Ana Sayfa Tıp&Sağlık K Vitamini Eksikliğinin Akciğer, KOAH Ve Astım Üzerindeki Büyük Etkisi

K Vitamini Eksikliğinin Akciğer, KOAH Ve Astım Üzerindeki Büyük Etkisi

Kanlarında düşük K vitamini eksikligi olan kişilerin Akciğer Fonksiyonlarının zayıf, astım ve kronik akciğer ve (KOAH) hastalığından muzdarip oldukları bulundu. Yapılan araştırmada yeşil yapraklı sebzelerin dengeli tüketiminin akciğerleri yenileyerek, KOAH ve astımı büyük bir ölçüde önlemeye yardımcı olduğu kaydedildi.

K vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, bitkisel yağlarda ve tahıl tanelerinde bulunur. Kanın pıhtılaşmasında rol oynar ve böylece vücudun yaraları iyileştirmesine yardımcı olur.

Çalışma, Kopenhag Üniversite Hastanesi ve Kopenhag Üniversitesi’ndeki Danimarkalı araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından yürütüldü.

Kopenhag’da yaşayan 24 ila 77 yaşları arasındaki 4.092 kişilik, spirometri adı verilen akciğer fonksiyon testine katıldı. Kan örnekleri alınan katılımcılar,  sağlıkları ve yaşam tarzları hakkında anketleri yanıtladı.

Kan testleri, dp-ucMGP adı verilen vücuttaki düşük K vitamini seviyelerinin bir işaretçisini içeriyordu.

Spirometri, bir kişinin bir saniyede soluyabileceği hava miktarını (zorlu ekspirasyon hacmi veya FEV1) ve bir zorunlu nefeste soluyabileceği toplam hava hacmini (zorlu hayati kapasite veya FVC) ölçer.

K Vitamini ve Akciğer Fonksiyonuna İlişkin Bulgular

Araştırmacılar, düşük K vitamini seviyelerine sahip kişilerin ortalama olarak daha düşük FEV1 ve daha düşük FVC’ye sahip olduğunu buldular. Daha düşük K vitamini seviyelerine sahip kişilerin de KOAH, astım veya hırıltı olduğunu söyleme olasılıkları daha yüksekti.

Araştırmayı yürüten Dr. Torkil Jespersen “K vitamininin kanda önemli bir rolü olduğunu zaten biliyoruz ve araştırmalar bunun kalp ve kemik sağlığı için de önemli olduğunu göstermeye başlıyor, ancak K vitamini ve

akciğerler. Bildiğimiz kadarıyla bu, büyük bir genel popülasyonda K vitamini ve akciğer fonksiyonu üzerine yapılan ilk çalışmadır. Sonuçlarımız, K vitamininin akciğerlerimizi sağlıklı tutmada rol oynayabileceğini gösteriyor.”

K Vitamini Yönünden Zengin Besinler

Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini başlıca iki biçimde bulunur: K1 ve K2.

K1 vitamini öncelikle lahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve bazı bitkisel yağlarda bulunur. Öte yandan, K2 Vitamini, natto gibi fermente gıdalarda, karaciğer ve yumurta sarısı gibi hayvansal ürünlerde, yağlı etlerde ve sert peynirler gibi bazı süt ürünlerinde yaygındır. Uzmanlar, kişinin beslenmelerinde bu hayati besinleri dengeli bir şekilde almalarını önerdiler.

Çalışmada, akciğer hastalığı olanların K vitamini takviyesinden fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Araştırma ekibi, genel popülasyonda (InterVitaminK denemesi) kalp ve kemik sağlığı üzerindeki herhangi bir etkiyi incelemek için K vitamini takviyesini bir plasebo (sahte hap) ile karşılaştıran büyük bir klinik çalışma üzerinde çalışıyor.

Yeni sonuçlarına göre, şimdi bu denemeye akciğer fonksiyonu analizlerini dahil edecekler.