Ana Sayfa İlaç Onko & Koçsel, 2020’de Avrupa pazarına altı ürünle ruhsat başvurusunda bulunacak

Onko & Koçsel, 2020’de Avrupa pazarına altı ürünle ruhsat başvurusunda bulunacak

İlaç üreticisi Onko & Koçsel, 2010’da 110 milyon euro yatırımla ileri teknolojili farmasötik üretim tesislerinin temelini atmıştı. Gebze OSB’de iki farklı bloktan oluşan tesisler birer yıl (2014-2015) arayla faaliyete geçmişti. Kökleri 1979’da ilaç sektörüne giren 66 yaşındaki İrfan Koç’un 1987’de kurduğu Onko İlaç’a dayanan şirketin yönetiminde bugün kızları Tuğçe ve Tuğba Koç da yer alıyor. Yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve genel müdürlük görevlerini yürüten Tuğçe Koç, yeni tesislerinde özellikle onkoloji, hematoloji, romatoloji, radyoloji, fizik tedavi, nöroloji ve dermatoloji alanlarına yönelik ilaçlar ürettiklerini söylüyor. 52’sini imal ettikleri 94 ruhsatlı ürünleri var. Koç, 2023 hedeflerinin bu sayıyı 200’e ulaştırmak olduğunu ifade ediyor.

2019’u, 400 milyon lira ciroyla -2018’e yüzde 70’lik büyüme- kapatmayı öngören şirket için 2020, ar-ge tarafında birçok önemli projeyi tamamladıkları bir yıl olacak. Tuğçe Koç, “Tamamladığımız projelerle Avrupa dahil birçok ülkede ilk  jenerik ilaç olacak şekilde ruhsat başvurusuna hazır olacağız. Ayrıca ihracat ve yurtdışı fason projelerimiz ciddi anlamda artacak. Hedefimiz, ciromuzun en az yüzde 20’sini yurtdışından kazanır hale gelmek” diyor. Yılbaşı itibarıyla Avrupa pazarında altı ürünle ruhsat başvurusunda bulunacaklar. Ayrıca ABD pazarına girmek için FDA’e başvuru hazırlıklarını tamamlamak istiyorlar.

İhracata 2018’de yönelen şirket halihazırda Avrupa dahil pek çok ülkeye ilaç sevk ediyor. 2020’de Kenya, Pakistan, Romanya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapmaya hazırlanıyorlar. “Hatta” diyor Tuğçe Koç “Kasım itibarıyla Pakistan ve Romanya’ya ilk ihracatımızı gerçekleştirdik.” Yeni pazarların etkisiyle 2020’de ihracat cirolarını 100 milyon liraya çıkarmayı hedefliyorlar.

Aslında ihracat ilaç işindeki tüm oyuncuların bir numaralı gündem maddesi. Tuğçe Koç da ihracat gelirlerindeki artışın ar-ge yatırımlarına da ivme sağlayacağını, bu nedenle ilaç firmalarına ihracat konusunda kolaylık sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Onko&Koçsel iç pazarıda ise yeni ürünlere odaklanmış durumda. Sağlık Bakanlığı’na ruhsat başvurusunda bulundukları onkoloji alanında kullanılan 23 ürünleri var. Ayrıca romatoloji, diyabet, analjezik gibi alanlarda 12 ruhsat başvuruları daha bulunuyor.

Tuğçe Koç, sadece 2020’de değil ilaç sektörünün önümüzdeki beş yıl boyunca en çok büyümesi öngörülen alanın onkoloji olacağını söylüyor. Ancak bu alanda yeni çıkan ilaçları Türkiye’ye getirmenin zor olduğunu söylüyor. “Yeni çıkan onkoloji ilaçlarının bazılarını, Türkiye’deki fiyatlandırma politikası sebebiyle getiremiyoruz. Bu yeni tedavilerden faydalanmamızın güçleşmesi demek. Tüm dünyada 20 liradan sattıkları bir ilacı Türkiye’de 2 liradan satmak istemiyorlar” diyor ve ekliyor: “İlaç alanında üçüncü dünya ülkesi olmak istemiyoruz. Önemli bir potansiyelimiz var ve bu konuda çalışan yerli firmalar olarak devletin desteği büyük önem taşıyor”.