Ana Sayfa Tıp&Sağlık Korona izolasyon günlerinin eğitime sunduğu fırsatlar

Korona izolasyon günlerinin eğitime sunduğu fırsatlar

Korona izolasyon günleri bir taraftan insanları gönüllü veya gönülsüz ev hapsine tabi tutarken, diğer taraftan korona sonrası günlere de sarkabilecek çok önemli fırsatlar sundu. Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar kullanılan uzaktan eğitim bunlardan biri.

İlköğretimden, üniversiteye eğitim öğretimin her kademesinde, çeşitli görüntülü paylaşım platformları kullanılarak, dersler adeta sınıf ortamında gibi yapılmakta. Kimi görsel materyal olarak kalem ve tahta kullanırken, kimi de power point sunumlarını ekranlara taşımakta. Bu eğitimlerin bir kısmı zorunlu ve olması gerekeni ikame etmeye yönelik iken, kimisi tamamiyle gönüllülük üzerine kurulu.

Örneğin KBB hastalıklarında alerji üzerine, 30 yıllık klinik deneyime sahip öğretim üyelerinden oluşan bir Çevrimiçi Çalışma Grubu, deneyim ve bilgilerini görüntülü bir ortamda meslektaşları ile paylaşmakta. “Adım Adım Alerjik Rinit” adındaki platformun sözcülüğünü yapan Prof Bülent Topuz, krizin yeni fırsatlar sunduğunu belirterek;

Meslek içi eğitimlerimizi aksatmadan yapma imkanı bulduk. Malum kongreler ertelendi ve kongre mevsimini boş geçirme durumunda kaldık. Diğer taraftan katılım, ulaşım, konaklama gibi maddi gerekler ve işyerinden izin alma gibi bürokratik sebeplerden dolayı meslektaşlarımızın kongre katılımlarının kolay olduğu söylenemez. Uyguladığımız yöntem ile Anadolu’nun en ücra köşesinde meslek icra eden bir hekime dahi ulaşmak mümkün. Mesai saatleri dışında saat 21 00’de bir saat kadar bir araya geliyoruz. 20 dk kadar sunum ve 20 dk kadar soru cevap şeklinde alanında oldukça iyi olan hocalarımız soruları cevaplandırıyorlar. İlk sunumda Prof Cüneyt Orhan Kara’dan “KBB disiplini içinde alerjinin yeri”, ikinci sunum da Prof Berna Uslu Coşkun’dan “immunoterapi” dinledik. Önümüzdeki sunum Prof Cemal Cingi’den  “Alerjik Rinit; Araştırma ve Yayın Yapma Önerileri” dinleyeceğiz.

Bu tür uygulamalar kendiliğinden olmuyor. Mutlaka bir eğitim öğretim anlayışı ve altyapısı gerekiyor. Ben bu vesile ile KBB profesörlüğünün üzerine tıp eğitimi doktorası yapan ve uygulamanın sekretaryasını yürüten Cüneyt Orhan Kara’ya teşekkür ederim.

Korona izolasyon günleri geçtikten sonra da uzaktan eğitim çalışmaları hız kesmeden devam edecektir. Böylece hem bilginin akışı hızlanacak, hem de en ücra yerlere ulaşabilecektir diye düşünüyorum.” dedi.

Çalışma grubunun üyeleri ise şöyle;

Prof Dr Bülent Topuz

Prof Dr Salih Çanakçıoğlu

Prof Dr Kıvanç Günhan

Prof Dr Berna Uslu Coşkun

Prof Dr Erol Keleş

Prof Dr Emine Elif Altuntaş         

Prof Dr Mustafa Kemal Adalı     

Prof Dr Kemal Uygur

Prof Dr Yasemin Korkut

Prof Dr Müge Özcan

Prof Dr İlknur Haberal Can

Prof Dr Aslı Şahin Yılmaz

Prof Dr Cenk Ecevit

Prof Dr Nesil Keleş

Prof Dr Cüneyt Orhan Kara

Prof Dr Cemal Cingi

irtibat için [email protected]  / [email protected]