Ana Sayfa Tıp&Sağlık Kazadan Sonra Enjekte Edilen Nanoparçacıklar Felci Engelleyebilir

Kazadan Sonra Enjekte Edilen Nanoparçacıklar Felci Engelleyebilir

Bazen omurilik yaralanmalarından sonra vücudun bağışıklık sistemi felce neden olur. Yani hücreler rejenerasyonu engelleyerek omurilik felcine neden olurlar. İşte çok da uzak olmayan bir gelecekte, yaralı bölgeye enjekte edilecek nanoparçacıklar yardımıyla immün(bağışıklık) hücrelerinin bu yıkıcı etkileri kontrol altına alınabilir.

Oğuz Sezgin/ Gerçek Bilim

Normalde immün hücreleri yaralı bölgeye hücum ederek, geri döküntüleri temizleyerek rejeneratif işlemi başlatır.

Merkezi sinir sistemindeki sinir dokuları çok hassastır. Bu nedenle bu dokular immün hücrelerinin bu güçlü aktivitesinden zarar görürler. Normalde bu dokular beyin-kan bariyeri adı verilen bir zarla korunurlar. Fakat omurilik yaralanmalarında bu bariyerde bir gedik açılır ve immün hücreleri içeri girer.İşte bu olduğu zaman enflamasyon(iltihap) nöronları öldürerek, miyelin kılıfa zarar verir ve iletişimi etkili olarak bozar. Bu nedenle yaralar oluşur ve nöronlar rejenere olamaz. İşte bu gibi durumlarda yaralanan bölgenin altında felç oluşur.

Nano Parçacıklar Felci Engelleyebilir

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen biyobozunur polimerden yapılan poli(laktitkoglikolid) adı verilen nano parçacıklar ilaç içermediğinden yan etkileri olmaması planlanıyor. Bunun yerine immün hücrelerine bağlanarak, yaralı bölgeye giden yolda onları tekrar programlayacaklar. Bu da hücreleri yaralı bölgeden uzaklaştırarak daha az enflamasyon yaratacak ve rejeneratif nicelikleri arttıracak.

Nanoparçacıklar şimdiden farelerde test edildi. Teknolojinin daha da geliştirilerek yaralanmadan hemen sonrasında EpiPen benzeri  bir aletle yaralı bölgeye hızlı bir şekilde enjekte edilebilmesi planlanıyor. “İmmün sistemi tümüyle otoimmün hastalıkların temelini oluşturuyor; kanser ,travma,rejenerasyon ve nerdeyse bütün ana hastalıklar sayılabilir. İmmün hücrelerini hedef alan araçlar onları yeniden programlayarak istenilen tepkiyi vermeleri sağlayabilir,” diyor baş bilim insanı Prof. Lonnie Shea. Daha önce de yine poli(laktit-koglikolid) nanoparçacıklar kullanılarak farelerde multipl sklerozdan kaynaklı miyelin kılıf hasarı kontrol altına alınmaya çalışılmıştı. Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

https://www.gercekbilim.com/kazadan-sonra-enjekte-edilen-nanoparcaciklar-felci-engelleyebilir/ .