Ana Sayfa Manşet “OECD’nin tahminine göre kimyasal ilaç ve biyolojik ilaç kullanımı 2030 yılında eşitlenecek”

“OECD’nin tahminine göre kimyasal ilaç ve biyolojik ilaç kullanımı 2030 yılında eşitlenecek”

Hitit Üniversitesi’nin düzenlediği “Sağlıkta Gelecek” konulu panele katılmak için Çorum’a giden Prof. Dr. Alp Meşe, panel öncesi Çorum Valiliği, Çorum Büyükşehir Belediyesi ve Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret etti.  Meşe’ye ziyaretlerinde TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz de eşlik etti.

Sağlık Bakan Yardımcısı, Valilik ve Belediye ziyaretlerinin ardından HİTİT Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (HÜBTUAM) yapılan sunumu dinledi. Ardından laboratuvarları gezerek merkez hakkında yetkililerden bilgi aldı. Bakan Yardımcısı Meşe, Bakanlığının HÜBTUAM ile işbirliği yapabileceği mesajını verdi.

Prof. Dr. Emine Alp Meşe daha sonra Hitit Üniversitesi’nin düzenlediği “Sağlıkta Gelecek” konulu panele katıldı.  Meşe’nin açılış konuşması yaptığı panelde TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz de “İlaç ve tıbbi cihazda bizleri nasıl bir gelecek bekliyor?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, panelin ardından HİTİT Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulundu.

“100 kutu ilacın 82 kutusunu Türkiye’de üretiyoruz”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye’de tüketilen 100 kutu ilacın, kutu bazında 82 kutusunun artık Türkiye’de üretildiğini ancak bu oranın tıbbi cihazların sarf malzemelerinde yüzde 30 seviyesine kadar düştüğünü açıkladı. İlaç ve tıbbi cihazlarla ilgili bir sunum yapan Gürsöz, ilaç endüstrisinde şuanda ağırlıklı olarak kimyasal moleküllerin olduğunu söyledi. Kimyasal yöntemlerle üretilen bu ilaçların küçük moleküllü olduğunu dile getiren Gürsöz, kimyasal ilaçların insan hayatına gireli 100 yılı aşkın bir zaman olduğuna dikkat çekti.

Kimyasal ilaçların yerini yavaş yavaş biyolojik ilaçlarla, biyolojik ürünlere bırakmaya başladığını anlatan Gürsöz, “Hızlı bir değişim ve dönüşüm var. Biyolojik ürünlerin payı dünyada yüzde 30’lara yaklaştı. OECD’nin tahminine göre kimyasal ilaç ve biyolojik ilaç kullanımı 2030 yılında eşitlenecek. Yarı yarıya olacak. Arkasından da biyolojik ilaçların kullanımının daha ağırlık kazandığı bir devri hep beraber yaşayacağız. Biyolojik ilaç dediğimiz zaman biraz daha insan vücudundaki proteinleri, değişik yapıları taklit eden, onlara birebir benzeyen ya da benzeri olan yapıları kast ediyoruz. Etkileri artırılmış, yan etkileri göreceli olarak azalış potansiyeli yüksek, etkinliği yüksek ancak bir o kadar da pahalı. Oldukça pahalı ürünler” dedi.

Tıbbi cihaz sektöründe temel amaçlarının üretilmeyeni üretmek olduğunu vurgulayan Gürsöz, “İhtiyacımız olan tıbbi cihazı ülkemizde üretelim. Üretileni de hastanelerimizde kullanalım. Üreticilerimiz ürettiği ürünü ihraç etsin ancak ülkemizde kullanalım, önceliğimiz bu. Temel yaklaşımımız üretilmeyeni üret. Yapamayacağımız bir şey yok. En ileri teknoloji gerektiren ürünler de dahil olmak üzere her türlü ürünü üretebilecek bir sektörümüz olduğunu düşünüyorum. Dünya standartlarında inovatif ürünler geliştirmek, marka oluşturma, hasta kullanıcı memnuniyetini artırmak ve Ar-GE ile üretim temelli bir ekosistem kurmak bizim temel amaçlarımız arasında” diye konuştu.