Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kırmızı Et Yerine Baklagiller İle Beslenmenin Kemik Sağlığını Koruduğu Bulundu

Kırmızı Et Yerine Baklagiller İle Beslenmenin Kemik Sağlığını Koruduğu Bulundu

Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırada, bazı kırmızı ve işlenmiş etlerin, bezelye ve bakla bazlı gıdlarla değiştirilmesinin diyetteki amino asit alımını veya kemik sağlığını tehlikeye atmadığını ortaya çıkardı.

Ekip, kırmızı ve işlenmiş etin soya dışı baklagillerle kısmen değiştirilmesinin kemik ve mineral metabolizması ve amino asit alımı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Effects of partial replacement of red and processed meat with non-soya legumes on bone and mineral metabolism and amino acid intakes in BeanMan randomised clinical trial

Findings for the contribution of animal and plant proteins and their amino acids (AA) to bone health are contradictory. This 6-week clinical trial aimed to investigate whether partial replacement of red and processed meat (RPM) with non-soya legumes affects AA intakes and bone turnover and mineral metabolism in 102 healthy 20–65-year-old men.

Participants were randomly assigned to diet groups controlled for RPM and legume intake (designed total protein intake (TPI) 18 E%): the meat group consumed 760 g RPM per week (25 % TPI) and the legume group consumed non-soya legume-based products (20 % TPI) and 200 g RPM per week, the upper limit of the Planetary Health Diet (5 % TPI). No differences in bone (bone-specific alkaline phosphatase; tartrate-resistant acid phosphatase 5b) or mineral metabolism (25-hydroxyvitamin D; parathyroid hormone; fibroblast growth factor 23; phosphate and Ca) markers or Ca and vitamin D intakes were observed between the groups (P > 0·05).

Yapılan araştırmada baklagillerin tüketiminin arttırılmasının protein beslenmesi açısından güvenli olduğu belirtildi.

Tarım ve Orman Fakültesi’nden Docent Suvi Itkonen “Diyette kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin Gezegensel Sağlık Diyetinin üst sınırına kadar düşürülmesi ve Finlandiya’da yetiştirilen bezelye, bakla gibi baklagillerin tüketiminin arttırılması protein beslenmesi açısından güvenlidir. Benzer şekilde, böyle bir beslenme değişikliği kemik sağlığından da ödün vermez”

Kemik sağlığı açısından herhangi bir fark bulunmadı

Araştırmada, 102 Finli erkege altı hafta boyunca diyet uyguladı. Bir grup haftada 760 gram kırmızı ve işlenmiş et tüketi. Bu da toplam protein alımının yüzde 25’ini oluşturdu. Bu miktar Finlandiyalı erkeklerin ortalama protein tüketimine karşılık geldi.

Diğer grup ise toplam protein alımının yüzde 20’sine karşılık gelen, başta bezelye ve bakla olmak üzere baklagillere dayalı gıda ürünleri tüketi.

Ayrıca bu grupta haftada tüketilen kırmızı ve işlenmiş et miktarı Gezegensel Sağlık Diyetinin üst limitini (200 g veya toplam protein alımının yüzde 5’ini oluşturdu. Deneklere başka da kırmızı veya işlenmiş et veya baklagiller yemelerine izin verilmedi.

Çalışma Sonuçları ve Etkileri

Araştırmacılar, kemik oluşumu veya emiliminin belirteçleri açısından diyet grupları arasında herhangi bir fark bulamadılar. Kalsiyum veya D vitamini alımı da gruplar arasında farklılık göstermedi. Kalsiyum alımı mevcut beslenme önerileriyle uyumluydu ve D vitamini alımı da önerilere çok yakındı. Ortalama esansiyel amino asit ve protein alımları her iki grupta da tavsiyeleri karşıladı.

Araştırmacılar, kırmızı et tüketiminin azaltılmasının çevresel etki açısından son derece önemli olduğunu belirtterek “bu çalışmada denekler süt ürünlerini alışılagelmiş diyetlerindeki gibi tükettiler, dolayısıyla kalsiyum ve D vitamini alımları değişmedi. Ancak kemik sağlığı açısından beslenmede süt ürünleri miktarının azaltılması durumunda kalsiyum ve D vitamininin başka kaynaklardan alınmasının sağlanması gerektiğini unutmamak gerekir. Bu kaynaklar bitki bazlı içecekler ve bu besinlerle zenginleştirilmiş yoğurt benzeri ürünler ya da gerektiğinde besin takviyeleri olabilir”