Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji “Neyim Var”

“Neyim Var”

Türkiye’nin dünyadaki en iyi dijital sağlık alt yapısına sahip ülke olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, önemli açıklamalarda bulundu.

Yarışmada, yapay zeka ile inme tanısı koyabilecek projelerin yer aldığını belirten Birinci,
söyle konuştu:

Mesela hastanın tomografisi bilgisayara yüklendiği gibi, hemen yapay zekayla okunacak ve bir radyoloğun yapacağı yorumları ön yorum olarak o yapacak ve sonra radyoloğun önüne düşürecek.

İlgili hekimin önüne düşürecek. Çok hızlı bir şekilde onun belki yorgunlukla atlayabileceği lezyonları da yakalamasını sağlayacak ve vaktini kısaltacak, iş yükünü azaltacak.

“DİJİTAL TANI SİSTEMLERİ KOVİD-19 VE MAMOGRAFİDE KULLANILDI”

Daha önce covid-19’u görüntülü işleyerek yapay zeka ile tanıyan sistemleri de geliştirdiklerine işaret eden Birinci, “Bu sistemler onun başka bir viral enfeksiyon mu yoksa bakteriyel enfeksiyon mu olduğunu anlayabiliyordu. Ayrıca mamografide de çok ciddi bir yapay zeka uygulamamız var ve bu sayede meme kanserine çok ciddi bir şekilde erkenden teşhis koyma ve kadınlarımızın hayatını kurtarma, onlara çok daha iyi bir tedavi sunma fırsatlarına sahip olduk. Yakın bir gelecekte inme için de benzer şeyleri yapıyor olacağız” dedi.

“NEYİM VAR?” İLE HASTALIKLARA ÖN TEŞHİS KONACAK

Çok uzun süredir üzerinde çalıştıkları “Neyim Var?” projesinden de bahseden Dr. Birinci, yakın bir zamanda e-Nabız’a entegre olarak çalışacak bu sistem hakkında da şu bilgileri verdi:Bu proje, siz daha doktora gitmeden önce size sorular sorarak hangi branşa gitmeniz gerektiğine karar veriyor.

Ortalama hastalıklarınızı, sizin gibi şikayeti olanlara yüzde kaç oranında ne olduğunu söyleyebiliyor.

Acil olarak doktora gitmeniz gerekirse de bu konuda uyarıyor. Daha sonra da kendi koyduğu teşhisi, hekimin koyduğu teşhisle sürekli öğrenerek değiştiren ve yapay zekayla isabet kabiliyetini arttıran ve daha doğru sonuçları vatandaşlara ulaştırabilen bir sistem.

Ayrıca bu sayede gereksiz hastanın da hastaneye başvurusunu azaltan, aslında onun hastalık zannettiği ya da çok acil bir problem zannettiği semptomları da değerlendirerek normal rutin aile hekimine ya da en yakın hastanedeki ilgili branşa yönlendirilmesini sağlayabilecek bir uygulama.

“SAĞLIKTA DİJİTALLEŞMEDE DÜNYANIN EN İYİSİYİZ”

TEKNOFEST’in daha çok savunma sanayi üzerine kurgusu olan ve daha sonra diğer teknolojileri kendi bünyesine katmış bir festival olduğuna işaret eden Bakan Yardımcısı Dr. Birinci, söyle konuştu:

Ama bugün baktığımızda, gelecekte sağlık teknolojilerinin, savunma sanayi teknolojilerinin de çok önünde bir büyüklüğe sahip olacağını görüyoruz.

Nitekim pandemi sırasında da bunu hepimiz gördük. Dijitalleşmenin ne kadar kıymetli olduğunu, teknolojinin ne kadar kıymetli bir araç olduğunu, hayatımıza ne kadar pozitif yönde dokunduğunu görebiliyoruz artık.

Biz dünyanın en iyi dijitalleşmiş Sağlık Bakanlığıyız. Bu alanda bizden daha iyi bir Sağlık Bakanlığı ve ülke yok.

Sağlık alanında Türkiye’nin gerçekten çok öne geçeceğini, SİHA’lar, İHA’lar, savunma sanayi ürünlerinde olduğu gibi, bu konuda da dünyada konuşulacağını düşünüyorum.

Sağlıkta yapay zeka yarışmasının bu anlamda çok iyi bir başlangıç olduğunu ve gençlerimizin de, Türkiye’nin de önünü açacağına inanıyorum. tamamı için kaynağa bknz

Türksat Çözüm Ortaklığı İle “Neyim Var” Projesi Hayata Geçiyor

kasım 2019 -Kamu kurumlarında gerçekleşen stratejik e-Dönüşüm projelerinin önemli çözüm ortaklarından olan  Türksat A.Ş., Sağlık Bakanlığı ile birlikte “e-Triyaj – Neyim Var” projesine imza attı. Eylül ayında ilk çalışmalarına başlanan proje ile hastaların şikayetleri doğrultusunda hastalara soru sorarak poliklinik önerecek olan sistemin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre hastaların %6’sının muayene olmak için yanlış hekimden randevu almasından dolayı hem vatandaş hem de sağlık personeli tarafında oluşan zaman ve kaynak israfının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sistem üzerinden vatandaşa yöneltilecek maksimum 22 soru ile vatandaşın sağlık şikayetine yönelik 3 branş ve 5 olası tanının sunulacağını belirtti. Günde ortalama 2 milyon muayenenin gerçekleştiğini söyleyen Bakan Koca, Neyim Var ile günde 100 binin üzerinde vatandaşın yanlış kliniğe gitmesinin önüne geçileceğinin altını çizdi. E-Nabız ve MHRS ile entegre, yapay zeka destekli bir karar destek sistemi olan Neyim Var projesiyle Türkiye sağlık alanında kritik bir dijital altyapıya kavuşmuş olacak.