Ana Sayfa Eczacılık Recordati’den 6 Yılda 3. Büyük Adım

Recordati’den 6 Yılda 3. Büyük Adım

W- Sayın.Dr.İsmail Bey, şubat ayı sonunda basına çok güzel bir haber yansıdı: ‘Recordati İlaç Türkiye’ye 50 milyon dolarlık yatırım yapacak’ . Yatırımın içeriği , büyüklüğü ve süreci hakkında bilgi alabilir miyiz?

İ.Y.- Çerkezköy Organize Sanayi içerisinde yer alan 45.300 m2 büyüklüğündeki arsamızda, oral solid, semi-solid ve likit dozaj fomlarının imalatı, dolumu, ambalajlanması ve depolanması işlerinin yapılması öngörülmüştür. Toplam kapalı alanın; ofis alanları, üretim alanları, depo ve sevk/kabul alanları, enerji merkezi ve sıvı/katı atık alanları ve bunlara bağlı teknik alanlar olmak üzere yaklaşık 18.000 m2 olması planlanmaktadır. Özellikle ilaç üretimine özel koşulların tesis edildiği mevcut regülasyonlara göre sınıflandırılmış imalat alanlarının büyüklüğü ise ortalama 6000 m2’dir.

Bununla birlikte tesiste, Recordati’nin stratejik imalat ve büyüme hedeflerine yönelik esnek mimari yapısıyla uzun yıllar hizmet edebilecek nitelikte dizayn edilmiş, mevcut kurgunun  ikizi şeklinde değerlendirilebilecek büyüme alanları tasarlanmıştır.

Tesisin yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 80 milyon kutu olması ve 130 kişinin doğrudan üretime yönelik istihdam edilmesi planlanmaktadır.

2014 yılının ilk çeyreğinde  temel atma töreni planlanan yeni üretim tesisinin öngörülen bitiş tarihi Aralık 2015’tir. Ancak Aralık 2015;  tesisisin inşaatının tamamlanması, imalat makinelerinin devreye alınması, iyi imalat uygulamaları gerekliliklerinden havalandırma sistemi, saf su sistemi gibi nitelikli sistemlerin kurulumu ve dokümantasyonu benzeri ilave çalışmalarının nihayetlenmesinin planlandığı tarihtir. Sağlık Bakanlığı’nın denetimi için hazır olunmasına yönelik planlanan tarih Şubat 2016’dır.

W – Recordati için Türkiye’nin anlamı nedir? 

İ.Y.- Recordati Grup için Türkiye, güçlü bir sanayinin hüküm sürdüğü, yetkin ve profesyonel otoriteleri ile son derece kendini adamış, nitelikli iş gücünün bulunduğu, büyüme potansiyeli olan ve coğrafik konum olarak tartışmasız stratejik öneme sahip bir ülke. Bu bağlamda, 2008 yılında Yeni İlaç ve 2011 yılında Dr. F. Frik İlaç’ın satın alınmasının ardından  Türkiye’de faaliyet gösteren Recordati  İlaç, ilerleyen yıllarda Grup için kilit gelişim faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve bu doğrultuda Çerkezköy’deki yeni tesis yatırımı, Recordati Grup’un genel büyüme stratejisi çerçevesinde Türkiye pazarını ne kadar önemli gördüğünün daha ileri düzey bir göstergesidir.

W- Yatırım ile Türkiye neler kazanacak?

İ.Y.- İlaç üretiminde ülkemizi bir üretim üssü pozisyonuna getirmeye çalışan çabaların bir parçası olan bu proje ile Türkiye’nin cari açığında önemli bir faktör olan ilaç ihracat-ithalat dengesindeki olumsuzluğu düzeltme konusunda bir adım atılacaktır.

 

W-  mart 2011 yılındaki söyleşimizde vizyonel hefef olarak: ‘ 5 yıl içinde Türk ilaç sektörünün majör oyuncularından biri olmaktır. ‘ ifade etmiştiniz. Bu yatırım Türkiye için mi ? yoksa bölgesel bir güç olmak için mi?

İ.Y.- Recordati İlaç 2011 yılından bu yana hızla büyüyen yapısı ile şu an 656 kişinin çalıştığı yıllık 42 milyon ilaç üretimini Türkiye’de gerçekleştiren ve Türk ilaç pazarında 2013 cirosu ile 27. sırada bulunan Türk ilaç sektörünün majör oyuncularından biri olma yolunda hızla ilerleyen bir firmadır.

Yıllık üretim kapasitesi 80 milyon kutu olacak şekilde planlanan yeni tesisin üretim kapasitesinin bir bölümü Orta Asya, Kafkas ülkeleri ve diğer komşu ülkelere ihracatı hedeflemektedir. Bu planlanan üretim miktarından da kolayca anlaşılabileceği gibi Recordati İlaç’ın hem Türkiye pazarında hem de bölgede kat edeceği daha çok mesafe bulunmaktadır.

W- Size göre Türkiye ilaç alanında yatırım için cazip mi? İlaç üretimi konusundaki teşvikler konusundaki görüşünüz nedir? 

İ.Y.- Bu konuda söyleyebileceğim sadece iki şey var. Birincisi ilaç alanında yatırımı çekebilmek için rekabet çok yoğun. Bu noktada yeni yatırım teşvik kanunu kapsamında ilaç üretim tesislerinin stratejik yatırımlar kapsamına alınmış olması, ilaca yönelik Ar&Ge çalışmalarına verilen  teşviklerin  sektöre ilave bir hareket getirdiğini söyleyebiliriz. İkincisi, Türkiye kalifiye insan gücünün avantajını, uzun dönem, sürdürülebilir ve öngörülübelir bir ekonomik ve siyasi istikrar ile süsleyebilirse ilaçta üretim ve yatırım için bir çekim merkezi haline gelebilir

W- mart 2013’de sektörün bulunduğu saha da belirsizlikler olduğunu belirtmiştiniz ve bu durumun avantajı sorduğumuzda ise ‘  heyecanlı’ bir sektör tespitiniz olmuştu. Sektörün heyecanı önümüzdeki dönemde nasıl bir trend izleyecek?

İ.Y.- Görünüşe göre kısa vadede, “heyecanlı” bir hayat sürdürmeye devam edeceğiz. Bununla beraber ileriye yönelik “iyimser” olduğumu ve iyimserliğimin arttığını da ifade etmeliyim.

W- Bir hekim olarak 14 mart Tıp Bayramı hakkında neler ifade etmek istersiniz?

İ.Y.- Keşke, 14 Mart ülkemizde başta tüm hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın değerini tüm insanlara anlatabildiğimiz ve onlara karşı ülkemizde artan şiddeti ortadan kaldırmak için yoğunlukla çalışabileceğimiz ve tüm ulus olarak kutlayabileceğimiz bir milli bayram olsa.

W- Dr.İsmail Bey bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederiz, bu önemli yatırımınız ülkemize hayırlı olsun. 

Dr.İsmail Yormaz’ın mart 2011 tarihinde paylaştığı görüşleri :

Sakin Denizlerin Kaptanı Olamadım