Ana Sayfa Ekonomi Sağlık turizminde turist başına bin 200 dolar harcama yapılıyor

Sağlık turizminde turist başına bin 200 dolar harcama yapılıyor

Sağlık turizmi ekosistemi 2021 baharına hazırlanıyor

Multiligo Ajansı Dijital Pazarlama Uzmanı Damla Kılıç Ülker, sağlık turizmi alanında verdikleri dijital pazarlama hizmetlerini anlatarak, “Sağlık turizminde dijital pazarlama en efektif yöntem.” dedi.

Damla Kılıç Ülker, sağlık turizminde dijital pazarlamanın önemini değerlendirdi. Türkiye’de sağlık turizminin büyümeye devam eden ve yükselen bir değer olduğunu belirten Ülker, “Multiligo ekibi olarak sağlık turizmi hedefleri olan kliniklere uçtan uca danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Destek verdiğimiz kliniklere yabancı hastaları yönlendiriyoruz. Böylece kliniklerin döviz kazanmasını sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dijital pazarlama uzmanı Ülker, sağlık turizmindeki talepleri karşılamak isteyen acenteler, poliklinikler ve hastanelerin yeni bir düzene geçmeye başladığını ifade ederek, şöyle devam etti; “Yurtdışından hasta getirme sürecinin en kritik noktası talep toplamaktır. Bu noktada dijital pazarlamanın sağlık turizminde en efektif yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Multiligo ekibi olarak öncelikle kliniklerin ya da hastanelerin hangi tedavileri uyguladığını öğreniyoruz. Daha sonra satış ekibine, ekosistemdeki uygun hedef pazarları listeliyoruz. Ortaklaşa belirlenen dijital pazarlama planı ile satış süreci işletiyoruz. İş ortağımız kliniklerin doktor kadrosunun büyüklüğüne göre en uygun talepleri alıyoruz.”

Damla Kılıç Ülker, kliniklerin ağırladığı yabancı hastaların hangi ülkelerden geldiği ve bu hastalara hangi tedavilerin uygulandığı gibi bilgilerin önemli olduğunu söyledi. Ülker, şöyle devam etti; “Bu bilgiler ile hasta sayısını artırmak veya yeni pazarlara açılma stratejisini belirlemek mümkün. Dijital reklamları kurgularken satış ve hasta ilişkileri ekibinin hangi dillerde destek verdiği gibi konular önceliklerimiz arasında oluyor.”

“Dijital reklam kanallarından gelen talepler kliniklere iletiliyor”

Multiligo dijital pazarlama ekibinden Ülker, hastalardan bilgi ve randevu taleplerinin farklı kanallardan geldiğini anlattı. Bilgi talep formlarını doldurmaya yönelik yeni hasta bulma reklamlarında en sık karşılaşılan sorunun farklı reklam kanallarından gelen hastaların takip edilememesi olduğunu vurgulayan Damla Kılıç Ülker, şöyle devam etti; “Multiligo ekibi; Google, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarından gelen talepleri bir araya getirerek, kliniklere iletiyor. Eğer dönemsel bir kampanya yapılıyorsa taleplerin kampanyadan mı ya da reklam kanalı üzerinden mi geldiği görülebiliyor. Sadece reklam değil, kliniklerin satış ekibinin kullanacağı araçları da entegre ediyoruz; canlı destek, toplu e-posta, yurtdışı telefon, hasta takip sistemi ve Zoom ile hasta görüşmeleri için gerekli altyapıları sağlıyoruz. Satış ekibinden geri dönüşler, daha iyi talepler almayı sağlıyor ve buna göre optimizasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz.”

Sağlık turizminde turist başına bin 200 dolar harcama yapılıyor

Türkiye’de sağlık turizmi her yıl artan bir ivme sergiliyor. Ekosistemin istatistiklerine göre, 2019 yılında Türkiye’ye toplam 880 bin sağlık turisti geldi. Bunlar arasında 74 bin turistten fazlasını Antalya’da ağırlandı. 2019 yılında sağlık turisti başına düşen ortalama harcama tutarı bin 200 doların üzerinde gerçekleşti. Türkiye’de turist başına ortalama turizm harcaması ise yine aynı yıl 666 dolar olarak kayda geçti. Bu rakamlara göre bir sağlık turisti, tatil gibi amaçlar için gelen bir turistin yaklaşık 2 katı döviz bırakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2019 yılında, sağlık turizmi harcamasının toplam turizm gelirinden aldığı pay yüzde 3.09 ile 1 milyar 65 milyon dolar olarak gerçekleşti.