Cildimdeki Hikâye Yarışması ile hastalığın görünmeyen etkileri lif (tekstil) sanatına dönüşüyor
Araştırma odaklı global biyofarma şirketi AbbVie, atopik dermatit hastalığı farkındalığını artırmak amacıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü iş birliğiyle “Cildimdeki Hikâye” adlı bir lif (tekstil) sanatı yarışması düzenliyor. Tıp ve sanat gibi farklı disiplinleri bir araya getiren yarışma kapsamında öğrenciler, atopik dermatitin hastalar üzerinde yarattığı fiziksel ve duygusal etkileri yarattıkları sanat eserleri ile görünür kılacak.
Atopik dermatit, yalnızca cilt bulgularıyla sınırlı kalmayıp uyku düzeninden psikolojik iyi oluşa ve günlük yaşam aktivitelerine kadar birçok alanı etkileyerek hastalar üzerinde önemli bir yaşam kalitesi yükü oluşturuyor.¹ AbbVie Türkiye ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Bölümü, “Cildimdeki Hikâye” yarışması ile atopik dermatit farkındalığını güçlendirmek için hastalığın bu çok katmanlı etkilerinin sanatın anlatım gücüyle görünür ve ifade edilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında öğrenciler, atopik dermatitin hastalarda yarattığı deneyimleri sanatın diliyle yorumlayarak özgün eserlere dönüştürecek.
Yarışma yolculuğu gerçek hikâyelerle başladı
Öğrencilerin atopik dermatit farkındalığı için çıktığı yarışma yolculuğunun ilk adımı olan toplantıda AbbVie yöneticileri, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Demet Kartal ve Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan öğrencilerle hastalığa dair kapsamlı bilgiler paylaştı. Atopik dermatit ile yaşayan bireylerin paylaştığı gerçek deneyimler ve bir hasta yakınının aktardığı bakım süreci, öğrenciler için hastalığın günlük yaşamdaki etkilerini daha görünür ve anlaşılır kıldı.
Bilgilendirme toplantısının ardından öğrenciler önerecekleri çalışmalarına ait açıklamaları, eskizlerini ve maketlerini içeren dosyalarını jürinin ön eleme yapabilesi için organizasyona teslim edecek. Ön eleme sonucunda finale kalan çalışmalar eser sahibi öğrenciler tarafından uygulanarak final değerlendirmesi için organizasyona iletilecek. Finale kalanlar arasından jüri değerlendirmesi ile derece alanlar belirlenerek ödül töreni ile açıklanacak.
Yarışma hakkında bilgi veren AbbVie Türkiye Kurumsal İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Feyza Yılmaz Mutlu, “AbbVie olarak terapötik alanlarımızda hastalık farkındalığını artırmaya yönelik pek çok çalışma yürütüyoruz. Cildimdeki Hikâye Yarışması, bu alanda bizi en çok heyecanlandıran iş birliklerinden biri. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliğiyle, atopik dermatit ile yaşayan bireylerin deneyimlerini daha görünür kılmayı ve toplumda kalıcı bir farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can da “AbbVie ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği sosyal sorumluluk bağlamında sanatsal anlatım diliyle öğrencilerimizin üretim yapmalarını desteklerken atopik dermatitin görünmeyen deneyimlerini anlamaya ve görünür kılmaya odaklanan ilham verici bir süreç sunuyor. Bu iş birliğinden büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Atopik dermatit hakkında daha fazla bilgiye, AbbVie’nin hastalık farkındalığı platformu atopikdermatitkonusalim.com üzerinden erişilebiliyor.



















