Ana Sayfa Vitrin Kalbin Elektriksel Aktivitesini Ölçen, Jelsiz EKG Elektrodu Geliştirdi

Kalbin Elektriksel Aktivitesini Ölçen, Jelsiz EKG Elektrodu Geliştirdi

Araştırmacılar, sürekli kalp izleme için, piyasadaki mevcut cihazlardan daha fazla konfor sunan ve aynı zamanda kalbin elektriksel aktivitesini hassas bir şekilde ölçen ultra ince, su geçirmez, jelsiz bir EKG elektrodu geliştirdi.

Zaman içinde EKG izlemesi, anormal kalp ritimleri, kalp krizleri ve anjinin teşhisi için çok önemlidir. Ancak EKG hastanede veya tıbbi klinikte göğüslerine 12 adet soğuk ve yapışkan jel kaplı elektrotun yapıştırılmasıyla çekilmekte.

Sürekli kalp izleme sağlayabiliyor 

Şimdi, RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sürekli kalp izleme sağlayabilen, ancak ıslak elektrotlarda yaygın olarak yaşanan sorunları yaşamayan, giyilebilir ultra ince, hafif, jelsiz EKG elektrotları geliştirdi.

Araştırmacılar, kimyasal olarak inert, son derece iletken ve biyouyumlu olduğundan kuru elektrot malzemesi olarak altını kullanmayı seçtiler. Elektrotlarına ince altın filmlerin eklenmesi, onları hafif hale getirdi ve geniş yüzey alanı, hacim oranı, EKG sinyallerinin etkili bir şekilde alınmasına yardımcı oldu. Çeşitli şekilleri denedikten sonra altıgen bir tasarıma karar verdiler. Cildin kıvrımlarına iyi yapışır ve EKG sinyallerini daha doğru yakalar.

Cihaz 10 gram ağırlığında

Cihaz, genellikle birkaç yüz gram ağırlığındaki diğer giyilebilir EKG monitörleriyle karşılaştırıldığında yalnızca 10 gram ağırlığındadır. Tipik bir EKG 12 elektrot gerektirirken, araştırmacılar nano-ince elektrotlardan yalnızca üçünün bir kişinin kalbini etkili bir şekilde izleyebildiğini buldu. Geleneksel 12 uçlu EKG ile karşılaştırıldığında kuru elektrotlar karşılaştırılabilir düzeyde bir hassasiyet sunuyor.

Elektrotlar kablosuzdur ve Bluetooth aracılığıyla bir EKG makinesine bağlanır. Ayrıca vücudun normalde koymayacağınız bölgelerine de yerleştirilebilirler.

Cihaz su aktivitelerinde dahi takılabiliyor

Çalışmayı yürüten Peter Elango, “İnsan saçının onda birinden daha ince olan kuru elektrotlar, kullanıcının kalp sinyallerine karşı oldukça hassastır. Cihaz, bir kişinin boynunun arkasına takıldığında bile EKG sinyallerini yakalayabiliyor; yaşlı bakımı sektöründeki hastalar için ideal. Elektrotlar aynı zamanda hidrofobiktir, ıslanmazlar ve böylece diğer EKG monitörlerinin aksine kullanıcı yüzme ve duş gibi suda aktiviteler yaparken cihazı takabilir.”

Araştırmacılar, giyilebilir kuru elektrotların uzaktan sağlık hizmetleri ve ayaktan bakım ortamlarında ve koruyucu tıbbi cihaz olarak kullanılmasını öngörüyor. Bağımsız bir cihaz olarak kullanılmalarının yanı sıra, uzun süreli kardiyak izleme için giyilebilir kumaşların içine yerleştirilme potansiyeli de var.