün zayıflaması gibi birçok faktör rol oynamaktadır. Dövizdeki hızlı artışın yaşandığı bu günlerde, özellikle sağlık turizmindeki artışla birlikte, tüp bebek tedavisi için ülkemize gelen yabancı sayısında (özellikle İstanbul başta olmak üzere) görülen belirgin artış tüp bebek merkezlerine bir anlamda destek olmaktadır. Ancak tüp bebek uygulamalarında kullanılan ekipman ve sarf giderlerinin hemen tamamının yurtdışından döviz bazında gelmesi ve ülkemizdeki diğer tüm maliyet artışları göz önüne alındığında ücretlerdeki bu düşüşün- her ne kadar çekici gibi görünse de- kalitede azalma ve başarı oranları da düşmeye neden olabileceği gerçeği unutulmamalıdır.” 

İLGİLİ BRANŞ DERNEKLERİ SORUNLARI TARTIŞTILAR

24 Mayıs 2022 tarihinde, infertilite ve tüp bebek alanında yer alan Tüp Bebek Merkezleri Derneği (TBMD), Üreme Tıbbı ve İnfertilite Derneği (TSRM), Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği (UTCD), Tüp Bebek ve İnfertilite Derneği (TUBİT) ve Klinik Embriyoloji Derneği (KED) dernek başkanlarının katılımı ile online bir toplantıda bir araya gelerek sektörün içinde bulunduğu sorunları tartıştıklarını belirten Prof. Dr. Kubilay Vicdan, “Bu toplantıda tüp bebek uygulamaları ile ilgili yasal düzenlemeler, SGK geri ödemeleri ve rapor çıkarma konusu, demirbaş, teknik destek, sarf malzemeleri ve sabit giderlerdeki artan maliyetler nedeniyle ortaya çıkan merkezlerin ticari olarak sürdürülebilirliği konusundaki endişeler, ilaçların bulunmasındaki güçlükler ve gelecekte ilaç bulma konusunda yaşanabilecek ve yaşanmakta olan sorunlar dernek yöneticileri tarafından tartışıldı. Sonuç olarak maliyetlerde oluşan artış ve ücretlerde görülen düşüşün tüp bebek merkezlerinin sürdürülebilirliği ve kaliteli sağlık hizmeti sunumu açısından sorun yaratacağı ve gelecekte ilaç bulma konusunda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle tüp bebek tedavilerinde aksaklıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekilerek mevcut yönetmeliklerin çağdaş hale getirilmesi, geri ödemler konusunda tedaviye gereksinim duyan çiftlere verilen desteğin yaygınlaştırılması, sarf giderleri ve sabit giderleri azaltmanın zorunlu olduğu ve derneklerin yapıcı çözümler ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için işbirliği yapması konularına vurgu yapıldı.” dedi.