Ana Sayfa Manşet Hareket Halindeyken Ölçüm Yapan Giyilebilir Ultrason Tasarlandı

Hareket Halindeyken Ölçüm Yapan Giyilebilir Ultrason Tasarlandı

Giyilebilir teknoloji, tıbbın hızla gelişen bir alanı oldu.  California Üniversitesi (UC) San Diego’dan mühendisler, yaşamsal belirtileri gerçek zamanlı olarak sürekli olarak izleyebilen, yama üzerinde kablosuz bir ultrason sistemi geliştirdiler.

Devrim yaratan ulturason daha güvenli,ucuz ve çok yönlü

Hareket halindeyken ölçüm yapan ve devrim yaratan ulturason karın organları, kaslar ve tendonlar veya kalp ve kan damarları gibi iç vücut yapılarının bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanıyor. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (CT) gibi diğer tıbbi görüntüleme yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha güvenli, daha ucuz ve çok yönlü.

Görüntü elde etmek için kullanılan problar genellikle hacimlidir ve büyük cihazlara bağlıdır. Manuel olarak yerleştirilmeleri ve bir kişinin hareketsiz kalmasını gerektiren doğru konuma manevra ettirilmeleri gerekir. Ve ultrason görüntülerini yorumlamak için tıp uzmanlarına ihtiyaç vardır. Tüm bunlar, yama üzerinde kablosuz ultrasonun geliştirilmesiyle tarihe karışabilir.

UC San Diego mühendisleri tarafından geliştirilen tam entegre giyilebilir ultrason sistemi, derin doku izleme için yapıldı.

Çalışmayı yürüten Muyang Lin, “Bu proje, giyilebilir ultrason teknolojisine eksiksiz bir çözüm sunuyor. Yalnızca giyilebilir sensör değil, aynı zamanda kontrol elektroniği de giyilebilir form faktörlerinde yapılıyor. Derin doku yaşamsal belirtilerini kablosuz olarak algılayabilen gerçekten giyilebilir bir cihaz yaptık.

Veriler kablosuz olarak akıllı telefon uygulamasında toplaanacak

Yeni USoP, verileri kablosuz olarak bir akıllı telefon uygulamasına toplayan ve ileten bir ultrason dönüştürücü dizisiyle arabirim oluşturan minyatür, esnek bir kontrol devresi içerir. Devre, ticari bir lityum polimer pil ile çalışıyor.

Cihazı test eden mühendisler, 12 saate kadar 6,5 inç (164 mm) derinliğe kadar sürekli doku okumaları alabildiğini keşfettiler, bu da cihazın kan basıncı, kalp atış hızı ve kalp debisi gibi önemli şeyleri izleyebileceği anlamına geliyor.

 Hayat kurtarmak için birçok potansiyele sahip

Lin, “Bu teknolojinin hayat kurtarmak ve iyileştirmek için birçok potansiyeli var. Sensör, hareket halindeki kardiyovasküler işlevi değerlendirebilir. İstirahat veya egzersiz sırasında anormal kan basıncı ve kalp debisi değerleri kalp yetmezliğinin ayırt edici özellikleridir. Sağlıklı popülasyonlar için, cihazımız egzersize verilen kardiyovasküler yanıtı gerçek zamanlı olarak ölçebilir ve böylece her bir kişinin uyguladığı gerçek egzersiz yoğunluğu hakkında bilgi sağlayabilir ve bu da kişiselleştirilmiş egzersiz planlarının oluşturulmasına rehberlik edebilir.”