Ana Sayfa Eczacılık Misyonum; Fırsat ver! Geliş! Geliştir!

Misyonum; Fırsat ver! Geliş! Geliştir!

W-Sayın Semiha Hanım sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

S.Ö.- Teknik lise bilgisayarlı kontrol sistemleri, yazılım ve elektronik bölümü mezunuyum. Ankara üniversitesi fen fakültesi biyoloji bölümünü bitirdim. 6 yıl uluslararası ilaç firmasında operasyon bölümünde çalıştım. O dönemde İstanbul Kültür Üniversitesi İnsan Kaynakları bölümünden uzmanlık aldım. İlaç sektörüne dijital ve grafik tabanlı satış pazarlama projeleri hazırlayan F5 proje şirketinin kurucusu ve yöneticisi olarak çalışıyorum.

W- F5 Proje’nin hikayesi nedir ve nasıl girişimci oldunuz?

S.Ö.- İlaç sektörün de çalışırken bir arkadaşıma güvenip onun şirketinde çalışmak için istifa ettim ve İstanbul’ a geldim. Dostluk başka ticaret başka ilkesini tecrübe etmiş oldum. Geldiğim noktada bir karar vermem gerekiyordu ya pes edip tekrar çalışan olarak sektöre dönmek için uğraşacaktım ya da cesaretle kendi şirketimi kuracaktım. İşte o an içimden bir ses” işini kur sen başarabilirsin” dedi ve kendi şirketimi kurdum. Maddi sermayem yoktu ( ablamdan 3000 lira borç aldım. Ev kirası ödemeler bitince 500Tl ile şirket kurdum) ancak en büyük sermayem olan fikirlerim ve çalışma azmim vardı. İşimi İlk kurduğumda bir iş hanın da 20 metrekarelik bir odaydı ve ilaç firmalarına dijital platformda verilen en hızlı, en kaliteli ve en yaratıcı hizmeti sağlama hedefi ile yola çıkarken tek başınaydım. İlk aldığım projeyi çok başarılı bitirdim ve arkasından yeni projeler gelmeye başladı. 4 yıl sonra bugün başarılı bir ekibin parçasıyım.

Koşullar zorladığı için girişimci olduğumu düşünürken aslında girişimciliğin doğamda olduğunu keşfettim. Aklıma bir fikir geldiğinde hemen araştırır, onun için kaybetme riskim olan zaman ve para beni rahatsız etmeyecekse hemen çalışmaya başlarım. Son zamanlarda yeni bir teknolojik bir cihaz geliştirme aşamasındayız. Genç beyinlerle çalışmayı seviyorum. Fırsat verildiğinde inanılmaz yaratıcılar. Benim misyonum; Fırsat ver! Geliş! Geliştir!

İlaç firmasında işe başlayana kadar içine kapanık utangaç bir genç bayandım. Ne zaman ilaç firmasında işe başladım o zaman hayatım değişti.  Benden farklı bir ben yarattılar. O dönemde bugün olduğu gibi eğitim çok önemliydi ve aldığım eğitimleri uygulamayı seçmiş olmam, aslında hayatımın seçimlerini de yapmama neden olmuş şimdi anlıyorum

W-Bir medikal ajans mısınız ? Verdiğiniz hizmetler nelerdir?

S.Ö.- F5 proje medikal ağarlıklı çalışan, bir dijital proje ve grafik ajansıdır. Bir ürünün konsept aşamasından başlayıp yıl içinde ihtiyaç duyacağı her türlü dijital proje geliştirme(film, animasyon, tanıtım materyalleri geliştirme, yazılımlar,banner, pop up, web tabanlı projeler vb.) ve grafik işlerini yürütüyoruz.

F5 proje bir dijital proje ajansı olarak kuruldu. Bir grafik ajansı iken dijital ajans olmadı.  F5 Proje’nin 4 yıllık çok ciddi bir dijital proje geliştirme ve uygulama deneyimi var.

Şirket olarak; 3D animasyonlar, ürün filmleri, prodüksiyon, banner çalışmaları, toplantı formatları oluşturuyor, sağlık sektörü için üretilen yazılımlar, appstore ve android pazarı için uygulamalar, kongre aktiviteleri geliştiriyoruz.

Dijital broşür çalışmaları ve web hizmeti ile mümessil ziyaretlerini interaktif hale getiren programlar hazırlıyoruz. Bu çalışmaların geliştirilip,uygulama aşamasında teknik destek verilmesi ve yeni kurduğu ar-ge si ile dijital platformları ilaca entegre etme çabasıyla, dalları geniş bir ağacız ve her yıl biraz daha büyümeye çalışıyoruz. 

W-Konsantrasyonunuz sadece sağlık ve ilaç sektörü müdür?  Portföy yapınızı aktarır mısınız?

S.Ö.-Bu yıla kadar tamamen ilaç sektörüne yönelik olarak çalışırken bu yıl yapıda bir değişiklik yaptık ve şirketimize gıda sektöründen başarılı bir yöneticiyi kattık. Zeynel bey ile birlikte gıda sektörüne de adım attık. Sağlık ve gıda gibi iki önemli alanda etkin, hızlı ve güvenilir hizmet sunmak istiyoruz.

W-İşinizin en önemli özelliği  yaratıcılık olmalı değil mi? Üretim nasıl gelişiyor ve çözüm ortaklarınız var mı?

S.Ö.- Haklısınız işimizde yaratıcılık varoluş sebebimiz. Teknolojiyi yakından takip etmek ve yenilikçi olmak çok önemli. Ekip arkadaşlarımın getirdiği fikirlerin hepsini deneyip görüyoruz. Kriterlerimizi karşılayan ve başarılı olanları müşterilerimize sunuyoruz.

Yaratıcılık ofis ile sınırlı kalan bir olgu değil. Arkadaşlarımız o yüzden esnek zaman uygulaması ile çalışıyor. En güzel fikirler genelde esnek çalışma saatlerinde oluşmaktadır. Dönemsel olarak çözüm ortaklarımız oluyor. 3. Parti ile ilişkileri iyi yönetmek en önemli konulardan biri. 3. Parti sizi vezirde edebilir rezilde. O nedenle 3. parti seçimi ve iş yönetimine özellikle dikkat ediyoruz. Bu süreci çok iyi yöneten bir ekibimiz var.

W-Sektörden  gelmeniz sizin zenginliğinize ve üretiminize nasıl zenginlikler kattı?

S.Ö.- Hitap ettiğiniz müşteri grubunun, müşterilerini ve çalışanlarını tanımak proje oluştururken çok ciddi avantaj sağlıyor. Projenin neresinde nasıl kolaylık olur? Neresinde ve nasıl bir sorun çıkar? Nasıl çözersiniz? Bunların hepsini çok iyi görme, sorun oluşmadan çözme imkanımız oluyor. Sektör bize pro aktif olmayı kazandırdı.

Müşteriniz ile aynı dili konuşmak çok önemli.  Onun anlattıklarının sahaya nasıl uygulanabileceği hemen kafanızda oluşmaya başlıyor. Proje hazırlarken bu özellik ön plana çıkıyor. Bu amaçla proje yöneticisi arkadaşlarımız ilaç firmasında eğitim müdürlüğü de yapmış çok değerli bir eğitimciden, ürün müdürlerinin ve mümessillerin aldıkları eğitimleri bir plan dahilin de alıyorlar. Müşterilerimiz için kendimizi her daim geliştiriyoruz. 

W-Projelerinizi sunarken acaba fikrimiz çalınabilir mi diye tedirginlik yaşadığınız oluyor mu?

S.Ö.- Olmuyor. Biz çok açık bir firmayız. Bizden destek istendiğinde brief alıp projelerimizi oluşturuyor ve sunuyoruz. Bizim oluşturup, sunduğumuz bir projeyi bizden başka bir ajansın, bizden daha iyi yapabileceğine inanmıyoruz. Bu yüzden çok rahatız.  Müşteri kitlemiz etik değerleri olan bir kitle, intihal olması ihtimalini aklımıza getirmiyoruz.

W-Firmalar ile işbirliğiniz nasıl gelişiyor ve sonuçlanıyor iş sürecinizi aktarır mısınız?

S.Ö.- İlk zamanlar doğal olarak tanınmıyorduk ve ben firmalardan randevu istiyor ürünlerimizi firmalara gösteriyordum. Firmalardan aldığımız işlere başarılı teslimatlar gerçekleştirdikçe ürün müdürleri, pazarlama müdürleri ve üst düzey şirket yöneticileri arasında F5 Proje’nin bilinirliği artmaya başladı.

Tamamen güven üzerine kurulu bir müşteri politikamız var.  Müşterimiz ile çalışmaya başladığımızda proje istenen ürünü hemen sahiplenir müşteri istemeden de o ürün için projeler üretir ve sunarız. Kısaca beklentilerin ötesinde hizmet vermekteyiz. Yöntem ve süreç budur, maliyet ise bu gibi hazırlık yaparız. Proje onaylanınca süreçleri planlar ve uygulamaya geçeriz. İş tesliminde ise termin odaklıyız. Bizim için zamanında ve hatasız teslim edilen iş başarılıdır. 

W-Çalışmalarınız nasıl olmakta, proje bazlı mı yoksa yıllık vb.?

S.Ö.-  Biz proje bazlı çalışıyoruz. Bizim için, bir konsept geliştirmede proje, bir broşür tasarımı da proje, bir yazılımda proje. Bir ürünün her işi için ayrı bütçe verebiliyoruz ve firma istediği işi bize istediği işi başka bir ajansa yaptırabiliyor.

W- Bilgi aktarımının duyu organlarına nasıl hitap edeceği ve sonuç alınacağına dair ipuçları verebilir misiniz?

S.Ö.- Bilgi aktarımın da  görsel ve işitsel duyulara hitap etmek çok önemli. İlaç sektöründe “zaman” günümüzde daha önemli ve daha pahallı hale geldi. Şimdi tanıtım aracı olarak tablet ve ipadler var ve bu enstrümanları kullanmak, hedefi olan firmalar için zaruret haline geldi. Değeri artan “zaman”ı etkin  kullanmak adına, bazen 3 cümle ile karşı tarafa aktarılacak mesajı 1 görsel ile daha etkin aktarabiliyoruz.  Tablet ve ipadler ile birlikte dokunsallıkta çok önemli hale geldi.

Sektörde önemli bir jenerik  ilaç firmasının saha ekibinin tüm dijital broşürlerini bu anlayış içerisinde yapıyoruz.

W- Bilgiyi görsel sunum, animasyon ve kısa filmler ile aktarma da işin püf noktası neler oluyor?

S.Ö.-Bu işin püf noktası; ürün, ürün müdürünün beklentisi, mümessillerin teknolojiye hakimiyeti ve hedef hekim grubu. Yaptığınız çalışmaların odağında hekime bilgiyi en etkileyici ve akılda kalıcı şekilde sunmak var. Onun için bu tarz ürünler geliştirirken hedef hekim grubunun özelliklerini ve beklentilerini bilmek en önemli püf noktası. 

W- Farklı firmalar ile aynı terapötik alanda ortak tanıtım çalışmasında bulunabiliyor mu? Biraz daha detayda: Farklı firmalardan aynı terapötik alandan veya aynı etken maddeden gelen projeleri alıyor musunuz?

S.Ö.- Bizde bilgi gizliliği çok önemli. Proje bazlı çalıştığımız için projelerini alıyoruz ancak farklı ekip arkadaşlarımız yönetiyor ve farklı arkadaşlarımız üretimi yapıyor

W-Sektörde muhataplarınız sizinle aynı kökenden, bu iletişiminizde bir avantaj sağlıyor mu?

S.Ö.- Birbirimizin dilinden anlıyoruz. İlaç da iletişim çok farklı, belirli kısıtlamaların olduğu bir alanda proje hazırlarken sektörün tüm koşullarını çok iyi biliyor olmanız sizi daha kolay çalışılabilir hale getiriyor. Müşterilerimiz bizi kolay anlaşılır, hızlı ve yaratıcı takım arkadaşları olarak tanımlıyor.

W – Fikri ve uygulaması size olan bir ürün doğal olarak müşteriniz tarafından kullanılması ve başarılı sonuç alması sizi mutlu eder, fakat yakalanan başarının sevincine  ortak olamayacaksınız, bu sizde bir demotivasyon oluşturuyor mu?

S.Ö.- Müşterilerimiz bizimle çalışmaya başladıklarında biz ekibin bir parçası oluyor ve ürünü sahipleniyoruz. Bunu özellikle yapmıyoruz ancak aynı dili konuşunca bu birden gelişiyor Ürün müdürleri başarılarını bizimle paylaşıyorlar. Bu da bizde o marka için daha güzel yeni projeler oluşturma isteği yaratıyor. Onların başardığını bilmek bizim için en iyi motivasyon kaynağı.  Dünyanın en iyi tanıtım ve satış projesini hazırlayın, bunu uygulayacak ekibe bu projeyi benimsetemezseniz bir işe yaramaz, projenizi çöpe atın. Başarı, sonuçta onların başarısı bizim motivasyonumuz ise; bu başarıyı bizimle paylaşmaları o zaman çok mutlu oluyoruz. 

W- İlaç firmalarının hekime fiziki ulaşımı ulaşımı gün geçtikçe farklı sebepler ile zorlaşmakta, aynı şekilde özel sağlık kuruluşlarınında direk halka ulaşması yasal olarak mümkün değil? Alternatif yollar nelerdir? Özellikle ilaç sektörü açısından hangi kanallar giderek artan yoğunlukta kullanılacaktır?

S.Ö.- İlaç firmaları hekimin bilgiliye ulaşmasının çok önemli bir basamağı. İlaca ait gelişmeler ve bilimsel çalışmalar ilaç firmalarının tanıtım uzmanları ile hekime iletiliyor. Son yıllarda çeşitli sebeplerle bu ulaşımda ve bilgi paylaşımında kısıtlamalar oluştu. İlaç firmalarının da üzerinde çok fazla mali yük var ve tanıtım uzmanları sayısında istemeden de olsa azalma yapmak zorunda kalıyorlar. Bu durum bilgiyi ulaştırmak için, tanıtım uzmanları yanında farklı mecralar da kullanmak gerekliliğini ortaya çıkardı. İlaç  tanıtımda yasal kısıtlamalar var. O nedenle sadece sağlık çalışanlarının görebileceği güvenliği üst düzeyde olan Web tabanlı bilgi erişim platformlarını ben çok başarılı buluyorum. Bu platformlar çok önemli ve özenli bilgi paylaşımı gereksinimini büyük oranda karşılayacak.  Bu alanda en son takip ettiğim proje “Kardiyolit. Com” bilgi erişim ve paylaşım sitesi. İçerikte ki  zenginlik benim ilk dikkatimi çeken nokta oldu. Kardiyoloji alanındaki gelişmeleri başta kardiyologlar olmak üzere dahili bilimler içindeki hekimler ve de aile hekimleri için hazırlanmış durumda bence kısa sürede diğer branş hekimleri içinde vazgeçilmez bir yol arkadaşı olacağına inanıyorum.

W-2013 içinde en beğendiğiniz proje hangisi idi? Hayalinizde yatan bir proje var mı?

S.Ö.- 2013 ün sonunda onaylanan “digital brosur.com” en beğendiğim projemiz. Mümessiller çok aktif kullanıyorlar. Güvenlik düzeyi yüksek olan bu siteden her operasyon  grubunun mümessili kendi broşürlerini animasyonlu aylık olarak hazırlanan programdan alıyor ve ürün konseptlerini de tam vurgulayacak şekilde  tabletlerinden hekimlere çalışıyor. Aynı zamanda ürün ile ilgili tüm datayı(film, klinik sunumlar, bültenler vb) ürünün kendi bölümünden çekebiliyor. Bu  hem hızlı iletim hem de posta ve basılı malzeme masraflarından tasarruf demek.

Bu projenin en önemli faydası; mümessillerin ilaçlarına ait bilgileri hekimlere çok daha dikkat çekici şekilde anlatabilmesinin sağlanması.  Şu anda 180 kişilik tanıtım ekibi bu sistemi kullanıyor ve çok olumlu geri bildirimler var. Bu ekibe 160 kişilik bir ekip daha katılacak. Geri bildirimlere göre yeni bölümler ve programlarda geliştirip ekliyoruz.
Bu tarz projeler geliştirmek bizim için; aynı anda çok fazla kişiye kaliteli ve farklı hizmet sağlayabilmemiz açısında da çok değerli ve önemli.

W- Sizin ve F5 Proje nin gelecek hedeflerini paylaşır mısınız?

S.Ö.- Bizim ilk önceliğimiz günde en az 8-10 saatimizi verdiğimiz işimizde mutlu olmak. Şirketi kuran kişi olmanızın getirdiği bir ayrıcalık yok. Şirkette bir patron da yok ancak F5 projenin şirket içinde benim gibi bir müşterisi var. Her projeyi bir müşteri gözü ile inceliyorum. Hepimiz F5proje için çalışıyoruz. Hepimizin bir görev tanımı var. Bizim patronumuz f5proje  ve anlayışlı, yaratıcı, insan odaklı bir patron. Bu da işimizi daha iyi yapmamız için bizi motive ediyor.  En büyük hedefimiz; çalışırken keyif aldığımızı düşündüğümüz ve başarılı projelere imza atarak büyüdüğümüz bu aileyi, yavaş yavaş genişletmek ve  sosyal sorumluluk projelerinin içinde daha çok yer almak. Biz başarılı ve üretken bir ekibiz, en önemlisi birlikte çalışmaktan mutlu bir ekibiz.

W-Paylaşım için teşekkürler, size ve ekibinize nice farklı ve de ilklere  imza atmanızı dilerim.

S.Ö.-Çok teşekkür ediyorum. Bende bu yılın ülkemiz ve sağlık sektörü için birçok belirsizliğin son bulduğu bir yıl olmasını diliyorum.