Ana Sayfa Ekonomi “İthalat ve ihracat arasındaki açığı yerli ve milli projeler ile kapatabiliriz”

“İthalat ve ihracat arasındaki açığı yerli ve milli projeler ile kapatabiliriz”

Kimya sektörünün Türkiye ve EMEA Bölgesi’ndeki en geniş kapsamlı, Avrasya Bölgesi’ndeki tek ve en büyük fuarı Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları TURKCHEM, 8-10 Kasım 2018 tarihleri arasında 769 firma ve firma temsilciliği ve 62 ülkeden 11.931 profesyonel ziyaretçiyi İstanbul’da buluşturdu. Fuara en çok ziyaretçi katılımı sağlayan ilk beş ülke, İran, Irak, Almanya, Pakistan, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü Kimya Sanayi,  424’ü yabancı sermaye ortaklı olmak üzere 10.000’in üzerinde firmadan oluşuyor ve 500.000 kişiye istihdam sağlıyor. Dünya genelindeki krizi fırsata çevirmeyi başaran sektörün, 2018 yılını iç piyasada yüzde 8,5 büyüme ve yüzde 15 ihracat artış oranı ile 17 milyar dolar ihracat rakamları ile kapatması bekleniyor.

Ekim ayında 1,6 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşarak, ülke ekonomisine önemli girdi sağlayan kimya sektörünün, Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları TURKCHEM’de buluştuğunu söyleyen Artkim Fuarcılık Genel Müdürü Cengiz Yaman, “Hem katılımcı hem de ziyaretçi rakamlarımızla hedefimize ulaşarak çok başarılı bir fuar geçirdik. Bu yıl 8-10 Kasım tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlediğimiz Uluslararası Kimya Fuarları TURKCHEM’de 297’si doğrudan katılımcı olmak üzere toplam 769 firma ve firma temsilciliği yer aldı. Üç gün süresince 62 ülkeden 11.931 ziyaretçi katılımımız gerçekleşti. En çok uluslararası ziyaretçimiz sırasıyla İran, Irak, Almanya, Pakistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Libya, Rusya ve Tunus’tan geldi.” dedi.

Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları TURKCHEM, 3 günde 54 etkinliğe evsahipliği yaptı…

Uluslarararası Kimya Sanayi Fuarları TURKCHEM’in sektöre dair en son teknolojik gelişmelerin konuşulduğu ortak bir buluşma platformu olduğunu ifade eden Yaman, kimya sektörünün önemli temsilcileri TİM Sektör Konseyi Üyesi Murat Akyüz, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, MetroHM Türkiye CEO’su Andre Yanço, TOBB-Kimya Sanayi Meclisi Danışmanı Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar S. Çelebi ve Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak’ın konuşmacı olarak yer aldığı ‘Kimya Sektörünün Sorunları, Çözüm Önerileri ve Fırsatları’ başlıklı ana panelle birlikte toplam 54 etkinliğe evsahipliği yaptıklarını belirtti.

“Kimya sektörünün en büyük sorunlarından biri arazi yatırımı” 

Panelde konuşan TİM Sektör Konseyi Üyesi Murat Akyüz, kimya sektörünün hammaddesel anlamda Türkiye’de yatırım tesislerinin olmadığına değindi. Fiyat bakımından Dünya pazarında Türkiye’nin belirleyici bir ülke olmasına rağmen; üretim konusunda aynı konumda bulunmadığına vurgu yapan Akyüz, çevre ülkelerdeki pazarların daralmasından dolayı AB’ye olan ihracatın arttığını, ancak Amerika ve Uzak Doğu ülkelerine de yakınlaşılması gerektiğinin altını çizdi.

Akyüz, “Kimya sektörünün en büyük sorunlarından biri arazi yatırımı. Ne yazık ki elinizde olan sermaye ile toprak ve betona yatırım yapıyorsunuz. Sonrası için finansman arayışına girdiğinizde; bankalar 10 milyon dolar yatırım yaptığınız araziyi, 3 milyon dolar sayıyor. Öncelikle bu araziler makul bir şekilde fiyatlandırılmalı ve sektöre özel, firmaya özel teşvik sistemi Türkiye’de oluşturulmalı” dedi.

“İthalat ve ihracat arasındaki açığı yerli ve milli projeler ile kapatabiliriz”

Yıl içerisinde dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlara rağmen kimya sektörünün 2018 yılını iç pazarda yüzde 8,5 gibi bir büyüme rakamı ile kapatacağı bilgisini veren Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği(TKSD) Başkanı Haluk Erceber, dış pazar ihracat artış oranının yüzde 15 olacağını söyledi. Erceber, ihracat rakamlarının yıl sonunda 17 milyar dolar, dış ticaret açığındaki kimya sektörü payının da 24,2 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

İthalat ve ihracat arasındaki açığın yerli ve milli projeler ile kapatılabileceğine vurgu yapan Erceber, “Sektör yüzde 70 oranında ithal hammadde kullanıyor. Bu anlamda yurt dışına bağımlıyız. Ne yazık ki sektörün en büyük problemlerden biri, ölçek büyütememesi. Hem yatırım hem de cirosal anlamda ölçek büyütmeliyiz. Büyük ölçekli yatırımlarda ciddi bir yavaşlamaya girildi. İhracat artıyor ancak ürün çeşitliliğini henüz artıramadık. Bunu artırmamız gerekiyor. Bugün kimya sanayi 30 ayrı sektörü besliyor ve büyümeye açık.” diye konuştu. Başkan Erceber, ayrıca sektörün yurt dışında tanıtımı açısından TURKCHEM gibi fuarların sık yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslarararası Kimya Fuarları TURKCHEM, ChemShow Eurasia: 8. Uluslararası Özel, Spesifik Kimyasallar, Genel Kimyasallar, Petrokimya ve Kimyasal Ara Ürünler Fuarı’, ‘ChemLab Eurasia: 8. Uluslararası Laboratuvar, Teknoloji, Test & Ölçüm Cihazları, Yardımcı ve Sarf Malzemeleri Fuarı’ ve ‘ChemTech Eurasia: 8. Uluslararası Kimyasal Proses ve Otomasyon Endüstrisi, Paketleme, Geri Dönüşüm, Lojistik, İş Güvenliği ve Çevre Teknolojileri Fuarı’ olarak 3 ana kategoride düzenlendi.