Ana Sayfa Yapay Zeka & Teknoloji Lösemide T hücreleriyle tedavi edilen ilk kişi

Lösemide T hücreleriyle tedavi edilen ilk kişi

İngiltere’de tıp tarihinde bir ilk yaşandı. İngiltere’de son derece agresif bir lösemi türüne yakalanan çocuk hasta, yeni bir “gen dizilimi” tedavisi sayesinde iyileşti.-NTV

İngiltere’de kanserle mücadelede bir ilk gerçekleşti. Hiçbir tedaviye yanıt vermeyen lösemi hastası çocuk “bazal genetik düzenleme” ile iyileşti. Doktorlar, DNA’da değişiklik yapılmasını sağlayan genetik dizilim yöntemi CRISPR‘ın yeni bir türünü kullandıklarını açıkladı.

GOSH delivers world-first base-edited cell therapy for a patient with relapsed T cell leukemia

A patient with relapsed T cell leukemia has been given base-edited T-cells in a world-first use of a base-edited cell therapy, in a ‘bench-to-bedside’ collaboration between UCL and Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH).

The patient, 13-year-old Alyssa from Leicester, was diagnosed with T-cell acute lymphoblastic leukemia (T-ALL) in 2021. She was treated with all current conventional therapies for her blood cancer, including chemotherapy and a bone marrow transplant, but unfortunately her disease came back and there were no further treatment options.

Hastalığın son derece agresif bir türüne yakalanan Alyssa adlı küçük kızın vücudunda, 6 aylık tedavinin ardından kanserden eser kalmadığı belirtiliyor.

Alyssa “Bazal düzenleme” ile genetiği değiştirilen T hücreleriyle tedavi edilen ilk kişi olarak tıp tarihine geçti. Uzmanlar kemik iliğindeki kanserli hücreleri yok eden bir “yaşayan ilaç” ürettiklerini söylüyor.

Bu yöntemde DNA’yı oluşturan 4 baz; Adenin, Sitozin,Guanin ve Timin’in teker teker değiştirilmesi sağlanıyor. İstenen genetik dizilim, DNA yapısının bütünü bozulmadan oluşturulabiliyor.

Lösemi ise kemik iliğindeki bağışıklık hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkıyor. Mevcut tedavilerde kemoterapi ile yok edilen ilik hücrelerinin yerine yenileri naklediliyor. tammaı için kaynağa bknz