Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kolesterol Yiyen Bağırsak Bakterileri Kalp Hastalığına Karşı Koruma Sağlayabilir

Kolesterol Yiyen Bağırsak Bakterileri Kalp Hastalığına Karşı Koruma Sağlayabilir

Bağırsak mikrobiyomunda bulunan bazı mikroplar, insanların kolesterolünü düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir.

Yeni bir çalışmaya göre, bazı insanların bağırsaklarında bulunan bakteriler, kolesterolün parçalanmasına yardımcı olarak onları kalp hastalıklarına karşı daha az duyarlı hale getiriyor.

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nden araştırmacılar, bağırsak bakterilerinin kalp sağlığını nasıl etkilediğini anlamak için, kalp hastalığı risk faktörlerini inceleyen onlarca yıllık bir çalışma olan Framingham Kalp Çalışması’nda 1.400’den fazla kişiden toplanan dışkı ve kan örneklerini inceledi.

Ekip, dışkı örneklerinde mikrobiyal DNA’nın profilini çıkarmak için farklı teknikler kullandı. Ayrıca kolesterol gibi kimyasallar parçalandığında kalan yan ürünler olan metabolitleri de analiz ettiler. Ekip daha sonra her katılımcı için bu bulguları kandaki kolesterol ve trigliserit düzeyleri gibi bilinen kalp sağlığı belirteçleriyle ilişkilendirdi.

Ekip, düşük trigliserit ve kolesterol düzeylerine sahip kişilerin dışkılarında bol miktarda Oscillibacter bakterisi bulunduğunu buldu. Bu korelasyonun başka bağımsız bir grup insanda ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol ettiler ve öyle olduğunu buldular.

Oscillibacter’ın gerçekten kolesterolü metabolize ettiğini doğrulamak için araştırmacılar bakterileri laboratuvarda büyüttüler ve onları floresan etiketlerle işaretlenmiş kolesterole maruz bıraktılar. Ekip, mikropların kolesterolü emip emmediğini görmek için mikroskopi kullanarak bakteri hücrelerinde floresans aradı ve bunu da yaptılar.

Araştırmacılar daha sonra yutulan kolesterolün kaderini izlediler ve farklı bakteri türlerinin onu çeşitli steroidlere parçaladığını buldular. Bu steroidler diğer bağırsak bakterileri tarafından emilebilir ve bu da genel olarak kolesterol seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

Ekip, Oscillibacter’ın kolesterolü parçalamasına hangi genlerin ve proteinlerin yardımcı olabileceğini bulmak için bir makine öğrenme algoritması kullandı. Algoritma, genlerin özelliklerini analiz ederek bu genler tarafından kodlanan proteinlerin nasıl görüneceğini tahmin ediyor. Bu analiz, IsmA’ya benzer proteinleri kodlayan genlerin muhtemelen kolesterolün metabolize edilmesinden sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar,  teoride, bağırsak mikrobiyomunu kolesterol yıkımını hızlandıracak şekilde ayarlamanın, insanların kolesterol düzeylerini düşürmeye yönelik bir strateji olabileceğini ileri sürdü. Ancak bunun yapılabilmesi için, bu bakterilerin kolesterolü nasıl parçaladığını ve bunun bir terapi olarak nasıl kullanılabileceğini tam olarak daha iyi anlamak için takip araştırmalarına ihtiyaç olduğunu belirttiler.