Ana Sayfa İlaç Manyetik ilaç taşıma sistemi

Manyetik ilaç taşıma sistemi

EÜ Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi, aynı zamanda EÜ İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Ürün Geliştirme Sorumlusu Prof. Dr. Şenay Hamarat Şanlıer, 2004 yılında babası Ahmet Hamarat’ı mide kanseri nedeniyle kaybetti. Ulusal ve uluslararası akademik birçok çalışmaya imza atan Prof. Dr. Şanlıer’e 2007 yılında kanser teşhisi kondu. Yumurtalık, karın içi ve bağırsaklarında kanserli hücreler tespit edilen Prof. Dr. Şanlıer, 3 yıl zorlu bir süreç yaşadı. Tedavi sürecinde 18 kür kemoterapi ve 1 kez de hipertermik kemoterapi tedavisi gören Prof. Dr. Şanlıer, 3 ameliyat geçirdi. Saçları dökülen, katlanılmaz ağrılar çeken Prof. Dr. Şanlıer, tüm bu zorlu süreçte dimdik ayakta kalarak son evrede ve yüzde 5 yaşama şansı olmasına rağmen 2009 yılında kanseri yendi.

’15’İNCİ GÜNDE KANSERLİ HÜCRELER YOK OLDU’
Zorlu tedavisinin ardından bilimsel çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Şenay Hamarat Şanlıer, kemoterapi tedavisi gördüğü sırada yaşadığı saç dökülmesi, şiddetli ağrı, ağız içi yaralar gibi yan etkileri başkalarının da yaşamaması için harekete geçti. ‘Hedefli nanoteknolojik ilaç tasarım sistemleri’ üzerine çalışmaya başlayan Prof. Dr. Şanlıer, bu kapsamda ekibiyle 4 TÜBİTAK projesi tamamladı. Bu projelerden çıkan bulgularla akciğer kanserinin tedavisinde kullanılmak üzere ilaç taşıma sistemi geliştirdi. ‘Ultrases Duyarlı Manyetik Hedefli Nano İlaç Taşıyıcı Sistem’ ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şanlıer, “Amacımız akciğer kanserinin tedavisine yönelik bir ilaç tasarım sistemi geliştirmekti. Bu ilaç sisteminde manyetik hedefleme yapıp doğrudan kanserli dokuya, tasarladığımız sistemi yolluyoruz ultrases uygulayarak balonların patlamasını sağlıyoruz ve bu şekilde kanserli dokuda tedavi amaçlıyoruz. Bütün denemeleri gerçekleştirdik ve sonuçta şunu gördük ki akciğer kanseri oluşturduğumuz deney farelerinde 5 ila 15’inci gün arasında tümör tamamen yok edildi. Bizim ‘dual hedef dual terapi’ mantığımız işlevsel bir hale gelmiş oldu” dedi.

 

akademik bilgi: http://akademik.ege.edu.tr/?q=tr/bilgiler&id=2477

 

detay için kaynağa bakınız

 

 

 

 

https://www.cnnturk.com/yurttan-haberler/izmir/son-evrede-kanseri-yenen-bilim-insanindan-bu-hastalik-icin-ilac-tasima-sistemi