Ana Sayfa Tıp&Sağlık Gelecekte Kalp Risklerini Tahmin Edebilen Yüksek Çözünürlüklü EKG Yelek Tasarlandı

Gelecekte Kalp Risklerini Tahmin Edebilen Yüksek Çözünürlüklü EKG Yelek Tasarlandı

Araştırmacılar, kalbin elektriksel aktivitesinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini alan, gelecekte kalp sorunları yaşama riski taşıyan kişileri daha iyi tanımlayabilecek ve kalp hastalığının daha kişiselleştirilmiş tedavisinin önünü açabilecek, yeniden kullanılabilir bir EKG yeleği geliştirdiler.

Çoğu kişi, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden ve ani kalp krizine yol açabilecek aritmiler gibi kalp anormalliklerini teşhis etmek için kullanılan, göğüs çevresine ve uzuvlara yerleştirilen 12 elektrotluk bir set olan geleneksel 12 uçlu elektrokardiyograma (EKG) kullanılır. Ancak 12 derivasyonlu EKG’nin sağlayabileceği bilgiler sınırlıdır.

University College London’dan (UCL) araştırmacılar, 12 derivasyonlu EKG’ye gecikmiş bir yükseltme yaparak, invaziv olmayan, zaman tasarrufu sağlayan, yeniden kullanılabilen ve kalbin elektriksel aktivitesinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini sağlayan bir ECGI yeleği geliştirdiler. . Cihaz, kardiyak MRI taramalarıyla birleştirildiğinde, gelecekteki kalp sorunları riskini tespit edebiliyor.

Geleneksel EKG elektrotları, EKG sinyallerini ileten gümüş klorürden yapılır ve iletkeni hastanın cildinden ayıran bir elektrolit jel tabakası vardır. Kolayca zarar görürler, yeniden kullanılamazlar ve ciltte tahrişe neden olabilirler.

Bu nedenle araştırmacılar, rahat, gerilebilir, jel içermeyen ve birçok kez yıkanıp yeniden kullanılabilen, iletken gümüş kaplamalı poliamid iplikten yapılmış tekstil bazlı kuru elektrotlar kullandılar. Çıkarılabilir kablolara bağlı 256 geçmeli elektrot içeren yelek yüzde 100 pamuktan yapılmıştır, nefes alabilir ve yüksek sıcaklıklarda yıkamaya dayanıklıdır.

Araştırmacılar tasarladıkları ECGI yeleklerini 50 yaşlı ve 27 sağlıklı genç gönüllüden oluşan 77 katılımcı üzerinde test etti. Yeleğin, katılımcı sırtüstü pozisyonda dinlenirken kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmesi beş dakika sürdü. Daha sonra kalp yapılarının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için invaziv olmayan bir kardiyak manyetik rezonans (CMR) taraması yapıldı. ECGI ve CMR verilerini birleştiren araştırmacılar, kalbin ve elektriksel aktivitesinin 3 boyutlu dijital modellerini oluşturabildiler.

Araştırmacılar, ECGI yeleklerinin gelecekteki kalp sorunları riskini belirlemek için etkili bir tarama yöntemi olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, aritmi riskinin daha iyi belirlenebilmesinin, sağlık hizmeti sağlayıcılarının, kalbi izleyen ve ihtiyaç halinde kalbi tekrar normal ritmine döndüren implante edilebilir defibrilatörler gibi cihazlara ihtiyaç duyan hastaların belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyor.

Çalışmanın sonuçlanmasından bu yana cihaz 800 hastada başarıyla kullanıldı. Şu anda kardiyomiyopati gibi hastalıklara sahip insanların kalplerinin haritasını çıkarmak için kullanılıyor. Boylamsal çalışmalar, ECGI’den elde edilen ve riski tahmin etmek için kullanılabilecek potansiyel biyobelirteçlerin olup olmadığını doğrulayacaktır.