Kamunun 6331 sayılı kanunun uygulama kapsamı dışında tutulmasına son haklarıyla birlikte, bu hizmetin kurum hekimleri emeklilikleri için görevlendirme yapılmaya başlandı.
1219 sayılı kanunun 12. maddesine göre; kamu kurum ve belgelerida çalışan ve yönetim yetkisi bulunmayan hekimler, kurum ve belgelerdeki çalışma saatleri dışında ve kurallarının izniyle aylık 30 saat geçmemek üzere işyeri hekimliği yapabilir. Bu düzenleme ile hekimler, kanunda belirtilen koşullarla ek bir gelir getirici faaliyet olarak işyeri hekimliği yapabilecektir. Ayrıca 657 sayılı kanunun 87 ve 88. oranlarında devlet memurlarına ikinci görev süresine ilişkin belirlenen kurallara ilişkin; bu kanuna tabi kurumlarda çalışan devlet memurlarına esas görevlerinin yanında özel kanunlarla, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle veya bunlarda yetkiye göre dayanılarak memurlara götürülme işlemi sürekli olarak ikinci görev olarak verilebileceği tescil edilmiştir.
6331 sayılı kanunun 8/7 maddesine göre; “Kamu kurum ve ödemeleri ile ilgili mevzuata göre çalıştırılan iş hekimi veya iş güvenliği uzmanı olması koşuluyla, haiz personel, gerekli belgeye sahip olma şartlarıyla aslı görevlerinin yanında, kayıtlı çalışma süresine riayet ile çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili çalışır durumda muvafakati ve üst yöneticinin sertifikaları ile diğer kamu kurumu ve harcamalarda görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personel, görev yaptığı saat için (200) gösterge rakamının memur maaşı ile çarpımı ilave ödeme, hizmet alanı kurumu tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmayla, aylık toplam geçen süreden fazla olan görevlendirmeler alınmaz.”
Bu düzenlemeye göre kamu görevlisi hekim, kendi seçiminde muvafakati aranmaksızın, başka bir kamu kurumunda ise muvafakati aranarak görevlendirilebilecektir. Bu şekilde bir görevlendirmenin yapılması halinde, aylık 80 saate kadar görev yaptığı saat için kanunda ilave olarak ilave ödeme yapılması planlanmaktadır. Aynı kurumda birden fazla hekimlik belgesine sahip hekim olması durumunda, görevlendirmenin hakkaniyete uygun ödeme koşulları. Ancak işyerlerinin hekimliği kuralları, mevzuatın bütünü elele planlanması ve kapsamlı bir hizmet sunumunun öncelenmesi gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği İlişkin İşyeri Tehlikeli Sınıfları Tebliğin 2. maddesine göre; “Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerlerinde taşınan asıl şeylerin tehlike sınıfı dikkate alınır.” Tebliğin ekinde hizmet verebileceği tehlike sınıfları belirlendi. İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliği meslek hekimlerinin çalışma sürelerini belirten 12. maddeye göre; Az tehlikeli sınıf yer alanlarında, çalışan başına ayda en az beş dakika ayrılmalıdır. Anılan düzenlemenin 12/2 maddesine göre; “Az tehlikeli sınıfta yer alan 2.000 ve daha fazla çalışan olan işyerlerinde 2.000 çalışan için tam gün çalıştırılıyor ve az bir işyeri hekimi görevlendiriliyor. Çalışanın 2.000 aralık tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci bölümlerde belirtilen aralıklara uygun yeteri kadar iş hekimi ek olarak görevlendirilir.”
Görevlendirme ile kapsamlı hizmetler açısından Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nda yer alan “Bu genel şartlar, kamu sağlık kurumu ve kuruluşlarında, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ek olarak belirlenmişler kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşların nezdindeki sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Kamu sağlık kurumu ve kuruluşları için tümünün tek poliçe ürünleri. Bu kuruluşların resmi bünyesinde sigortalının naklen ataması, geçici görevlendirme ve sair sebeplerle anılan kuruluşlar içinde çalıştırılmasısi halinde ilave sözleşme düzenlenmez veya prim talep edilmez” ve “Bu poliçe, kamu sağlık kurumu ve genelda sigortalı çalışanın kendi görev yeri ve branşı dışında da olsa ilgili mevzuatla görevlendirildiği yer ve branşlardaki faaliyetler de ilave planlama olmaksızın veya prim tahsil edilmeksizin geçerli olacaktır”.
Bütün bu hizmetler birlikte değerlendirildiğinde, kurum hekimlerinin çalıştığı kurumlarda muvafakati aranmaksızın iş hekimliği hizmeti sunmak üzere ilave ücret ödenmek kaydıyla görevlendirilebilir, bu ücretlendirmenin aylık 80 saatten fazla, az tehlikeli sınıfta olan kurumlarda 2.000 ve üzerinde çalışan olması durumunda “tam gün” çalıştırıldığı en az bir iş Ücretli, kamu ücreti ile kendi parası de dahil olmak üzere tüm alabileceğiniz hak ve yararları arasında ölçülülük ilkelerinin yanı sıra vicdan ve hakkaniyetle davranma sorumluluğuyla görevlendirmelerin yapılması gereken şartlarda.
Türk Tabipleri Birliği Hukuk Bürosu