Ana Sayfa Sosyal Tıp Psikosomatik Hastalıklar

Psikosomatik Hastalıklar

Nörolog Suzanne O’Sullivan, kliniğinde sıklıkla psikosomatik hastalığı olan hastaları görüyor; bu rahatsızlıkların geniş çapta yanlış anlaşıldığına inanıyor.

Psikosomatik Nedir?

Psikosomatik hastalıklar, “işlevsel bozukluklar,” olarak adlandırılan hastalıklarla örtüşebilir; ancak ikincisinin herhangi bir psikolojik bileşeni olmayabilir. Psikosomatik hastalıklara bir örnek, psikojenik epileptik olmayan nöbetlerdir; bu nöbetlerde kişi, insanların beyinlerinde görülen elektriksel aktivitede belirgin bir patlama olmaksızın nöbet benzeri ataklar yaşar.

Functional neurologic disorder/conversion disorder

Tıbbın, fiziksel bir neden bulamadıkları rahatsızlıklarla dolu, uzun ve yüz kızartıcı bir geçmişi vardır ve bu rahatsızlıkları sıklıkla “histeri” gibi cinsiyetçi terimlerle reddederler. Ancak bu, bu çok gerçek hastalıkların nasıl ortaya çıktığına dair temel bir yanlış anlamadır.

Bu rahatsızlıklara sahip birçok kişiye “her şeyin kafanızda olduğu” söylense de; Ulusal Nöroloji ve Sinir Cerrahisi Hastanesi’nde danışman nörolog olan ve “Uyuyan Güzeller: Gizemli Hastalığın Diğer Hikayeleri” kitabının yazarı O’Sullivan, bunun sorunlu olduğunu veya hipokondri hastası olarak reddedildiğini söylüyor. (Panteon, 2021).

O’Sullivan, çalışmalarının bir parçası olarak psikosomatik hastalıklarla ilgili damgalamayı azaltmayı ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

WordsSideKick.com, O’Sullivan ile bu koşulların neden bu kadar az anlaşıldığını, nasıl teşhis edildiğini ve bunlara yönelik tedavilerin neden bu kadar sıklıkla başarısız olduğunu anlattı. 

Suzanne O’Sullivan: Doktorlar arasında farkındalık konusunda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Hastalara bunu nasıl açıkladıklarında, anlayışlarında ve bunun bilinçdışı bir süreç olduğu konusunda açık fikirli olup olmadıklarında bir sorun olduğunu düşünüyorum. 

Yani bu çok yaygın bir durum. Ben antrenman yaparken hiç öğretilmedi, bu yüzden bu kadar kötü yapıyoruz. Ve bence temel olarak sorun, doktorların farkında olmamasından çok, kişinin gerçekten hasta olduğuna ve bunu bilerek yapmadığına dair hâlâ devam eden şüphelerin olması. 

Pek çok doktorun hâlâ, eğer bir hastalıktan dolayı ağrınız varsa ve psikosomatik sorunlardan dolayı bir ağrınız varsa, doktorların bu iki ağrının da eşit derecede acı verici olabileceğini anlamakta hâlâ biraz sorun yaşadıkları konusunda hâlâ şüpheleri var. 

Dolayısıyla bunun bir farkındalık sorunu olmadığını düşünüyorum; bu, pek çok eski moda takılmanın bir sorunudur. … Diğer hastalıklar kadar şiddetli olmadığını düşünüyorlar, diğer hastalıklar kadar ciddiye almıyorlar. Bunun farkındalık eksikliğinden ziyade bir sorun olduğunu düşünüyorum. Böylece hastaları teşhisten uzaklaşmaya itiyorlar. 

Sanırım pek çok insan bu teşhisi bir hastalık bulamadığımız için yaptığımızı düşünüyor. Tüm seçenekleri tükettik ve bu nedenle “Ah, başka bir şey bulamadık, stres olsa gerek” diyoruz. Bu değil. 

Genellikle bunu tanının olumlu özelliklerine [veya tanıya özgü semptomlara] dayanarak yaparız. Örneğin nörolojide, psikosomatik bozukluğu olan birinin kas zayıflığı modeli, beyin hastalığı olan birininkinden tamamen farklı bir modeldir. Dolayısıyla insanların bunu bir işten çıkarma tanısı olarak koymadığımızı anlamaları önemli. “Kaygılı bir genç kadına benzediğiniz için veya testleriniz normal olduğu için bu hastalığa sahipsiniz” demiyoruz. Bunu söylüyoruz çünkü hastalığın özellikleri, sanki bana migren ile gelmişsin ve sen de aynı şekilde onunla tutarlısın. Migrenin tüm semptomlarını tarif edersem, semptomlara göre migren olduğunu söyleyebilirim.

Hipokondri Paradoksu! Sağlığınızla İlgili Kaygı Daha Erken Ölüme Neden Olabilir!