Ana Sayfa Tıp&Sağlık Sağlıklı Ve Kanser Dokusunu Ayırt Eden Moloküller Görüntüleme Tekniği Geliştirildi

Sağlıklı Ve Kanser Dokusunu Ayırt Eden Moloküller Görüntüleme Tekniği Geliştirildi

Bilim insanları, kısa dalga kızılötesi ışıkla aydınlatılan tümörleri, cerrahların kanserli tümör ile sağlıklı doku arasında ayrım yapabileceği kadar ayrıntılı olarak gören yeni bir moleküler görüntüleme tekniği geliştirdiler. Fareler üzerinde yapılan çalışmada başarı sağladığı kanıtlandı.

University College London’daki Wellcome/EPSRC Girişimsel ve Cerrahi Bilimler Merkezi’ndeki (WEISS) araştırmacılar ve Great Ormond Street Hastanesi’ndeki (GOSH) cerrahlar, bir operasyon sırasında sondalar gibi  davranan ve kanser hücrelerine bağlanan kimyasalları enjekte eden yeni bir teknik geliştirdiler. Yapıştırıldıklarında, tümörü de aydınlatan floresanla aydınlanırlar. Fare modellerinde, normal ameliyat sırasında çıkarılmamış bir tümörün parçası ortaya çıktı.

Ekip, bu tekniği, çocuklarda beyin tümörlerinden sonra en yaygın katı tümör kanseri türü olan nöroblastomla mücadeleye odakladı. Geleneksel olarak tedavi, habis büyümeyi ortadan kaldırmak için ameliyatı içeriyor. Ancak çevredeki sağlıklı doku bu süreçte kolayca zarar görebilir.

Çok sayıda kanserli çocuğa fayda sağlayacak 

Çalışmayı yürüten ekibin başındki cerrah “Çok az alırsanız tümör tekrar büyüyebilir, ancak çok fazla çıkarırsanız cerrah çevredeki kan damarlarına, sinirlere ve diğer sağlıklı organlara zarar verme riski taşır. Bu teknik, tümörü etkili bir şekilde aydınlatarak cerrahların benzeri görülmemiş bir hassasiyetle çıkarmasına olanak tanır. Kanserli tümörü olan  çok sayıda çocuğa fayda sağlamak için bu yenilikçi teknolojiyi mümkün olan en kısa sürede GOSH’ta klinik uygulamaya çevirebilmeyi umuyoruz.”

Çıplak gözle görülemeyen ancak görünür ışıktan daha uzun dalga boyuna sahip olan ve daha ayrıntılı görüntüleme için dokuya daha derine nüfuz edebilen kısa dalga kızılötesi (SWIR) ışığı kullandıklarını belirten ekip, “Bu çalışma, ilk kez malzeme inceleme için kullanılan bir teknoloji olan SWIR görüntülemenin, cerrahın görüşünü insan gözünün yeteneklerinin ötesinde geliştirebileceğini ve daha hassas tümör cerrahisine olanak tanıdığını gösteriyor”

Tüm kanserli tümörlerin yerini belirliyor

Gelişme, tüm çocukluk kanserlerinin %10’una ve kanserden çocukluk ölümlerinin %15’ine tekabül eden nöroblastomlu çocuklar için çok daha iyi cerrahi sonuçlar sunmayı vaat ediyor. Hastaların yaklaşık üçte biri, teşhis anında tümörleri çoktan yaymıştır. Ekip, bu tekniğin mevcut tüm kanserli tümörlerin yerini belirlemeye yardımcı olacağını umuyor.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada başarı sağladığı kanıtlandı

Ekip, “Pediatrik cerrahi onkoloji, intraoperatif olarak tümörleri görselleştirmeye yardımcı olabilecek yeni teknolojilere ve cihazlara yönelik sürekli artan bir ihtiyaçla karşı karşıyadır. Hedeflenen floresan kılavuzlu cerrahiyi kullanarak, tümör sınırlarını güvenli ve spesifik olarak belirleme olasılığını gösteriyoruz ve çevredeki sağlıklı dokudan farklılaşmasına izin veriyoruz. Floresan kılavuzlu cerrahi, cerrahların daha güvenli ve daha eksiksiz rezeksiyon elde etmelerine yardımcı olacak, bu da oyunun kurallarını değiştiren bir yeniliktir.”

Klinik denemede fare modelleri yer alırken, ekip pediatrik cerrahi teknolojisini yıl içinde kullanıma sunacağından emin olduklarını kaydetti.