Ana Sayfa Tıp&Sağlık Hastanın Eğitimi KOAH Tedavisinin Başarısında Çok Önemli

Hastanın Eğitimi KOAH Tedavisinin Başarısında Çok Önemli

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem

 KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, sinsi ilerleyen ve geç fark edilen KOAH’tan muzdarip 5 milyon kişi bulunduğuna dikkat çekti. Hava yollarının daralmasına bağlı nefes darlığı ile kendisini gösteren KOAH’ta erken tanı ve doğru tedavi hayat kurtardığını vurgulayan Süerdem, “Tedavinin başarılı olabilmesi için hastaların eğitilmeleri gerekiyor. Özellikle risk faktörlerinden uzaklaşmak, solunum cihazlarını doğru teknikle kullanılması olmazsa olmaz kurallar” dedi.

Akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı nefes darlığı ile kendisini gösteren KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) dünyada milyonlarca insanı tehdit ediyor. 15 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle bir açıklama yapan KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, dünyada en az 300 milyon, Türkiye’de ise en az 5 milyon KOAH hastası olduğu öngörüsünü paylaşırken, şu bilgileri verdi:

 Türkiye’de her 15 kişiden biri KOAH

Türkiye’de tahminen 40 yaş üstü popülasyonda her 10 – 15 kişiden birinin KOAH hastası bulunduğunu aktaran Süerdem, şu bilgileri verdi: “KOAH tüm dünyada kalp damar hastalıkları ve inmeden sonra üçüncü en sık ölüm nedeni. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 3 milyondan fazla insan KOAH yüzünden hayatını kaybediyor. KOAH sinsi ilerleyen bir hastalık. Ülkemizde hastaların en az 3’te birine ileri evrede tanı konuyor. En önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma olan hastalığın açık ara en önemli nedeni tütün ve tütün ürünlerinin tüketimidir.”

 Doğru tedavi hayat kurtarır

Hastalar arasında dayanışmayı sağlamak, hastaları eğitmek ve toplumda farkındalık yaratmak amaçlarıyla 2015 yılında kurulan KOAH Hastaları Derneği’nin özellikle önem verdiği “hasta eğitimi” konusuna vurgu yapan Süerdem, bunun önemini şöyle anlattı: “KOAH tedavisinin başarılı olabilmesi için hastaların eğitilmeleri gerekiyor. Özellikle risk faktörlerinden uzaklaşmak, solunum yolu ile ilaç alımında kullanılan cihazların doğru teknikle kullanılması ve fizik aktivitenin sürdürülmesi hastalığın tedavisinde olmazsa olmaz kurallarıdır. Ayrıca her sonbaharda grip aşısı ve ömür boyu bir kez olmak üzere zatürre aşısı yaptırmak gerekir. KOAH alevlenmelerle seyreden bir hastalıktır ve her şiddetli alevlenme kalp krizine eş hayati risk taşır. Bu nedenle doğru tedavi hayat kurtarıcıdır.”

 KOAH’ta yaşam şartları önemli

Süerdem, tütün ve tütün ürünlerinin yanı sıra KOAH’ta diğer önemli bir nedenin de kırsal bölgede kadınların ekmek yapmak, yemek yapmak ve ısınmak amacıyla yaktıkları odun parçaları, çalılar ve tezek dumanının solunması olduğuna dikkat çekti. Önemli bir saptamasını da paylaşan Süerdem, şunları söyledi: “Mesleki toz ve kimyasalların solunması ile doğru tedavi edilmeyen astım hastalığı da KOAH’ın diğer riskleri arasındadır. KOAH, genellikle yaşam şartlarının kötü olması ve risklere maruziyetin yüksek olması nedenleriyle düşük sosyoekonomik sınıfın hastalığıdır. KOAH’ta erken tanı için risk grubunda bulunan kişilerin şikayetleri olmasa da yılda bir kez soluk testi yaptırması gerekiyor.”