Ana Sayfa Tıp&Sağlık “Sağlıkta bir devrime imza attık”

“Sağlıkta bir devrime imza attık”

Bakan Koca, DSÖ Acil Durumlar Eylem Planı Toplantısına Katıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi tarafından organize edilen Avrupa Halk Sağlığı Acil Durumlarına Hazırlıklılık ve Yanıt Bölgesel Eylem Planı Bakanlar Toplantısının son gününde katılımcılara hitap etti.

Sağlık acil durumlarının yalnızca ulusal bir sorun olarak görmenin mümkün olmadığını ifade eden Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık tehditlerinin sınır aşan niteliği, insani ve vicdani sorumluluklarımız sağlık acillerini küresel bir sorunu haline getirmekte ve uluslararası iş birliğini zorunlu kılmaktadır. Güçlü bir DSÖ’ye tüm dünyanın ihtiyacı vardır.”

“Sağlıkta bir devrime imza attık”

Türkiye’de 2002 yılından bu yana tüm dünyanın takdir ettiği ve yakından takip ettiği başarılı bir sağlık sistemi reformunu yürüttüklerini dile getiren Koca, şunları kaydetti:

“Temel sağlık göstergeleri başta olmak üzere, sağlık hizmetlerine erişim, kapsayıcılık, birinci basamak sağlık hizmetleri, aile hekimliği gibi birçok alanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok önemli başarılar elde ettik. Sağlıkta bir devrime imza attık. Yeni dönemde ise sunmuş̧ olduğumuz hizmetlerin altyapısını ve klinik kalitesini geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda, kamu-özel ortaklığı ile Türkiye’de büyük ölçekli modern şehir hastaneleri inşa ediyoruz.

Bu reform sürecimizin en önemli sacayaklarından biri de sağlık acil durumlarına hazırlık ve yanıt konusunda attığımız başarılı adımlar, yaptığımız yatırımlar olmuştur.

Yaptığımız çalışmalarla 618 olan ambulans sayısını bugün 4910’a çıkarmış̧ durumdayız. Acil istasyonu sayımız 481 iken bugün 2735’e ulaşmıştır. 2018 yılında acil sağlık hizmetleri kapsamında ulaştığımız vaka sayısı 5 milyonun üzerindedir. Kentlerde vakalara ulaşma hızımız ise 10 dakikadır.”

Bakan Koca, 11 bin gönüllü sağlık personelinden oluşan dünyanın en büyük medikal arama kurtarma ekibini kurduklarını, dünyanın her yerindeki sağlık acil durumlarına müdahale etme kapasitesine sahip olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“2 bin 185 akut halk sağlığı olayına anında müdahale ettik”

Türkiye’de ani gelişen halk sağlığı tehditlerine karşı “Erken Uyarı ve Cevap Merkezini” kurduklarını ve aktif olarak işlettiklerini anlatan Koca, “Biyolojik, kimyasal, radyolojik ve sebebi bilinmeyen halk sağlığı tehditlerine karşı; Erken Uyarı sistemimiz devrededir. Bu sistemle sahayı sürekli takip ediyoruz, gelen ihbarları ve riskleri değerlendiriyoruz, ülke çapında konulan teşhisleri elektronik ortamda izliyor ve doğrudan müdahalede bulunuyoruz. Bugüne kadar Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Erken Uyarı Sistemiyle 2018 yılında 2 bin 185 akut halk sağlığı olayına anında müdahale ettik. Bu sistemle olası bir salgını cadde, sokak seviyesinde tespit edebilecek kapasiteye ulaştık” dedi.

Ortak basın toplantısı

Bakan Koca ve DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab, toplantı sonrası ortak bir basın açıklaması yaptı. Koca, sağlık acil durumları konusunda uluslararası işbirliğini güçlendirmek için büyük çaba sarf eden DSÖ ekibine ve üye ülkelere teşekkür etti.

DSÖ Avrupa Bölgesi’nin bu alandaki eylem planını daha etkin uygulayabilmenin yollarının görüşüldüğünü belirten Koca, ilk iki günde teknik konularda uzman üst düzey yöneticilerin hazırladığı bir sonuç belgesinin olduğunu, bu belgede doğal afetler, salgın hastalıklar ve insani krizlerden kaynaklanan uluslararası tehdit teşkil eden sağlık sorunlarını önlemek, hızlı olarak tespit etmek ve bu sorunlar karşısında ivedilikle harekete geçmek gibi taahhütlerinin bulunduğunu ifade etti.

DSÖ ile yapılan ortak çalışmalar hakkında bilgi veren Koca, “Özellikle Suriyeli 4 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerini ücretsiz yaptığımızı ve bu süreçte 1 buçuk milyon ameliyat yapıldığını, 2 milyon hastanın yatarak tedavi edildiğini ve 5 milyon kişinin aşılama yapıldığını belirtebilirim. Bunu başarabilen çok fazla ülke yok. Bunun dışında özellikle DSÖ’den daha çok teknik destek ve Suriyeli sağlık personelinin sisteme girmesini sağlamış olduk. Ayrıca Türkiye’de bu süreçte Cerablus dahil olmak üzere 6 tane hastanemiz ve 178 tane göçmen sağlığı merkezimiz var. Buralarda ücretsiz hizmetler sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Bakan Koca, “Önümüzdeki dönemde Çobanbey’de 200, Mare’de 75 yataklı, El- Bab’da 200 yataklı olmak üzere inşaat çalışmaları devam eden, Çobanbey ve Mare hastanelerinin açılış çalışmaları hızla devam ediyor. El-Bab Hastanesi de Ekim ayı içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz. Bunun dışında Yemen’e 2 tane sahra hastanesi açtık. Ayrıca Yemen’den gelen 100 hastayı da tedavi etmeyi sürdürüyoruz” dedi.

“Türkiye’nin yaklaşımı çok etkileyici”

Jakab ise; “Suriye yaklaşımında Birleşmiş Milletler (BM) hükmü gereğince son derece aktif rol aldık. Gaziantep’te bir bölgesel ofisimiz var. Türkiye ile mültecileri koruma konusunda iş birliğimiz söz konusu. Türk doktorlarının Suriyeli doktorları eğitmesi ve işlevsel hale getirmesi son derece önem teşkil ediyor. Savaşın devam etmekte olduğunu biliyoruz ve bir an önce bitmesini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Zsuzsanna Jakab, Türkiye’nin hem hazırlıklılık hem de insani çabalar konusunda kazandığı başarı konusunda Sağlık Bakanı Koca’ya teşekkür etti.

Özbekistan’la Sağlık Alanında Eylem Planı Anlaşması İmzalandı

Bakan Koca, program kapsamında Türkmenistan Sağlık Bakanı Nurmuhammet Amanneprsov ve Özbekistan Sağlık Bakanı Alişer Şadmanov ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Özbek Bakan Şadmanov ile görüşme sonrası sağlık alanında eylem planı anlaşması imzalandı.