Ana Sayfa GETAT “Maden Suyu mu?” & “Soda mı?”

“Maden Suyu mu?” & “Soda mı?”

Maden suyu ve soda aynı değildir!

Soda, içme suyu veya diğer tasfiye edilmiş sulara karbondioksit ilave ederek elde edilen yapay içecektir. Bazı sodalarda mineral takviyesi bulunabilir.

Maden suyu, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve minimum 60 yıl içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden veya teknik yollar ile çıkartılan, doğal mineralli sulara denir.

Maden Suyu Neden Tüketilmelidir?

Maden suyu, birçok sağlık faydası olduğu düşünüldüğü için tüketilebilir. Doğal mineraller içerir ve bu minerallerin bazıları vücut için önemli olan kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyumu içermektedir. Bu mineraller, kemik ve diş sağlığını destekler. Sinir ve kas fonksiyonlarını düzenleyebilir ve elektrolit dengesini sağlayabilir.

İçeriğindeki kalsiyum ve florür, kemik ve diş sağlığını destekler. Kalsiyum içeriği aynı zamanda sinir sisteminde uyarıların iletilmesini güçlendirir ve kanın pıhtılaşma özelliğini artırır.

Maden suyunda bulunan magnezyum, kalp sağlığını destekler. Kas ağrılarının giderilmesinde ve krampların önlenmesinde yardımcı olur.

Sodyum, bikarbonat ve klorür içeriği ile bedendeki su ve elektrolit ile asit-baz dengesini destekler, sindirim sistemi için de faydalıdır.

Sülfat içeriği ile safra kesesi ve kalın bağırsak fonksiyonlarını destekler.

Maden suyu, böbreklerde ve idrar yollarında taş oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Bağırsakları, sindirimi ve boşaltımı desteklediği için kabızlık, gaz, şişkinlik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur, mide asidini dengeler.

Cildi ve saçları besler, canlılık kazandırır.

Vücuttaki enfeksiyonun azaltılmasında yardımcı olur.

Hamilelikte maden suyu içmek, kalsiyum ve magnezyum katkısı sağladığı için faydalıdır. Bebeğin gelişimi için bol miktarda tüketilen kalsiyumu telafi ederek saç, tırnak, diş ve kemik sağlığını destekler. Ayrıca magnezyum içeriği de hamilelikte sık görülen krampların azaltılmasına yardımcı olur.

Maden suyu içilerek tüketildiği gibi, dışarıdan cildin üzerine ve saçlara uygulandığında da faydalıdır.

Avrupa ülkelerinde kişi başı mineralli su tüketimi 150 litre sınırlarında iken Türkiye’de bu oran sadece 5 ile 10 litre bandındadır. Avrupa’da ulusal pediatrik beslenme komitelerinin önerileri doğrultusunda uygun mineral içeriğine sahip mineralli suların, bebek maması formülleri hazırlanırken kullanılmaları önerilmektedir.

CFR – Code of Federal Regulations Title 21

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre, suyun maden suyu olarak etiketlenebilmesi için, litre başına 1.500 miligram toplam çözünmüş mineral içermesi gerekir. Bununla birlikte, Avrupa’da mineralizasyona sahip herhangi bir su, maden suyu olarak kabul edilir.

Mineral içeriği, farklı maden suyu türleri arasında çok büyük farklılıklar gösterdiğinden, önerilen bir günlük miktar yoktur.

Maden Suyunun Besin Değeri Nedir?
200 ml miktarına sahip bir şişe maden suyunun besin değeri 0 kcaldır. Düşük kalori oranı sayesinde diyet listelerinin başını çeken içecek, kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilir.
Maden Suyunun Zararları Var mıdır?
Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.

Soda ve Maden Suyu Nasıl Ayırt Edilir?

Soda ve maden suyu farkı büyüktür. İkisi ayırt etmenin en kolay yolu ürünün şişesinde yer alan etiketi okumaktır. Şişelerin etiketinde hem soda mı yoksa maden suyu mu olduğu belirtilmekte, hem de içeceğin ne kadar ve hangi oranda mineral barındırdığı bulunmaktadır. Maden suyu, içerik bakımından oldukça zengindir.

Medicalnews / What are the health benefits of mineral water?