Ana Sayfa Tıp&Sağlık Parkinson Yaygın Bir Su Bakterisinden Kaynaklanabilir

Parkinson Yaygın Bir Su Bakterisinden Kaynaklanabilir

Islak, bataklık ortamlarda bulunan yaygın bir mikrop türünün, beyin hücrelerinin içindeki proteinleri toksik kümeler oluşturmak için tetikleyen bileşikleri salgılayarak, Parkinson hastalığının gelişiminde önemli bir rol oynayabilecegi belirtildi.

Helsinki Üniversitesi ve Doğu Finlandiya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar elde edilen bulguları, gönüllülerdeki nörodejeneratif bozukluğun ciddiyetinin dışkılarındaki Desulfovibrio bakteri suşlarının konsantrasyonlarıyla arttığını gösteren daha önceki bir araştırmanın sonuçlarına dayanıyor.

Amaç hastalığın erken teşhisi ve ilerlemesini yavaşlatmak

Araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş solucanlardaki bakterilerin varlığından beyindeki Parkinson hastalığına denk gelen fiziksel değişikliklere giden potansiyel bir yolu göstererek, bir gün insanlarda hastalığın erken teşhisini iyileştirmeyi ve hatta ilerlemesini yavaşlatmayı umuyorlar.

Hastalığı olan ve sağlıklı eşlerinden dışkı örnekleri aldı

Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nde mikrobiyolog olan Per Saris, ve ekibi, Parkinson hastalığı olan 10 hastadan ve onların sağlıklı eşlerinden dışkı örnekleri aldı ve mevcut Desulfovibrio suşlarını izole ettiler.

Tamamen farklı bir cinse ait iki farklı bakteri kontrol grubuyla birlikte, ekstrakte edilen test mikropları daha sonra insan a-sinükleini ifade etmek üzere modifiye edilmiş Caenorhabditis elegans nematodunun transgenik örneklerini beslendi.

Desulfovibrio ile beslenenler a-sinüklein kümeleri üretme olasılığı yüksek

Nematod kafalarının mikroskobik gözlemlerine dayanan istatistiksel bir analiz, Desulfovibrio ile beslenenlerin gerçekten de a-sinüklein kümeleri üretme olasılığının çok daha yüksek olduğunu ve bu kümelerin çok daha büyük olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Etkileyici bir şekilde, Parkinson hastalarından toplanan Desulfovibrio suşları, C. elegans’taki proteinleri toplamada eşlerinden toplananlara göre daha iyiydi. Dahası, bu solucanlar tipik olarak kontrol gruplarındakilerden daha fazla sayıda öldü.

Solucanlar ve insanlar arasında dünyalar kadar fark olduğunu belirten araştırmacılar, aynı deneyin sağlıklı insanlardan oluşan bir örnekte asla tekrarlanamayacak olsa da, çalışmaların kendi bağırsaklarımızdaki Desulfovibrio’nun vücuttan geçebilen α-sinüklein kümelerinin oluşumunu tetikleyebileceği belirtildi.

Parkinson ilerlemesi kontrol altına alabilir 

Araştırmacılar, zamanla beyin yerine sindirim sistemi ve çevresindeki sinirleri hedef alan tedavilerle Parkinson hastalığının ilerlemesini kontrol altına alabileceklerini kaydettiler.

Mikrobiyolog olan Per Saris “Desulfovibrio bakterileri bağırsaktan çıkarıldıktan sonra, a-sinüklein kümeleri artık bağırsak hücrelerinde oluşmaz ve buradan prion proteinleri gibi vagus siniri yoluyla beyne doğru ilerlerler.”

Desulfovibrio bacteria enhance alpha-synuclein aggregation in a Caenorhabditis elegans model of Parkinson’s disease

Results and Discussion: Statistical analysis revealed that worms fed Desulfovibrio bacteria from PD patients harbored significantly more (P<0.001, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U test) and larger alpha-syn aggregates (P<0.001) than worms fed Desulfovibrio bacteria from healthy individuals or worms fed E. coli strains. In addition, during similar follow-up time, worms fed Desulfovibrio strains from PD patients died in significantly higher quantities than worms fed E. coli LSR11 bacteria (P<0.01). These results suggest that Desulfovibrio bacteria contribute to PD development by inducing alpha-syn aggregation.