Ana Sayfa Ekonomi Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi

Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi

Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenin ardından hizmete açıldı.

Erdoğan konuşmasında, demokrasi ve kalkınma mücadelesinde yeni bir döneme girildiğini, salgın sürecinin ardından dünyada siyasi ve ekonomik ilişkilerin yeniden şekilleneceğinin açıkça görüldüğüne işaret etti.

Türkiye’nin gelişmiş altyapısı, genç ve yetişmiş insan kaynağı, hedefleri, istikrarlı ve kararlı yönetimiyle yeni döneme en hazırlıklı girecek ülkelerin başında geldiğini belirten Erdoğan, “Salgın musibetini ülkemizden ne kadar çabuk uzaklaştırırsak o derece hızlı yol alırız. Yapmamız gereken tek şey, hep birlikte salgını yenmek için gereken kurallara uymaktır. Bu konuda epeyce de mesafe katettik” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde vaka ve vefat sayılarında bir miktar artış olduğunu hatırlatarak, maske, mesafe ve temizlik konusunu yeniden hatırlattı. “Bu kurallara uymamak kul hakkına girmektir” diyen Erdoğan, dikkat ve hassasiyetle kısa sürede salgının gündemden tamamen çıkacağına inandığını dile getirdi.

Hastaneye Prof. Dr. Asaf Ataseven’in adı verildi

Hastanenin şehre kazandırılmasında emeği geçenleri kutlayan Erdoğan, “Hastanemize Prof. Dr. Asaf Ataseven Hocamızın adını vermeyi kararlaştırdık. İnşallah Asaf Hocamızın adıyla burayı anacağız. Asaf Hocamızın tıp bilimi üzerinde yapmış olduğu hizmetler yanında, tam bir dava adamı, tam bir vakıf insanıydı. Her dava adamı gibi onun ömrü de bu ülkenin zor zamanlarında verdiği çetin mücadeleyle geçmiştir. Her vakıf insanı gibi onun da en büyük gayesi imanlı, donanımlı, başarılı, vatanına ve milletine sadık, ülkesine hizmet edecek nesillerin yetişmesine katkı sağlamak olmuştur. Bu mücadeleyi vermiştir” ifadelerini kullandı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Fahrettin Koca, etkisini çok belirgin olarak hissettikleri sağlık siteminin gücüne güç katacak bir adımı daha attıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedef doğrultusunda sağlıkta Türkiye’nin çağ atladığı bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlığa verdiği önem ve sürekli desteğiyle bu gururu yaşamalarına vesile olduğunu dile getirdi.

“Salgın riski ortadan kalkmış değil”

Bütün dünyayı aynı gündemde birleştiren Kovid-19 salgının, sağlığa yapılan yatırımların ne kadar yerinde olduğunu ve neden kalkınmanın merkezinde olması gerektiğini her zamankinden daha fazla gösterdiğini vurgulayan Koca, güçlü bir sağlık sistemine, gelişmiş bir alt yapıya ve fedakarlıktan çekinmeyen yetkin bir sağlık ordusuna, böyle zamanlarda daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi.

İnsanlara iki mesaj vermek istediğini ifade eden Koca, “Birincisi, salgın riski ortadan kalkmış değil. Normalleşme, mücadeleden geri adım atmak anlamına gelmemelidir. İkincisi ise kontrollü sosyal hayat. Maske ve mesafe kuralına uymalı, el temizliğine her zamankinden fazla önem vermeliyiz. Tedbirlere uyarsak, tehdit ortadan kalkacak. Çok değerli insanlarımızı bizden alan bu salgını, Allah’ın izniyle hep birlikte yeneceğiz” diye konuştu.

“Şehir hastaneleriyle sağlıkta yeni bir çığır açıyoruz”

“Acil Durum Hastaneleri ile yeni bir vizyonla salgın, deprem ve afet durumlarına hazırlanıyoruz” diyen Bakan Koca, “Şehir hastanelerini birer birer devreye sokarak sağlıkta yeni bir çığır açıyoruz. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Hastanesi, hastaneler zincirinin yeni ama özel bir halkasıdır. Üniversite ile Bakanlığımız arasında imzalanan bir protokolle, Bakanlığımıza devredilen ilk örnek olması bakımından birlikte kullanım modeline yeni bir vizyon katmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Koca, İstanbul’un Anadolu yakasında önemli bir ihtiyaca cevap vermesini bekledikleri hastanenin, 181 dönüm arazide kurulu, 113 bin metre kare kapalı alana sahip olduğunu kaydetti.

“827 sismik izolatör ile depreme dayanıklı hale getirildi”

Marmara Üniversitesinin Tıp Fakültesi Hastanesi olarak inşa edilen hastanenin, 30 yıllık bir mazisi olduğunu anlatan Koca, uzun seneler tamamlanamamış olmasının, günün hastane anlayışına uygun olarak yeniden tadilat ihtiyacı doğurduğunu belirtti.

Hastanenin, İSMEP kapsamında güçlendirmesi yapılarak 827 sismik izolatör ile depreme dayanıklı hale getirildiğine dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:

“Tadilatın tamamlanmasını beklemeden Kovid-19 mücadelesi kapsamında kısmi açılışı yapılarak, pandemi hastanesi olarak hizmet vermeye başladı. Hastane tam olarak faaliyete geçtiğinde 155 poliklinik, 60’ı yoğun bakım ve 304’ü tek yataklı oda olmak üzere toplamda 535 yatak ve 28 ameliyathane ile tam kapasitede hizmet verecektir. Güçlü teknolojik donanımlı modern hastaneleri vatandaşımızın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu gibi projelerin ruhunda üç şey bir araya geliyor; vizyon, icra, hizmet ahlakı. Bu üç unsurun buluşması, tarihimizin en aydınlık devirlerinin ortak özelliğidir.”

Sağlık Bakanı Koca, genç meslektaşlarına sadece modern binalar, son teknoloji cihazlar değil, büyüklerinden aldıkları kültür, ilim ve irfanı; insan sevgisini, insana hizmet şuurunu da bırakmanın çabası içinde olduklarını ifade ederek, “Bu güzide hastanemizde görev alacak doktor arkadaşlarımın, tüm sağlık çalışanlarımın, hayırla yad ettiğimiz büyüklerimizin adına layık bir anlayışla hizmet bayrağını taşıyacağına eminim” dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Asaf Ataseven’in eşi Gülsen Ataseven, damadı Murat Ülker, belediye başkanları, rektörler, başhekimler ve akademisyenler katıldı.