Ana Sayfa Vitrin Lokman Hekim Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi

Lokman Hekim Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi

KOSGEB’in teknoloji tabanlı girişimlere farklı imkanlar sunduğu Teknoloji Geliştirme Merkezlerine (TEKMER) bir yenisi daha eklendi. Sağlık ve ilaç odaklı olarak faaliyet yürütecek Lokman Hekim Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezinin (LHUSTEK) resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üniversite ile hastanelerin bilgi ve tecrübelerinin TEKMER aracılığıyla start-up’lara aktarılacağını söyledi.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen resmi açılış törenine Bakan Varank’ın yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin katıldı.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen törende konuşan Bakan Varank, özetle şunları söyledi:

SAVUNMA GİBİ STRATEJİK: Kovid salgını; sağlık yatırımlarının önemini, millileşme ve yerlileşme hamlesinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sağlık sektörünün savunma sanayi gibi stratejik öneme sahip olduğunun farkındayız. Sağlık alanında yapılan her girişimi ve yatırımı ülkemiz için hayati buluyoruz.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Bu gerçekten hareketle, Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde, Akıllı Yaşam, Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasını kamuoyuna ilan ettik. İlaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişimi teknolojilerini stratejik alanlar olarak belirledik. Bu teknolojilerin yerli ve milli olarak geliştirilmesi, önceliklerimizin başında geliyor. Bu alanlardaki patent sayılarını ve Ar-Ge harcamalarını artıracağız.

TEKELLEŞMEYİ KIRACAĞIZ: Türkiye olarak sağlık teknolojilerindeki tekelleşmeyi kırmakta kararlıyız. Bunun için üniversitelerimizde, teknoparklarda, TÜBİTAK enstitülerinde, Ar-Ge merkezlerinde on binlerce araştırmacımız var gücüyle çalışıyor. Türkiyenin en başarılı 100 start-up listesinde sağlık alanında girişimlerimiz mevcut.

17 TEKMER KURDUK: Ayrıca son dönemde Teknoloji Geliştirme Merkezleri de bir ivme yakalamış durumda. TEKMERler teknoloji tabanlı girişimcilere ofis imkanı, laboratuvar imkânı, yönetim destekleri veriyor. Girişimcilere fonlara erişim konusunda network destekleri sağlıyor. Bugüne kadar Bakanlık olarak 17 Teknoloji Merkezi kurduk. Son altı ayda dördüncü TEKMERin resmi açılışını yapıyoruz.

TECRÜBE PAYLAŞIMI: Bugün, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç TEKMERin resmi açılışı için bir araya geldik. Lokman Hekim Üniversitesi, sağlık bilimleri alanında zaten önemli bir aktör. Üniversitedeki ve hastanelerdeki bilgi ve tecrübe buraya gelen start-uplara aktarılabilecek.

TOGG TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇTİ: Türkiyede taş üstüne taş koyan kim varsa hep yanında durduk, durmaya da devam edeceğiz. İşte bunun en güzel örneklerinden biri, 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü yerli ve milli aracımız Togg. Önce bitiremezsiniz‘ dedikleri fabrikayı bitirdik. Sonra ‚üretemezsiniz‘ dedikleri aracı ürettik. Bunları tek tek atölyede yapıyorlar seri üretime geçip piyasaya çıkmaz dedikleri aracı piyasaya çıkardık. Bu devirde elektrikli araçların piyasası ortada, kimse alamaz dediklere araca 177 bin ön sipariş geldi. Bu ancak Türkiye’nin aracı olur dünyaya açılamaz dedikleri Togg, Avrupa Birliği Mevzuatıyla uyumlu tüm testlerden başarıyla geçti. Hatta, elektrikli araçların en önemli testi olan “elektrikli araç güvenlik testinden” tek seferde geçti.

TİP ONAY BELGESİ ALDI: Öyle ki Türkiye’de ilk defa bir binek otomobil Araç Tip Onay Belgesi almaya hak kazandı onu da bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız eliyle teslim etti. İşte Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşi Emine Erdoğan’ın 2019 yılında işin başında verdikleri ilk sipariş olan Anadolu Kırmızısı Togg T10Xi teslim ettik. Sonra da ikinci Toggu can Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyeve ulaştırdık. İnşallah bundan sonra Toggun vatandaşlarımıza teslimi peyderpey devam edecek.

YENİ ATILIMLARLA TAÇLANDIRACAĞIZ: İşte Türkiye’nin gurur Togg’la, Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İnşallah Toggu, yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydumuz İMECEnin uzaya fırlatılması, E5000 yerli ve milli elektrikli lokomotifin ilk hareketi, yerli ve milli ilk jet uçağımız olan Hürjet’in ilk uçuşu ve daha nice yeni atılımlarla taçlandıracağız.

İLAÇ, SAĞLIK VE GIDA

Törende bir konuşma yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, “Lokman Hekim Üniversitesi genç bir üniversite olmakla birlikte hedefe odaklı, mütevazi, çok fazla reklam yapmadan büyük bir gayretle bilim dünyasındaki boşlukları doldurmaya çalışan bir yönetim anlayışıyla hayatını sürdürüyor. Bugünkü açılan bu merkezde de üniversite bir başka boşluğu daha doldurmaya çalışıyor. Savunma sanayi dünyada ne kadar çok önemli gözükse de bu sektör kadar önemli ilaç, sağlık ve gıda sanayileridir. Üniversitenin bu sektörlere yoğunlaşması ülkemiz adına sevindiricidir.” dedi.

GÜÇLÜ LABORATUVAR ALTYAPISI

Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Altuğ, TEKMER’in sağlık ve ilaç temalı faaliyet göstereceğini anlatarak “Biyoteknoloji, nanonteknoloji, giyilebilir teknolojiler, yapay zeka destekli sağlık uygulamaları, artırılmış ve semavi gerçeklik uygulamaları, yazılım, tıbbi cihaz ve ilaç alanlarında faaliyet gösteren girişimcilere kapılarını açan TEKMER’imiz girişimcilere sunduğu güçlü laboratuvar alt yapısı, mentoluk hizmetleri, eğitim ve organizasyonlarıyla girişimcilerin gelişimine yüksek derecede katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.

SAĞLIK TEMALI ÜNİVERSİTE

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Gültekin, sağlık temalı bir üniversite olduklarını belirterek “Üniversiteler, eğitim, araştırma ve topluma katkı çalışmalarıyla hayatın tüm alanlarını kapsıyor. Tüm alanlarda çok iyi olma imkânı maalesef yok. Biz de bu konunun bilincinde olarak farklılaşma alanlarımızı belirledik.  Bunlar; helal çalışmaları, bağımlılıkla mücadele, tıbbi aromatik bitkiler, ilaç araştırmaları ve Geleneksel Tamamlayıcı Tıp.” dedi.

GİRİŞİMCİLİĞİ AŞILAYACAĞIZ

Lokman Hekim Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, TEKMER’de sanayi, kamu, üniversite ve girişimcileri birleştiren bir yapı oluşturduklarını belirterek “Üniversitemizin içerisinde konumlandırılan TEKMER’de öğrencilerimizin ilk günden girişimciliği ve bu çalışmaların içinde yer almalarını aşılayan bir TEKMER oluşturmaya gayret ettik.” diye konuştu.

5 YIL SÜRELİ PROGRAM

TEKMER’ler; girişimcilere ve işletmelere ön inkübasyon, inkübasyon, inkübasyon sonrası süreçlerde; iş geliştirme, mali kaynaklara erişim, yönetim, danışmanlık, mentörlük, ofis ve ağlara katılım gibi hizmetler sağlıyor. KOSGEB, 5 yıl süreli TEKMER Destek Programı ile işletici kuruluşlara mobilya ve donanım, ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri, personel giderleri, eğitim, danışmanlık, organizasyon ve tanıtım giderleri için toplamda 6 milyon liraya kadar destek veriyor.

17 TEKMER

Bakan Varank tarafından resmi açılışı gerçekleştirilen LHUSTEK ile birlikte toplam TEKMER sayısı 17’ye ulaştı. Sağlık ve ilaç temalı olarak faaliyet gösteren LHUSTEK; biyoteknoloji, nanoteknoloji, giyilebilir teknolojiler, yapay zeka destekli sağlık uygulamaları, artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları, yazılım, tıbbi cihaz ve ilaç alanlarında faaliyet gösteren girişimcilere kapılarını açıyor.