Ana Sayfa Manşet “Sağlıklı bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz”

“Sağlıklı bir gelecek yaratmak için çalışıyoruz”

Alliance Healthcare Türkiye Genel Müdür'ü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

W- Alliance Healthcare Türkiye Genel Müdür’ü ve Yönetim Kurulu Üyesi Selim Taşo’dan gündeme dair görüşlerini alacağız. Selim Bey sizi tanıyabilir miyiz?

S.T.- Elazığ doğumluyum, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden 1987 yılında mezun oldum. Arthur Young & Co, İstanbul’da 1 yıl çalıştıktan sonra ABD’de Boston’da bulundum. Burada CPA ve CFA ünvanları alan Taşo aynı zamanda MBA çalışmaları da yaptım. Boston’da 18 yıl Ernst & Young firmasında değişik alanlarda üst düzey yöneticilik yaptım. (Denetleme, Vergi Danışmanlığı, Operasyonel Danışmanlık ve M&A). 2006 yılında Tekfen Holding’in halka açılımı çalışması için yurda döndüm. Tekfen’in başarılı halka açılımından sonra IBM şirketinde 5 yıl eş zamanlı olarak Chief Operating Officer ve CFO olarak görev yaptım. Yine aynı dönemde POS A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptım. 2013 yılında Alliance Healthcare bünyesine Grup CFO olarak katıldım, 2017 yılından bu yana Alliance Healthcare Türkiye CEO’su olarak çalışıyorum.

W- Alliance Healthcare Türkiye’yi anlamak için yapınızdan, hacminizden ve iştirakleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

S.T.- Avrupa’da 9 ülkede (İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Norveç, Türkiye, Romanya, Litvanya, Çekya) ve Afrika’da 2 ülkede (Mısır ve Cezayir) faaliyet gösteren Alliance Healthcare, eczanelere ve tedarikçilere toptan ilaç satışı, lojistik hizmetler ve yenilikçi sağlık hizmeti çözümleri sunan lider bir şirkettir.

Alliance Healthcare Türkiye, 35 yıldır Türkiye’de toptan ilaç satış ve dağıtımı yapmaktadır, çok yönlü toptancılık hizmetleri sunar. Şirketimiz ülke genelindeki 80 dağıtım noktasından, yaklaşık 19.000 müşteriye hizmet vermektedir; eczane ve tedarikçiler ile ortaklık prensibi ile çalışarak kendini sağlık sektörünün geliştirilmesine adamıştır. Türkiye çapındaki eczanelere günde birkaç kez yapılan servis ile üst düzeyde sunulan hizmetlerimizin yanı sıra paydaşlarımıza Alphega, Skills in Healthcare ve daha birçok katma değerli ticari ve profesyonel destek hizmetleri de sağlamaktadır.

W- AmerisourceBergen’in Alliance Healthcare şirketlerini dahil etmesi ile hedeflerinizdeki yenilikler nelerdir?

S.T.- Daha sağlıklı bir gelecek yaratma sorumluluğunda birleştik…

Şirketimiz Haziran 2021 tarihi itibariyle Amerika merkezli AmerisourceBergen şirketinin bünyesine katılmıştır.  AmerisourceBergen, ilaç ve sağlık ürünlerinin geliştirilmesi ve tedariğini ileriye taşıyarak tüm dünyada bireylerin ve toplumların sağlığı için çalışmaktadır. İlaç firmaları, eczaneler ve sağlık hizmeti sunucuları için ilaç dağıtımı ve çözümler konusunda temelleri olan lider bir global sağlık şirketi olarak, insan ve hayvan sağlığı için benzersiz bir erişim, verimlilik ve güvenilirlik sağlamaktadır. Şirketin dünya çapındaki 41.000 çalışanı içinde, Alliance Healthcare Türkiye olarak biz de daha sağlıklı bir gelecek yaratma sorumluluğu ile çalışıyoruz. 

W- Alvita, ilaç dışı sağlık ürünleri markanızın kapsamı nedir, reçeteli veya reçetesiz ilaç gruplarına da dahil olacak mısınız?

S.T.- Alvita, hasta bakımı ve kişisel bakım ürünlerinde hizmet veren Alliance Healthcare’in kendi markasıdır. Aktif olarak 7 ülkede, 700’ün üzerinde ürün çeşidi ve 9 kategori ile hizmet vermektedir. Alvita Türkiye olarak biz ülkemizde, 35 ürün ve 5 farklı kategoride hizmet veriyoruz. Kendi markamıza sahip olmanın birçok avantajı var; kaliteli olmasının yanı sıra eczacılarımız için yüksek kar marjlı ürünlerimiz ve rekabetçi fiyatlarımız ile eczanelere avantajlı koşullar sağlayabiliyoruz. Alliance Healthcare bünyesindeki farklı ülkelerde, reçetesiz ilaç grupları bulunuyor ancak şu anda Türkiye’de sadece Alvita markamız ile sadece ilaç dışı ürünlerin hizmetini veriyoruz.

W- Pandemi sürecini nasıl değerlendirdiniz, farklı çalışma ve iş modelleri tecrübeleriniz oldu mu?

S.T.- Covid-19 pandemi döneminde gördük ki, küçük bir virüs hayatımızı daha önce tahayyül bile edemeyeceğimiz bir şekilde değiştirebiliyor. Bu dönemde çalışan nüfusun büyük bir kısmı iş yapış tarzlarını değiştirmek zorunda kaldı. Uzaktan veya evden yapılamayacağını söylediğimiz birçok işin aslında uzaktan da yapılabileceğini gördük. Dijitalleşme daha önce tahmin edemeyeceğimiz bir hızda, iş dünyasındaki ve günlük yaşamımızdaki yerini aldı.

Çalışan nüfusun bir kısmı evden çalışma imkanı bulsa da yine çok önemli bir kısım iş yerlerinde fiziksel olarak çalışmak zorunda kaldı. Örneğin sağlık sisteminde çalışanların hemen hepsi; hastaneler, doktorlar, diş hekimleri, hemşireler, eczaneler, ilaç depoları, lojistik şirketleri, kişisel bakım hizmetleri sunanlar, evde bakım… Biz de sağlık tedarik zincirinin en kilit noktasında olduğumuz için, saha çalışanlarımızın büyük bir kısmı bu dönemde fiilen, fiziksel ortamlarında çalışmalarına devam etti. Ancak ofis çalışanlarımız için hibrit modele geçerek, uzaktan çalışma imkanlarını da başlattık.

Önümüzdeki dönemde, işveren ve işçinin mentalitesi değişmek zorunda. Çalışanlar kendilerini yeni döneme hazırlamalı ve kendilerini birçok alanda yetiştirmeye başlamalı. Çünkü az hüner gerektiren işlerde bir azalma olacak; zira birçok işin ve mesleğin de yok olma durumu var. Otomasyon sayesinde günlük işlerin birçoğu makinalar veya robotlara devredilecek. Ancak işçiliğin ucuz olduğu ülkelerde bu otomasyon daha yavaş ilerleyecek.

W- Pandemi sonrası sektörünüzde ve ilaç sektörüne yönelik senaryolar neler olabilir?
Size göre sektör bu durumlara hazır mı?

S.T.- Pandeminin orta ve uzun dönemdeki etkilerini öngörebilmek önemli olacaktır. Pandeminin insanlar üzerindeki bağışıklık sistemine etkileri, değişen fiziksel ortam, göz bozuklukları, psikolojik etkileri iyi araştırılıp bu konularda hazırlıklı olmakta fayda olacaktır. Bunun dışında pandeminin, maalesef ilaç ham maddesi konusunda sıkıntılar yarattığı ve maliyetleri de artırdığı tespit edilmiş durumda. Bir çok ülke ileride benzer bir duruma karşı hazırlıklı olma konusunda kendi kendine yetebilmek için yatırım ve hazırlıklar yapacaktır. Ama bu konuda dünyada maalesef çok az ülke bu konuda hazır.  

W- Eczanelere ne gibi farklı destek hizmetleri vermektesiniz?

S.T.- Türkiye çapındaki eczanelere günde birkaç kez yapılan servis ile üst düzeyde sunulan hizmetlerimizin yanı sıra paydaşlarımıza Alphega ve Skills in Healthcare gibi katma değerli ticari ve profesyonel destek hizmetleri de sağlıyoruz.

Alphega, serbest eczacıların kendilerini ve eczanelerini geleceğe taşıması amacıyla kurulmuş eczane danışmanlık hizmet konseptidir. Çalışmalarına 2001 yılında Fransa’da başlamış ve kuruluş amacı, örnek oluşturacak bağımsız bir eczane modeli geliştirerek Avrupa’daki toplumların sağlık kalitesinin artmasına katkıda bulunmak olarak belirlenmiş. Alphega bugün, Avrupa genelinde Çek Cumhuriyeti, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya, Almanya, İngiltere, Romanya, Portekiz ve Türkiye olmak üzere, 10 ülkede yaklaşık 10.000’den fazla üyesi bulunan büyük bir aile haline gelmiştir. Türkiye’deki faaliyetlerine 2014 yılında başlayan Alphega, bugün ülkemizin 23 ilinde 600’den fazla eczaneye hizmet vermektedir.

W- Ecza depoculuğunda finans yönetiminin önemini nasıl anlamalıyız?

S.T.- Finans yönetimi sadece ecza depoları için değil, tüm şirketler ve esnaf için çok yüksek önemi olan bir unsurdur. Ancak finans yönetimi ecza depoları için çok daha fazla önem göstermektedir. Zira ecza depoculuğu çok düşük karlarla dönen işletmelerdir ve çok yüksek işletme sermayeleri gerektirir. Depolarda bulundurmanız gereken ürünlerin finansmanını sağlamak çok önemlidir zira satış yaptıktan uzun bir süre sonra ancak tahsilatlar yapılabilmektedir.

W- Basında sık sık yer alan bazı ilaçlarda erişim sıkıntısı konusunda tedarik zincirinin asli unsuru olan ecza depolarının yapabilecekleri nelerdir?

S.T.- Bu konuda maalesef ecza depolarının yapabileceği tek konu ellerindeki ürünleri tevzi olarak dağıtmak. Konunun esas sebebi olan maliyetleri bertaraf etmek açısından, ilaç fiyatlandırma sisteminin tekrar masaya yatırılması gerekecektir.

W- 14 Mayıs Eczacılık Günü’ne özel gerçekleştirdiğiniz projelerden bahseder misiniz?

S.T.- Alliance Healthcare Türkiye olarak, sağlıklı bir gelecek yaratma sorumluluğumuzun bilinciyle 2018 senesinde başladığımız ağaçlandırma çalışmalarının beşinci yılındayız. Sektörümüzün en önemli günlerinden biri olarak kutlanan 14 Mayıs Eczacılık Bayramı vesilesiyle; bölgedeki Eczacı Odalarımız ile işbirliği yaparak ihtiyaç olan bölgeleri belirliyor ve Orman Bakanlığı’nın uygun gördüğü alanlara fidanlarımızı dikiyoruz. Eczacılarımız ile birlikte ve eczacılarımız adına diktiğimiz ağaçlar ile gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Elazığ, Erzurum, Aksaray, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Osmaniye, Hatay, Iğdır ve Denizli’de ağaçlandırma çalışmalarımız tamamlandı. Bu seneki planlamada, Antalya, Bursa ve Aksaray illerinde dikimler yapıldı ve Mayıs ayı sonuna kadar Erzincan ve Kars illerimizde dikimler yapılacak. Bu seneki ağaçlandırma çalışmaları tamamlandığında, Türkiye genelinde yaklaşık 30.000 dikim gerçekleşmiş olacak. Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek yaratmak hepimizin sorumluluğu ve biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz.

W- 14 Mayıs Eczacılık Günü özelinde görüşlerinizi alabilir miyiz?

S.T.- Sağlıklı bir gelecek yaratma sorumluluğunu paylaştığımız, en yakın sağlık danışmanlarımız olan eczacılarımızın bu en önemli sektörel günlerini en içten dileklerimle kutluyorum. İnsanların sağlıkları için gece gündüz çalışan eczacılarımıza tüm Alliance Healthcare ailesi adına teşekkür ediyorum. Umuyorum ki, hep birlikte ülkemiz ve dünyamız için daha sağlıklı bir gelecek ve güzel günler bizleri bekliyor…

W- Sayın Selim Bey değerli görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.