Ana Sayfa Manşet “Kanser İlacı 2026 Yılından İtibaren Piyasada”

“Kanser İlacı 2026 Yılından İtibaren Piyasada”

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin

BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, firmasının kansere karşı geliştirdiği ilacın hastalara ulaşma süreci için çok yakın bir tarih verdi. Uzun yıllardır eşi Prof. Dr. Özlem Türeci ile başta bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde çalışan Şahin, geliştirdikleri ilaçların 2026 yılından itibaren piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan bilimadamı, “Akciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı geliştirdiğimiz ilaçların deneme süreçleri devam ediyor. Cesaret verici gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda yeni deneme süreçlerine geçeceğiz. Ardından gerekli mercilerden alacağımız onay sonrasında, 2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz” dedi.

İlaçların vücudun kansere karşı kendi savunma reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini söyleyen Prof. Şahin, COVID-19 pandemisi sonrasında çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.

Şahin ve Türeci geçen aylarda 2030 yılına kadar kanser alanında tedavi edici aşı üretebileceklerini de açıklamıştı. Şahin-Türeci çifti ve şirketleri BioNTech, Corona salgının başlamasından kısa süre geliştirdikleri ve büyük bir hızla izin alınarak, piyasaya sürülen mRNA teknolojisi aşısıyla tüm dünyada tanınmıştı. Dünya çapında bir buçuk milyardan fazla insan söz konusu aşıdan olmuştu.

Personalized cancer vaccines pass first major clinical test

Moderna, BioNTech and others hope that personalized cancer vaccines will soon live up to their potential — even as they work out the wrinkles for the best use of their platform technologies.

esearchers have long suspected that therapeutic vaccines customized to a patient’s cancer might help raise the immune system to fight off the disease. Phase II data from a randomized trial of Moderna’s personalized vaccine mRNA-4157 now provide evidence that these therapeutics can yield meaningful — if still preliminary — clinical benefit.